Registrován: 20.08.2009 - 21:45 Příspěvky: 1283 Bydliště: Plzeň - město Slunce
|
V Ohlasu písní českých je báseň
PROKOP HOLÝ
Od moravské strany šíře lukami rozložil se tábor mezi horami, a v něm Prokop Velký se svými oděnci čeká jisté zprávy o milém sestřenci.
Jej, když s malou hrstkou s cesty vybočil, pan Sezima zrádně v lese zaskočil; lid branný rozprášiv, Racka raněného odvleci potupně dal do hradu svého.
O polednách posel přijel v pochvaty: „Nechce Kamenický žádné výplaty; brž tebe nazýval, otče náš a vůdce, hanlivými slovy zlotřilého škůdce.
Chce-li Racka míti, nech si přijde sám, s posměchem tak vece, zdarma mu ho dám. A když jsem odjížděl, proti všemu řádu posla tvého vyštval fenami mne z hradu.“
K té řeči na nohy hejtman poskočil, nad hlavou palcátem vztekle zatočil; pod nakopenými po všem čele mraky blesků rozesílá sto žhavými zraky.
Zahřměl rozkaz hněvný, a po táboru jezdci do rot kvapí, pěší do sboru; zbraň se v slunci leskne, a dle obyčeje Žižkova korouhev nade vojskem věje.
Jede hradba vozů řadě ve dvojí, běda, na koho se oul ten vyrojí! Z předu jdou cepníci, vzadu pavézníci, zpívajíce: „Kdož jste boží bojovníci!“
Táhnou roty polem, táhnou roklemi, a když tmy večerní strou se po zemi, postihnouti může při jasném měsíci oko bojovníka v dálce Kamenici.
Blízko u rozcestí leží skalní lom, nad ním v půdu ráží kořen divný strom, uschlý vrchol jeho — zvadlá lidská hlava, větve, plody jeho jsou krkavců strava.
Hřmot vozův ohyzdné hosti zapudil. Mimo jeda Prokop pod se promluvil: „Žel mi, ujče, tvých tu rozmetaných oudů, s námi že netáhnou ku přísnému soudu.“
Zaklepala hlava, huhle hubenec: „Nejsem tobě ujec, jsem tvůj sestřenec; proti příměří mne Sezimovští jali, tělo v kolo vpletli, hlavu na špic dali.“
Hejtmanovi v očích mrak se zahustil, až koni pod nohy palcát upustil, pozdvih k nebi ruku na dva prsty hledí, a co sobě myslí, jen zlé moci vědí.
Sňali tělo s kola, hlavu se hřebu, obřady slušného dějí pohřebu; při pochodních Racka nedaleko lomu Táboři skládají do věčného domu.
Potom hejtman s kolu špíci krvavou zatknuv si za lebku nepronikavou, hnal se s lidem dále v rozbouření lítém, a již hrad obemkli kolem před usvítem.
Činěn k místu outok dva i tři kráty, Táborům se stýská těžké od ztráty; znajíť Kameničtí dobře odrážeti, není jiné rady, leč je vyležeti.
A když stáli v poli za dvě neděle, Prokop točí oči k hradu zmrzele; duch se divě zmítá, msta ho béře krátce, a vně české země čeká jiná práce.
Svolav setníky své a podhejtmaní: „Těžko,“ dí, „čekati nám tu na vzdání; aneb Kamenici zjitra v moci máme, aneb zde naše moc na věky se zláme.
Zjitra s prvním sluncem vozy strhnete, k západu se s lidem rychle uhnete, a tak odstoupíce něco na čtvrt míle k hradu udeříte opět v nové síle.“ —
Svou radou pak zvláště když je podaří, chvátá přímo vůdce k svému šípaři: „Kuj z té špíce střelu, bratře pravověrče, jakous nikdý nekul, ať nechybí terče!“
Po jitru se houfy v pole hýbají, posměchem je hlučným s hradeb stíhají, i pán kamenický s náhradbí se dívá, že těch zproštěn hostí, srdce v něm okřívá.
Ač tělo bojovné podál odstalo, svou však velkou hlavu blízko nechalo. Pode starou hruší Prokop spouští kuši: „Hej pane Sezimo, poruč Bohu duši!“
Padnul — proudem krve žití vyvřelo, přestalo již chase býti veselo, ano v sloupech prachu a ve chumlech kouře zpět v novém se vzteku přivaluje bouře.
Hřmí, a trou, a boří děla, houfnice, ke hradu se tisknou kopí, sudlice, a než půl dne přešlo, Táborové jaří v kamenickém zámku krutě hospodaří.
Sezimovo tělo ční tam nad lomem, záře z hradu svítí ještě nad borem, kudy roty táhnou dál na Rakusice: „Kdož jste bojovníci boží“ zpívajíce.
Našla jsem ji na:
http://cs.wikisource.org/wiki/Ohlas_p%C ... _Hol%C3%BD
Zdroj: ČELAKOVSKÝ, František Ladislav. Ohlas písní ruských, Ohlas písní českých. Praha: Orbis, 1948. Národní knihovna, sv. 1. s. 89-93.
P.S. Víc se mi ale od Čelakovského líbí Toman a lesní panna.
_________________ Skláním se před všemi, kteří měli odvahu postavit se církvi ještě v dobách, kdy měla moc nad světem.
|
|