Dáša Nová píše:
Slováci mají dvojitý kříž přímo na vlajce, tak proč by na té české nemohl být kalich.
Otázkou také může být, proč by měl být?
Dáša Nová píše:
Nemá ani tak spojitost s náboženstvím, jako spíš se slavnou minulostí – dobou, kdy Češi hloupě nepoklonkovali, ale dokázali se vzepřít.
Myslím si, že tento citát, který jsi uvedla, není příliš šťastný a veškeré husitství popírá. Většinou se k němu uchylují ti, což o husitství vědí pouze to, že před nimi několikrát utekla celá křižácká armáda.
Můžem být tedy jen rádi, že Hitler nebyl českým rodákem, protože by byl těmito individui dnes podobně oslavován. I když si nedělám iluze, že většině z nich je také vzorem.
Husitství a lidé kolem něj měli mnohem hlubší náplň a vypreparovat si z husitství jen toto a zbytkem opovrhovat, to považuju jako pošlapání odkazu husitství toho nejhrubšího zrna.
ing.Šverma píše:
...stejně tak jako já i „dnešní grafici“ tento pojem převzali.
Ano, to se dělá velice často, že jeden málo poučený udělá kaňku na listu poznání a stádo volů to pak papouškuje ještě desítky let. Na to už upozorňoval heraldik S.Kasík, že někteří tzv. heraldici špatně pochopili některé souvislosti a tím vzniklo několik chybně pojatých obecních symbolů. To ale nemůže být příkladem. Nejdřív by si člověk opravdu měl nějaké podrobnosti zjistit. Ovšem brát za bernou minci wikipedii a internet, to není zrovna nejlepší způsob studia.
ing.Šverma píše:
A pokud by ostatní zajímali mé "návrhy" vlajky České republiky:
http://xetmes.euweb.cz/CZ/vlajka.htm (pouze 2 z 8 jsou "v duchu husitství" a černé barvy)
Návrhy velice podobné, bez nějaké zvláštní nápaditosti. I v ostatních odkazovaných příkladech je však vidět, že nejde o heraldiky nebo vexilology, ale o pouhé grafiky. A tam znalost oboru není zaručena.
Spíše mi to, v kombinaci s černou barvou, připomíná německé, nacistické prapory. Proto to možná tolik imponuje ultrapravicovým extremistům.
Jen nechápu, že se ateisté domáhají husitských symbolů.
JM píše:
Bohužel z žádných Vámi uvedených odkazů jsem se nedozvěděl, proč by právě černá barva měla symbolizovat husitství, či na něj aspoň odkazovat.
Ani já jsem se nic takového nedozvěděl, dokonce kromě diskusní zmatenosti pana inženýra mám dojem, že on by si měl místo chvástání se historií o ní něco zjistit, případně se podívat o čem se tady diskutovalo, namísto takové nemístné agrese.
Ale jak říkám, jednodušším nacionalistům stačí pro vzor husitská chrabrost, víc vědět nepotřebují.