Ježek píše:
... třeba se shodneme, že Graubner je skoro to nejhorší, co dnes KC u nás má - mamonářství, krytí spousty přestupků - ...)
Tak na tom se shodneme bezpochyby.
O tomto výtečníkovi, který je shodou okolností olomouckým arcibiskupem a moravským metropolitou, se tady na fóru poměrně hodně napsalo. Docela by se hodil do Husových dob, tam by "splynul s okolím".
Ježek píše:
... ale, co s tím vůbec papež dokáže udělat? ...
... tak např. arcibiskup je jeho přímým podřízeným.
Bohužel jich je daleko více než v dobách pozdně středověké církve. V Evropě - potažmo ve světě - není pro arcibiskupa pomalu kam plivnout.
Ježek píše:
... ale jako morální autority. Člověka, který nemá tolik páky něco bezprostředně změnit, ale může hodně mluvit a změnit věci do budoucna ...
... skoro se mi chce napsat: "kecy v kleci".
Ale tímto sarkazmem bych byl k současnému papeži přece jenom nespravedlivý. Bůh ví, že to myslí dobře!
Ježek píše:
... Třeba ty jeho dnešní názory dnes nic neovlivní, ale pod nimi bude vychovávana dnešní generace kněží. Což je naděje pro budoucnost...
Budiž, dejme tomu.
Ježek píše:
... Což je podle mne o to úžasnější, že jako jihoameričan rozumí daleko víc třeba chudobě než tomu, jaký mi tady v Evropě máme spory ...
Tak vo tom žádná!
Nedávno jeden nekatolický teolog, jehož názorů si vážím, napsal, že současný papež viděl ve svém životě mnoho žebráků a osobně se s nimi setkal. Na rozdíl od jeho kardinálů, kteří jezdí v černých limuzínách s tónovanými skly. A vo tom to je.