Právě je 22.11.2024 - 15:08

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 619 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 42  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Naše víra
PříspěvekNapsal: 26.02.2011 - 12:32 
hejtman nad řádem
hejtman nad řádem

Vladimír se nechce jistě hádat a svoji krásnou víru, která mu vyhovuje a praktikuje ji, tady nebude diskutovat, protože by to stejně zůstalo nepochopeno jako už tolikrát a ještě by ji mohl někdo pošpinit. Ty moc dobře víš, o co jde.

Předmět příspěvku: fungijící debata o původním tématu
PříspěvekNapsal: 26.02.2011 - 21:52 
hejtman
hejtman

Dáša Nová píše:
... Ty moc dobře víš, o co jde.
Ano.
Ale v současné situaci na fóru by o tomhle debatovali tři až čtyři přispěvatelé a v této mariášové sestavě by k nějakým velkým kontroverzím stejně nedocházelo. O tom jsem přesvědčen! ...
Ale je tady ještě jiná věc. Od původního, skoro sekulárního tématu, kterým je odluka církve od státu, jsme se poněkud (více) odchýlili ... :(

PříspěvekNapsal: 26.02.2011 - 22:44 
hejtman nad řádem
hejtman nad řádem

Jiří Motyčka píše:
"Mezi řádky" čtu, že vlastně církve jako instituce nejsou potřeba, že vlastně situaci v (ateistickém) světě jen komplikují. O tom já polemizovat nebudu, protože tady bychom se zřejmě neshodli. Taky to není úplně jednoduché téma a píšou se na něj diplomky na religionistice...

Každý se dostane tam, kam míří jeho touha po poznání. Na VŠ se mohou dále dohadovat o zbytečnostech a psát o tom diplomky a mít pochybnosti, přitom existuje kniha, ve které je o Stvoření všechno, co jsem kdy hledala. http://www.abdrushin.cz/ve-svetle-pravdy/

Naposledy upravil Dáša Nová dne 26.02.2011 - 23:25, celkově upraveno 1

PříspěvekNapsal: 26.02.2011 - 23:24 
hejtman
hejtman

Dáša Nová píše:
... Na VŠ se mohou dále dohadovat o zbytečnostech a psát o tom diplomky a mít pochybnosti ...

Nedávno jsem slyšel (nebo četl) názor, že vysoké školy se postupně stávají pouhými vzdělávacími institucemi na vydávání různých osvědčení. Je to docela výstižné a zároveń tristní vysvědčení úrovně našich VŠ, nelze to však paušalizovat, a to ani poté, kdy zkušenosti s Právnickou fakultou Západočeské univerzity v Plzni jsou v čerstvé paměti.
Přesto bych si nedovolil podceňovat to, co se snaží naznačit obsah citovaného ...

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 27.02.2011 - 22:59 
cepník
cepník

Dáša má pravdu v tom, že víra se nedá naučit v žádné škole. Tedy ani v jakékoliv sebeprestižnější. Ve školách se lze naučit všemu, co je schopen pojmout rozum. Hranice rozumu, který je produktem mozku, však končí ve hmotnosti. Malým důkazem toho je i to, že po smrti přestává mozek pracovat a nakonec se s tělem rozloží nebo je spálen v krematoriu. To, co přetrvá, tedy není hmotné. Je to cit, nebo-li podstata ducha - každý si jistě může ověřit například to, že na žádné univerzitě nelze naučit citu lásky. Aby ho člověk poznal, musí ho prožít. Stejné je to i s vírou k Bohu.
Ještě k předchozí debatě: to, že jsem ji ze své strany ukončil, nebyl útěk z bojiště, ale nabyl jsem dojmu, že všechno podstatné, co jsem chtěl, jsem již napsal a další výměny názorů by již k ničemu konstruktivnímu nevedly.

Předmět příspěvku: návrat k meritu věci ...
PříspěvekNapsal: 28.02.2011 - 00:40 
hejtman
hejtman

Vladimír Volkmann píše:
... víra se nedá naučit v žádné škole. Tedy ani v jakékoliv sebeprestižnější...
Ano, víra buď je, nebo není. Tečka.
Ale to jsem neměl vůbec na mysli, když jsem psal o VŠ, třebaže jsem zmínil studium religionistiky ...

