Vážení znalci husitského vojenství a husitologické literatury, obracím se na vás s touto nestandardní žádostí.
Oslovil mě jeden Rus (tady na fóru zaregistrován pod nickem "BobFIA"), který se zabývá vojenskou historií, cosik sepisuje a nyní se dostal k husitství, takže zákonitě musel objevit i tento web. Přišlo mu však jednodušší, když mým prostřednictvím bude komunikovat česky, než aby vkládal svoje dotazy v ruštině do ruské sekce tohoto diskusního fóra (btw. lze s ním komunikovat také anglicky). No, a mně nezbývá, než s ním souhlasit. O co se mu jedná zejména?
Vyjmenoval mi snad úplně všechny bitvy (vč. drobných šarvátek) husitské epochy a
chtěl by k nim získat mapky s jejich průběhem. Je mu obtížné vysvětlit, že tyto mapky existují jen k několika bitvám a to ještě u více či méně překonaného Kuffnera. (Jinak z nejnovější literatury pochopitelně
Šmahel Husitská revoluce 3, kde jsou jenom ty nejdůležitější bitvy, a něco málo Čornej...)
V posledním mailu mi uvedl tuto literaturu:
1) Jan Žižka; Autor: Miloš V. Kratochvíl, Vydalo: Naše vojsko, Praha, 1952
2) Jan Žižka; Autor: Rudolf Urbánek, Vydalo: Zlatoroh, Praha 1925
3) ČEČETKA, Josef František. Jan Žižka. Praha : Josef Elstner, 1930. 206 s.
4) KROFTA, Kamil. Jan Žižka a husitská revoluce. Praha : Jan Laichter, 1936. 184 s.
5) Prokop Veliký; Autor: Josef Macek, Vydalo: Naše Vojsko, Praha 1953
6) Bartos F. M., Prokop Veliký, Svetci a kacìri, Praha, 1949
7) Josef Válka, Husitství na Moravě - Náboženská snášenlivost - Jan Amos Komenský, Matice moravská, 2005, ISBN: 80-86488-17-9
8 ) Krausová, Milada. Husitské války v historickém povědomí česko-bavorského pohraničí. Domažlice 2000.
9) Husitství v severních Čechách; Autor: Rudolf Anděl, Vydalo: Severočeské krajské nakladatelství, Liberec 1961
10) Papajík David - Jan Čapek ze Sán; Autor: David Papajík Vydal: Bohumír Němec - Veduta, nakladatelství a vydavatelství, České Budějovice 2011
11) KUBÍKOVÁ, Anna. Oldřich II. z Rožmberka. České Budějovice : Veduta, 2004. 215 s. ISBN 80-86829-00-6
... a ptá se mě, zda by něco nebylo i v této literatuře.
Některé tituly jsou staršího vydání, ty např. já ani neznám. Bylo by lze doporučit nějakou jinou literaturu?
Nevěděl by někdo něco bližšího k tomu? ...
Předem děkuji za jakékoli odpovědi.