Právě je 21.06.2025 - 22:09

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 297 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 20  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 03.02.2011 - 02:03 
desátník
desátník

Bohužel nedisponovala. Akce byla připravována dosti horečně a na poslední chvíli a velký dík organizátorům a účastníkům za to, že dopadla, jak dopadla. Letos se chystá opět, poslední víkend v květnu.

Předmět příspěvku: LIPANY 2011
PříspěvekNapsal: 12.05.2011 - 08:54 
hejtman
hejtman

Také letos ve dnech

27. až 29. května 2011

se uskuteční

rekonstrukce bitvy u Lipan

Podrobný program najdete ZDE a taky TADY ...

.....

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 27.05.2011 - 09:34 
velitel vozu
velitel vozu

Díky za pozvání, už se chystám (jako divák).

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 28.05.2011 - 22:18 
velitel vozu
velitel vozu

Tak se vracím od Lipan. Ti němečtí rytíři se tam vyjímali jako pěst na oko, byť se moderátor snažil jejich přítomnost dost krkolomně vysvětlit. On vůbec komentoval průběh bitvy dost netradičně, drže se téměř jen popisu Eneáše Sylvia, čímž patrně vnesl do hlav méně poučených diváků (zejména hojně přítomných školáků) slušný zmatek.

Předmět příspěvku: Lipany 2011 mýma očima ...
PříspěvekNapsal: 28.05.2011 - 23:09 
hejtman
hejtman

Já jen pár postřehů z dnešní rekonstrukce.
Už při příjezdu na bojistě to vypadalo impozantně. Nebylo totiž pomalu kde zaparkovat. Připadal jsem si, že přijíždím na slavný Austerlitz, na rekonstrulci Slavkovské bitvy. Rekonstrukce husitských bitev čeká ještě dlouhá cesta, kterou musí urazit, aby se se aspoň přiblížili zmiňovanému Austerlitzu ...
Já se tentokrát nebudu vyjadřovat jako můj předřečník k vlastní rekonstrukci a už vůbec ne k zúčastněným a moderátorovi. Lakonicky prohlásím, že mně se to líbilo s tím, že něco je třeba "svést" taky na licenci pořadatelů ... :wink:

pár dalších fotek naleznete zde ...

Obrázek
před bojem: tady se to celé odehraje ...

Obrázek
... a už to vypuklo! ...

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 29.05.2011 - 10:14 
velitel vozu
velitel vozu

Vždyť mně se to také líbilo :D
Jen škoda, že jsem se o tvé přítomnosti dozvěděl, až když jsi byl už pryč.... :cry:

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 29.05.2011 - 10:29 
velitel vozu
velitel vozu

Iohannes Cladis píše:
Tak se vracím od Lipan. Ti němečtí rytíři se tam vyjímali jako pěst na oko, byť se moderátor snažil jejich přítomnost dost krkolomně vysvětlit.

Ono to bylo tak, že pan Jiří z Holohlav, tuzemský teutonský vůdce, nechtěl na Lipany přijet, protože zde považoval účast německých rytířů za nereálnou. Jenže bez charismatického Holohlava, by to nebylo ono a tak jsem popustil uzdu fantazii a napsal mu toto:
"Pane Jiří, váš zemský komtur Albrecht Škopek z Dubé musel být v té době velice rozezlen, že jeho hrad Kostomlaty obléhá Jakoubek z Vřesovic. K zemskému správci poslal v této záležitosti jistě svého posla se stížností. Tímto poslem mohl být slovutný teutonský rytíř v tvém podání, který pak zůstal v panském vojsku i v bitvě u Lipan. Zdá se, že prameny o tom mlčí a nezbývá tedy, než je trochu doplnit ..." :roll: :wink:
Ale komentář při bitvě jsem neposlouchal, takže nevím, jestli byla použita tahle verze nebo nějaká jiná.