Vladimír Volkmann píše:
... Ještě k předchozí debatě: to, že jsem ji ze své strany ukončil, nebyl útěk z bojiště ...
... o tom jsem vůbec nepochyboval.

Takže abychom se zase poněkud vrátili k prapůvodnímu tématu, které nebylo o víře, i když souvislost tady pochopitelně je taky. A začnu poněkud jinak, a to rovnou citací z Písma ...

Úvod: "Kdo má uši, slyš, co Duch praví církvím: Tomu, kdo zvítězí, dám jíst ze skryté many; ..." (Zj 2, 17)
A takto Ježíš své učedníky nabádá: "Neboť kde jsou dva nebo tři shromážděni ve jménu mém, tam jsem já uprostřed nich." (Mt 18, 20)
Není zde uvedena číslovka jedna, ale jistě větší množství než tři nemůže býti na škodu ...

Předmět příspěvku: Číslovka 1 uvedena jinde
PříspěvekNapsal: 28.02.2011 - 01:57 
hejtman nad řádem
hejtman nad řádem

To je jistě krásná citace :!: :wink: Ale Ježíš také varuje před pokrytectvím farizejů a těch, kteří sedávají v prvních lavicích a okázale, aby to všichni viděli, se modlí. Varoval před těmi, kteří se vydávají za prostředníka mezi člověkem a Bohem. Že, když se chceš modlit, nedělej to pokrytecky jako oni, ale vejdi do svého pokojíku a tam se modli k Bohu. Je to u Matouše 6. kapitola pod názvem Skrytá zbožnost.
http://online.bible21.cz/bible.php?kniha=matous

Pro navracení majetku církvi zvláště vhodný se jeví verš 24. tamtéž. Takže si faráři mohou vybrat, zda chtějí sloužit Bohu či mamonu, neboť oběma najednou nelze. :shock: :?

Předmět příspěvku: o církvi v Bibli
PříspěvekNapsal: 28.02.2011 - 14:16 
hejtman
hejtman

Obecná poznámka: při použití biblické citace jako argumentu, je třeba citovat konkrétní verš/e, jinak může dojít k fatálnímu nedorozumění.

Dáša Nová píše:
... Takže si faráři mohou vybrat, zda chtějí sloužit Bohu či mamonu, neboť oběma najednou nelze ...
Jsem přesvědčen, že tento argument je v této debatě irelevantní, neb snad nikdo z diskutujících ani pouhých čtenářů této debaty nikdy nemohl mít na mysli bohatou církev sloužící mamonu, ale "pouze" nezávislou na státu. Jinak totiž není o čem se bavit. :!:

Dáša Nová píše:
... když se chceš modlit, nedělej to pokrytecky jako oni, ale vejdi do svého pokojíku a tam se modli k Bohu. Je to u Matouše 6. kapitola pod názvem Skrytá zbožnost: http://online.bible21.cz/bible.php?kniha=matous ...
No, abychom byli tedy zcela konkrétní, ocitujme jen příslušnou pasáž z evangelia Matoušova, kterou měla Dáša na mysli (z ekumenického překladu):
"A když se modlíte, nebuďte jako pokrytci: ti se s oblibou modlí v synagógách a na nárožích, aby byli lidem na očích; amen, pravím vám, už mají svou odměnu.
Když ty se modlíš, vejdi do svého pokojíku, zavři za sebou dveře a modli se k svému Otci, který zůstává skryt; a tvůj Otec, který vidí, co je skryto, ti odplatí.
" (Mt 6, 5-6)
Nikde nečteme o tom, že by Ježíš modlitbu v židovské synagóze výslovně zakazoval. Dle výkladu mojí nepatrnosti Ježíš spíše hovoří o alternativě. Než se modlit s farizeji, kteří svoji "horlivost" ve víře dávají okázale na odiv veřejnosti, tak to snad raději doma v ústraní, neokázale a o to upřímněji. S tím nezbývá, než bezezbytku souhlasit! Ano, záleží pochopitelně na onom společenství, kde se věřící schází, ale o tom jsem tady psal nesčetněkrát, takže se nechci opakovat.

