... Abych jen nechválil, musím také konstatovat, že to celé mělo jednu "drobnou" vadu na kráse spočívající v tom, že se nepodařilo při příležitosti TS 2010 otevřít celou expozici ale přibližně cca jenom jednu třetinu. Zbytek by měl být otevřen do konce listopadu 2010 ...
Po 4 letech jsem včera opět navštívil Husitské muzeum v Táboře, abych konečně shlédl celou novou expozici, která byla otevřena při příležitosti Táborských slavností v r. 2010.
Je to
vskutku moderní expozice se spoustou audiovizuálních prezentací věnovaná husitství, české reformaci, druhému životu husitství i archeologii města Tábora, se snahou o vyvážené hodnocení husitství v rámci českých dějin. Nebudu se tady rozepisovat o tom, co vše je v expozici ke spatření, protože muzeum je třeba navštívit a vidět to na vlastní oči. Strávil jsem tam více jak 3 hodiny a ještě bych takovou jednu hoďku potřeboval.
Dovolím si pouze upozornit na audiovizuální ukázku zacházení s kuší a palnými zbraněmi. Dále pak na animované 3D? panoramatické, přehledné a velice působivé ztvárnění bitev na Vítkově, u Sudoměře, Vyšehradu, Malešova a Lipan.
Vůbec husitskému válečnictví je věnována adekvátní část expozice.
Závěrem bych si přece jenom dovolil několik věcných připomínek. V sekci, která se zabývá českou reformací je IMHO věnována nedostatečná pozornost basilejským
kompaktátům a
Kutnohorskému náboženskému míru, jako největším výdobytkům husitské revoluce a reformace české. Také jsem si nevšiml (doufám, že jsem to nepřehlédl), že by aspoň jeden panel byl věnován velkému husitskému vojevůdci Prokopu Holému a případně i několika málo dalším významným protagonistům husitské revoluce.
V gotickém sále muzea byla (do včerejška) k vidění
Čáslavská kalva v rámci výstavy "Žižka 1360? - 1424"