Předmět příspěvku: Re: Lipany 2011 mýma očima ...
PříspěvekNapsal: 29.05.2011 - 10:44 
velitel vozu
velitel vozu

Jiří Motyčka píše:
Já jen pár postřehů z dnešní rekonstrukce.
.... Rekonstrukce husitských bitev čeká ještě dlouhá cesta, kterou musí urazit, aby se se aspoň přiblížili zmiňovanému Austerlitzu ...

Snad by bylo lepší nazvat tuhle bitvičku spíše vzpomínkou na husitské války u příležitosti výročí bitvy u Lipan. Rekonstrukce to nebyla a být nemohla. :? Zdá se, že u nás není dostatečný potenciál pro husitské období a cesta k bitvě typu Slavkov stěží bude nastoupena. Ale rád bych se mýlil :lol: a o Slavkovu vlastně zas tak moc informací nemám. Kluby vojenské historie se husitskými válkami nezabývají. Je to na bedrech šermířů a ti to vidí jinak, než KVH. :P
Taky by se mi líbilo, kdyby se stovky lidí připravovali na jednu či dvě velké bitvy za rok. Vyráběli by vozy, korouhve, leštili zbroje a chystali koně. Pak by se sjeli a dva tři dny nacvičovali, než by pak předvedli velkolepou podívanou. Ale zkrátka to je jinak, bohužel. :evil:
Mimochodem, i takto jednoduchá bitva vyžaduje poměrně značné finanční výdaje a sobotní akce byla mírně ztrátová.

PříspěvekNapsal: 29.05.2011 - 22:30 
hejtman
hejtman

Martin Picek píše:
... Zdá se, že u nás není dostatečný potenciál pro husitské období a cesta k bitvě typu Slavkov stěží bude nastoupena. Ale rád bych se mýlil :lol: a o Slavkovu vlastně zas tak moc informací nemám. Kluby vojenské historie se husitskými válkami nezabývají ...
Jo, všim' jsem si ...
Ono jaksi husitství až na čestné výjimky není na pořadu dne. Nejen mezi KVH. :(

Martin Picek píše:
... Je to na bedrech šermířů a ti to vidí jinak, než KVH ...
Ano, tomu bych i rozuměl.
A ono by nešlo založit KVH, který by se husitstvím zabýval? Vždyť šermířských skupin zabývajících se 15. stoletím je přece povícero. Úmyslně nepíšu "husitstvím" a jsem si vědom úskalí toho 15. věku ...

Martin Picek píše:
... Taky by se mi líbilo, kdyby se stovky lidí připravovali na jednu či dvě velké bitvy za rok. Vyráběli by vozy, korouhve, leštili zbroje a chystali koně. Pak by se sjeli a dva tři dny nacvičovali, než by pak předvedli velkolepou podívanou ...
Jj, to by se mi taky líííííbilo ... :wink: :)

Martin Picek píše:
... Mimochodem, i takto jednoduchá bitva vyžaduje poměrně značné finanční výdaje ...
Jsem přesvědčen, že o tom (tady) nikdo nepochybuje.

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 30.05.2011 - 01:01 
velitel vozu
velitel vozu

Martin Picek píše:
Iohannes Cladis píše:
Tak se vracím od Lipan. Ti němečtí rytíři se tam vyjímali jako pěst na oko, byť se moderátor snažil jejich přítomnost dost krkolomně vysvětlit.
Ono to bylo tak, že pan Jiří z Holohlav, tuzemský teutonský vůdce, nechtěl na Lipany přijet, protože zde považoval účast německých rytířů za nereálnou. Jenže bez charismatického Holohlava, by to nebylo ono a tak jsem popustil uzdu fantazii a napsal mu toto:
"Pane Jiří, váš zemský komtur Albrecht Škopek z Dubé musel být v té době velice rozezlen, že jeho hrad Kostomlaty obléhá Jakoubek z Vřesovic. K zemskému správci poslal v této záležitosti jistě svého posla se stížností. Tímto poslem mohl být slovutný teutonský rytíř v tvém podání, který pak zůstal v panském vojsku i v bitvě u Lipan. Zdá se, že prameny o tom mlčí a nezbývá tedy, než je trochu doplnit ..." :roll: :wink:
Ale komentář při bitvě jsem neposlouchal, takže nevím, jestli byla použita tahle verze nebo nějaká jiná.