No, a nyní se pojďme podívat konkrétně a v přesných citacích na to, co o církvi píše Písmo Nového zákona - pár veršů namátkou:
"A já ti pravím, že ty jsi Petr; a na této skále zbuduji svou církev a brány pekel ji nepřemohou." (Mt 16, 18)

ze skutků apoštolských:
"Všichni, kteří uvěřili, byli pospolu a měli všechno společné. ... Každého dne pobývali svorně v chrámu, po domech lámali chléb a dělili se o jídlo s radostí a s upřímným srdcem. Chválili Boha a byli všemu lidu milí. A Pán denně přidával k jejich společenství ty, které povolával ke spáse." (Sk 2, 44.46-47)

"A tak církev v celém Judsku, Galileji a Samaří měla klid, vnitřně i navenek rostla, žila v bázni Páně a vzrůstala počtem, protože ji Duch svatý posiloval." (Sk 9, 31)

a z epištol apoštola Pavla:
"Trpí-li jeden úd, trpí spolu s ním všechny. A dochází-li slávy jeden úd, všechny se radují spolu s ním." (1K 12, 26)

"Vždyť já jsem nejmenší z apoštolů a nejsem ani hoden jména apoštol, protože jsem pronásledoval církev Boží." (1K 15, 9)

"Bůh chce, aby nebeským vládám a mocnostem bylo nyní skrze církev dáno poznat jeho mnohotvarou moudrost ..." (Ef 3, 10)

"Nikdo přece nemá v nenávisti své tělo, ale živí je a stará se o ně. Tak i Kristus pečuje o církev; vždyť jsme údy jeho těla. ... Je to velké tajemství, které vztahuji na Krista a na církev." (Ef 5, 29-30.32)

"Proto se raduji, že nyní trpím za vás a to, co zbývá do míry utrpení Kristových, doplňuji svým utrpením za jeho tělo, to jest církev." (Ko 1, 24)

"Pozdravujte bratry v Laodikeji i Nymfu a církev, která se shromažďuje v jejím domě." (Ko 4, 15)

jeden z mnoha příkladů charitativní církevní služby:
"Má-li některá věřící žena vdovy v příbuzenstvu, ať jim pomáhá, aby nebyla zatěžována církev, která má pomáhat osamělým vdovám." (1Tm 5, 16)

etc. ...

Naposledy upravil Jiří Motyčka dne 05.03.2011 - 00:02, celkově upraveno 2

Předmět příspěvku: země bezvěrců
PříspěvekNapsal: 22.03.2011 - 22:31 
hejtman
hejtman

Česko se stane nábožensky vyprahlou pustinou bezvěrců:
http://www.novinky.cz/veda-skoly/228484-cesko-bude-prvni-zeme-bez-nabozenske-viry-rika-americka-studie.html ...
... no comment.
Nebo snad přece jenom něco. Pokud by snad někdo byl věřícím (jenom) proto, aby se mu to vyplácelo, tak to není věřící, ale bohapustý pokrytec. Tahle úvaha by byla úsměvná, pokud by nepocházela ze světa konzumu, v němž se právě nacházíme.

Předmět příspěvku: Re: země bezvěrců
PříspěvekNapsal: 22.03.2011 - 23:42 
cepník
cepník

Opět jeden z čistě hmotných pohledů na nehmotné. Autor studie bude jistě věřící... tak, jak to vystihl ve svém článku.

Předmět příspěvku: Nejsme národ bezvěrců
PříspěvekNapsal: 23.03.2011 - 00:53 
hejtman nad řádem
hejtman nad řádem

Nejlépe to ale vystihl příspěvek s nejvíce souhlasnými hlasy v diskuzi pod článkem:
http://www.novinky.cz/diskuse?id=231295 ... tionId=986

''Každý v sobě nese nějakou víru...Ale k tomu nepotřebuje náboženství ani stádo stejně smýšlejících. Potěšilo mně, že jsme natolik povzneseným národem.''

Předmět příspěvku: taky názor
PříspěvekNapsal: 23.03.2011 - 11:46 
hejtman
hejtman

Naprosto mě nepřekvapuje, že ti tento názor konvenuje. Překvapilo by mne totiž cokoli jiného. :wink:
Nejsem si však vůbec jistý, zda jedním z kritérií povznesenosti národa je právě přesně tohleto. Slůvko povznesenost v této souvislosti nutně musím vnímat jako synonymum pro despekt. :|

Předmět příspěvku: Důsledky ...
PříspěvekNapsal: 11.04.2011 - 18:19 
hejtman
hejtman

... pedofilních skandálů katolické církve v Německu.

