Theodor píše:
Ach jo, tak naposled, pro ty, kteří skutečně nepochopili, co tu stále dokola tvrdím.
... tvrdím, že proces s Horákovou a spol. (a další podobné) neprobíhal podle tehdejšího československého práva, že tvrdit opak je nehoráznost a že analogie založená na tak nehorázné lži jako svém předpokladu, je tím pádem nehorázná (a pochybná k tomu).
... Důvod, proč mne to zvláště u Šmahela mrzí, je tento: Pokládám jej za skvělého odborníka, na kterého je spolehnutí. Jenomže pokud je ochoten užít pochybnou analogii založenou na tak nehorázné lži, pak mne to znejisťuje. Říkám si: Dobrá, zde jsem vadu schopen snadno odhalit, ale co když půjde o záležitosti, v nichž se nevyznám ani sám ani se nebudu moci opřít o nějakou uznávanou autoritu? Je to jen ojedinělé selhání? Za jakých okolností a jak často je schopen dopustit se něčeho podobného znovu?
... Kdo je ochoten zneužít pro svou argumentaci nehoráznou lež a vystavět na ní následkem toho pochybnou analogii, se chová nestydatě.
Domnívám se, že
tučně vyznačené jsou velice expresivní výrazy - eufemisticky řečeno -, naprosto neadekvátní Šmahelovu údajnému provinění.
Budiž. Avšak i kdyby se Šmahel mýlil - což se nedomnívám -, nemůže tento omyl(?), na němž ty furt tak bazíruješ a považuješ ho za fatální, popřít jeho historiografické dílo.
A prosím Tě, zase mě nenapomínej, že odbíhám od meritu věci, abych to zamluvil.
Citace:
(2) Kdo si myslí, že proces s Horákovou proběhl podle platného práva, toho pošlu přečíst si svědectví o průběhu vyšetřování a přelíčení a porovnat si je s tehdejším československým právem trestním a procesním ...
... TAM (ale kam?
) si nás můžeš klidně posílat,
protože moc dobře víš, že to nikdo neudělá.
V týhle pošahaný době mají lidi úplně jiné starosti a návštěvníci tohoto DF nejsou výjimkou. Já bych tě zase mohl posílat do vatikánských archívů.
Proto jsem napsal dotaz přesně na tohle téma na ÚSTR. (O názor jsem požádal též prof. Čorneje.) Pokud mi odpoví, rád jejich odpovědi zveřejním, bez ohledu na to, komu dají za pravdu.
A proč jsem se k tomu odhodlal? Z vícero důvodů:
1) do naší debaty se už asi nikdo další bohužel nezapojí, aby nás "rozsoudil"
2) jedná se o tvrzení proti tvrzení
3) každý z nás se zakopal a nikdo nechce ustoupit ze svých zákopů
4) musím si trvat na tom, že se točíme v kruhu a debata - aspoň pro mě - už nic nového nepřináší
etc. ...