Jj, tak nějak to říkal ...

PříspěvekNapsal: 30.05.2011 - 22:43 
velitel vozu
velitel vozu

Martin Picek píše:
Mimochodem, i takto jednoduchá bitva vyžaduje poměrně značné finanční výdaje a sobotní akce byla mírně ztrátová.

On je asi zásadní problém s dopravou, jelikož Lipany leží mimo běžné spoje. Možná by se propříště vyplatilo zajistit kyvadlovou autobusovou přepravu třeba od nádraží v Českém Brodě. (Určitě by to využili zejména důchodci a rodiny s dětmi.)

PříspěvekNapsal: 31.05.2011 - 19:35 
velitel vozu
velitel vozu

Iohannes Cladis píše:
On je asi zásadní problém s dopravou, jelikož Lipany leží mimo běžné spoje.

To by určitě zajistit šlo, ale zrovna v sobotu 28.5. by se tím návštěvnost o mnoho nezvedla, protože se ve stejný den v okolních obcích konalo několik společenských akcí. Největší byly keramické trhy v Kostelci n. Č. Lesy a mnoho návštěvníků bitvy se vracelo z těchto trhů. Dále byl PoPoLes a kynologická výstava v Č. Brodě, dětský den v Černíkách apod.

Pro uskutečnění velké historické bitvy je třeba hlavně dotace od kraje nebo od jiné instituce. Pořadatel nemůže spoléhat na to, že se mu vložené prostředky vrátí ze vstupného, protože stačí když je špatné počasí a návštěvnost je tristní a ztráta veliká. Nejhorší je déšť, ale i velké parno dokáže lidi odradit.

Letos bylo na Lipanech asi 150 bojujících a cca 1000 návštěvníků. Není to ani moc, ani málo, na dnešní dobu tak akorát :roll: .

Další fotky:
http://luciasd.rajce.idnes.cz/bitva_U_L ... 28.5.2011/
http://izaabellaa.rajce.idnes.cz/Bitva_u_Lipan_2011/

Předmět příspěvku: Zbořený Kostelec
PříspěvekNapsal: 17.06.2011 - 21:56 
hejtman
hejtman

Také letos dne

2. července 2011

se uskuteční

Bitva o brod ...

... pod hradem Zbořený Kostelec u Týnce nad Sázavou.

Zahájení ve 12:00 hod, bitva v 15:00 hod.

Námět:
Kterak se husitští páni z Kostelce a Týnce vadili o jednu ves, až se spolu do boje pustili a jak je při tom vyrušili katoličtí páni.

Srdečne zvou:
Řád rytířů bílého kříže
Civitas Pragensis
Žoldáci Černé zmije

Podrobnosti najdete ZDE ...
.....

Předmět příspěvku: Re: Zbořený Kostelec
PříspěvekNapsal: 09.07.2011 - 08:36 
hejtman
hejtman

.... a tady je pár fotek z této nepochybně zdařilé akce. Tak přeju hezký pokoukáníčko:
http://kubaak.rajce.idnes.cz/zborenak_pentax#
http://noreen.rajce.idnes.cz/Zboreny_Kostelec_2011/
http://argel.rajce.idnes.cz/Zboreny_Kos ... 2.7._2011/
http://neandrtalec.rajce.idnes.cz/Bitva_o_brod_2011/
...

PříspěvekNapsal: 05.08.2011 - 23:36 
hejtman
hejtman

Ještě Lipany 2011 ...

JM píše:
... pár dalších fotek naleznete zde ...

... a konečně se zpožděním :oops: taky v naší Galerii na hlavních stránkách i se stručným komentářem ...

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 297 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 20  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]