Novinky.cz dnes píše:
... Katolická církev přislíbila důsledné vyšetření všech případů, avšak ukázalo se, že léta kauzy spíše zatajovala a obviněné kněze přesunula jinam místo toho, aby o aférách ihned informovala policii ...
(zvýraznění JM)

Podrobnosti naleznete tady ...

Předmět příspěvku: Velký pátek
PříspěvekNapsal: 22.04.2011 - 10:36 
hejtman nad řádem
hejtman nad řádem

----------------------------------------
O velikonocích dostáváme přáníčka se zajíčky a vajíčky jako kdyby to byly jen svátky jara, ale já velikonoce beru trochu jinak, v tuto dobu vzpomínáme zavraždění Ježíše Krista a dnes je zrovna Velký pátek, a tak je moji povinností o tom také písnout, jak se věci mají.

Ježíš v tu dobu přinesl na zem Světlo. Chtěl, aby se Světlo zase ukotvilo na Zemi, která už v tu dobu byla pod nadvládou rozumu a tím pádem s temnem, které by lidi doslova zadusilo. Ale jak sami víte, lidem, tedy spíš jejich vládcům, se Ježíšovy Pravdy nelíbily, a tak využili své moci rozhodli o Jeho smrti. Měl na výběr: utéct a tím by si vládci potvrdili sami sobě, že to nebyl Syn Boží, nebo zůstat a tím i ztvrdit, že přišel sem kázat osvobozující Pravdu, která může lidi spasit, ale mnohým se to doslova nehodilo. Také jste si teď vzpomněli na našeho Mistra Jana Husa a jeho smrt, která jen utvrdila lidi v přesvědčení o Pravdě jeho slov?

Teď bych Vás ráda upozornila na skutečnost, kterou možná mnoho lidí ani neví. Ježíš přišel k nám na Zemi, do toho bahna jen proto, aby dal svým Svatým Slovem (evangeliem lásky) lidem naději, jak jsou milováni Bohem a pokud se obrátí a začnou podle Jeho slov žít, tak se člověk může opět navrátit z temna k Bohu. Ale neřekl, že dává svoji oběť za všechny hříšníky, jak se teď tvrdí. Lidé jsou tím klamáni, a tak si myslí, že mohou vše, když se jim říká, že jim jsou všechny hříchy Ježíšovo ukřižováním odpuštěny. Ne, Bůh nám dal spravedlivé zákony a jeden z nich je Zákon zvratného působení, proto to vidíme na každičkém kroku jak se nám všem v určený čas navrátí vše, co jsme zaseli. Vždyť i Ježíš říkal, že: Každý sklidí, co zasel. Mnoha lidem se to nelíbí, ale zákony jsou v naprosté spravedlnosti dány a to také vylučuje, že by nevinný Ježíš mohl vzít vinu za tolik hříšníků, vždyť to by Bůh nemohl ve své spravedlnost udělat, aby nevinný trpěl za viníky. Vždyť dárce a původce zákonů je nemůže sám porušovat.

Jsem proto moc šťastná za tak spravedlivého Boha a Jeho milovaného Syna, který přišel jen a jen kvůli nám, abychom v sobě znovu našli lásku a dbali těch spravedlivých zákonů a našli tím Boha a tím se zbavili nadvlády temna, které by nejraději pohltilo celou zem a tím by nás uvrhlo do věčné temnoty a byli bychom vymazáni z knihy života.

Proto v tuto dobu si, prosím, všichni vzpomeňte na Ježíše, jak trpěl i když sám naprosto nevinný, jen z lásky k nám k lidem, pro náš věčný život, který, pokud dosáhneme duchovních výšin, je pro nás připravený. Budeme ještě nějakou dobu ve škole života, ale pokud dosáhneme toho, co je nám nabízeno, budeme navždy šťastnými a o to šlo Bohu a Ježíši. V bibli je to překrásně popsáno: Čeho oko nevidělo a na lidskou mysl nepřišlo, to Bůh připravil těm, kteří ho milují.

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 22.04.2011 - 12:50 
cepník
cepník

Děkuji Dášo. Velikonoce cítím stejně jako Ty. Myslím, že k přílišným oslavám není důvod. Jediné, co mě napadá, je - ze srdce se stydět, čeho jsme byli a ještě stále jsme schopni.

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 619 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 42  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]