Jiří Motyčka píše:
(1) Valem se blíží pětadvacáté výročí událostí, které se zdráhám nazývat "sametovou" a "revolucí" už vůbec ne.
(2) Myslíte si, že stále ještě něco zbylo z oněch ideálů, aby bylo co oslavovat? ...
Ad 2) Tak přinejmenším to, že jsme přestali být vazalským státem či gubernií zaostalého bolševického samoděržaví, by možná za oslavu stálo. A jistě by se našly i jiné věci.
Čili oslavit proč ne, vzpomenout určitě, a především popřemýšlet do budoucna...
Osobně výročí "oslavím" návštěvou společného koncertu Jaroslava Hutky a Vladimíra Merty, i jakési zavzpomínání by mu prý mělo předcházet.
Ad 1) Pokud jde o Tvé rozpaky nad
názvem, docela je chápu, bratře Motyčko.
Můj postoj k dotyčné otázce vyjádřil - výstižněji než bych sám svedl - můj "oblíbenec":
Citace:
Listopad 1989: Převrat nebo revoluce? - Tuto otázku si klade mnoho lidí, nevím, jaký má vlastně smysl. Řekl bych, že žádný. Klasický příklad revoluce je pro mne ta francouzská, případně „VŘSR“. Něčím podobným to, co se stalo v listopadu 1989, chvála Bohu nebylo. Byla to v podstatě rozsáhlá a pokojná proměna společenských poměrů, zároveň se vytvořily předpoklady k rychlé změně mezinárodně politického postavení naší vlasti. Obojí nám vydrželo skoro 25 let a přes všechny chyby a nedostatky to byla změna výrazně k lepšímu. (...)
ZDROJ:
http://bohumildolezal.cz/texty/rs3256.htmlP.S.: Až trochu urovnám své pracovně-studijně-existenční záležitosti a nepřihodí-li se nic neblahého a neočekávaného, rád bych se na toto fórum vrátil. Zanechal jsem tu hodně nedodělků.