Rubáš z Hrádku píše:
Případně zda byl hrad roku 1469 jako jiná házmburská sídla obléhán (osobně myslím, že ne)...
Oltářík v první kampani r. 1467, ani ve druhé r. 1469 obléhán nebyl. V té první zjevně proto, že na jejím začátku patřil ještě Mikuláši z Polenska a bratři z Házmburka ho získali až r. 1468.
Jiří začal válku s Jednotou Zelenohorskou opovědným listem, který zaslal Zdeňkovi Konopišťskému 20. dubna 1467. Do konce dubna pak bylo obleženo 7 hradů: Roudnice, Helfenburk u Úštěku, Český Šternberk, Konopiště, Líšno, Kostelec nad Sázavou a Velký Vřešťov. O něco později pak byly obleženy tyto hrady a hrádky: Měšice, Chvatěruby, Hostinné, Kost a Mladějovice. Jiřího syn Jindřich dobyl téhož roku ještě tvrze Frymburk a Žihobec u Sušice a do poloviny října pak obléhal Jindřichův Hradec.
V březnu 1468 začala válka s Matyášem Korvínem a na obléhání dalších pevností již nebylo ani pomyšlení (dokončilo se pouze Konopiště
).
Po dohodě u Vilémova, když Matyáš své vojsko rozpustil, oblehl Jiří v létě 1469 tyto Házmburské hrady: Kost, Trosky, Malá Skála, Navarov, Toužim, Andělská Hora, Ostrov a Bochov. Oltářík uváděn není, snad proto, že se do něho nevešla akceschopná posádka a nehrozilo z něj tudíž větší nebezpečí
. Není uváděn ani Házmburk. Ten snad proto, že byl, vzhledem ke své poloze, tehdejším prostředky prakticky nedobytný.
Jiří Motyčka píše:
...moje narážka nepatřila zdaleka Tobě, ale především na ty v té závorce o repliku výše ...
Milý Jiří, pokud patřím do té závorky i já, tak bych na obhajobu své pasivity uvedl, že pod tíhou pracovních a rodinných povinností (tři ratolesti jsou holt znát
) padám na ústa a moje internetové aktivity se blíží bodu mrazu. Ne, že bych neměl o čem psát, ale skutečně k tomu nenacházím čas ani energii
.