Právě je 22.11.2024 - 00:36

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 388 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 26  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 31.03.2011 - 10:00 
cepník
cepník

Je to jen vyjádření mého názoru, jak to cítím, ale podobnou reakci jsem očekával. Objasňování "co tím chtěl básník říci" by bylo na dlouhosáhlé dopisování, což by bylo jistě únavné, navíc si myslím, že výsledek by byl stejný. Kdo to cítí podobně jako já, pochopí, co jsem měl na mysli.

Předmět příspěvku: o debatě n netu ...
PříspěvekNapsal: 31.03.2011 - 14:44 
hejtman
hejtman

Vladimír Volkmann píše:
Je to jen vyjádření mého názoru, jak to cítím ...
Každý tady prezentuje svoje názory tak, jak to cítí on sám. To je přece základ každé svobodné diskuse, tu virtuální nevyjímaje. :wink:

Vladimír Volkmann píše:
... podobnou reakci jsem očekával.
Objasňování "co tím chtěl básník říci" by bylo na dlouhosáhlé dopisování, což by bylo jistě únavné, navíc si myslím, že výsledek by byl stejný ...
Víš, Vladimíre, a v tom je možná ta potíž. :?
Ty něco nakousneš, tj. vyjádříš svůj názor, já, nebo kdokoli jiný na to v dobré víře, že se diskuse bude rozvíjet dál, zareaguje tím, že taky vyjádří svůj názor, a ty napíšeš, že podobnou reakci jsi čekal a diskuse, která ještě ani pořádně nezačala, pro tebe končí. :(
A to je velké škoda, protože jen dlohodobější výměna názorů vede ke správnému pochopení stanoviska toho druhého. Jinak může dojít k fatálnímu nedorozumění a to oboustrannému, či dokonce vícestrannému. Stojíš-li si za svým názorem, pak věru nebude nikomu vadit "dlouhosáhlé dopisování", to mi můžeš věřit, neboť moc dobře vím, o čem píšu ...

Vladimír Volkmann píše:
... Kdo to cítí podobně jako já, pochopí, co jsem měl na mysli.
:o A vidíš, Vladimíre, tím si nejsem vůbec jistý. :? ... zvláště poté, kdy sotva rozjetou debatu stroze ukončíš. :wink:
Nejsem si tím jistý i přesto, že já si dovolím "troufale" tvrdit, že mnohé věci vnímám podobně nebo takřka shodně jako ty ... :) 8)

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 31.03.2011 - 22:07 
cepník
cepník

Myslím, že není třeba dohadů o přesném znění, ale o významu, a ten, myslím, Dáša vystihla dobře. Jiří, obě citace, které jsi opsal, jsou namířeny proti duchovní lenosti, která znamená duchovní smrt nebo také vymazání z knihy života, chceš-li propadnutí v posledním soudu či věčné zatracení. Lze to přirovnat k vodě: voda, která teče - pohybuje se, je vždy čerstvá, voda která stojí, začne zahnívat a zkazí se. Ano - ne či studený - horký znamenají pohyb, vlažné znamená zastavení. Myslím, že Dáša zcela vystihla můj postoj k Lipanům psaný výše, který jsem nechtěl již dále rozvádět, protože je dle mého názoru spíše vhodnější k mluvené rozpravě než k té psané. Nicméně umírnění kališníci nebyli ani studení ani horcí, z tohoto pohledu pro mě znamená jejich vítězství začátek konce husitů a jejich ideálů, přestože v radikálním křídle bylo již také mnoho vlažných.

Předmět příspěvku: o citaci Bible a virtuální debatě
PříspěvekNapsal: 01.04.2011 - 10:19 
hejtman
hejtman

Vladimír Volkmann píše:
... Myslím, že není třeba dohadů o přesném znění, ale o významu, a ten, myslím, Dáša vystihla dobře ...
V zásadě souhlasím. Ale!
Moje replika nebyla o významu a o dohadování už vůbec ne. :!: Toho jsem dalek!
Je však dobrým zvykem - a to zdaleka nejenon tady na tomto fóru -, když je uveden nějaký biblický citát, tak za něj se doplní smluvenými symboly, na kterou pasáž z Bible citovaný text odkazuje. Nebo napsat, že se jedná o parafrázi (moji nebo někoho jiného) toho a toho textu, což jsem si dovolil pouze doplnit a upřesnit. Nic víc! Mohlo by se totiž lehce přihodit, že by si kdokoli jakýsi text účelově vymyslel, pověsil třeba na fórum a nadhodil, že je to třeba, třebá ... z Nového zákona. (Neupozorňuji na tohle poprvé a je to nakonec uvedeno i v psaných Zásadách...)
To není v žádném případě o exhibicionizmu biblických znalostí na efekt, ale o věrohodnosti použitého textu v daných souvislostech. :|

Vladimír Volkmann píše:
... Jiří, obě citace, které jsi opsal ...
... ano, naprosto rozumím. :wink: :)
A proto já budu tvrdit, že pregnantně citoval, aniž bych chtěl slovíčkařit. :|

Vladimír Volkmann píše:
... Dáša zcela vystihla můj postoj k Lipanům psaný výše, který jsem nechtěl již dále rozvádět, protože je dle mého názoru spíše vhodnější k mluvené rozpravě než k té psané ...
Škoda! ...
Avšak kdy např. my dva, Vladimíre, si asi tak pohlédneme do očí? ... :?: :? :cry:
A to nemluvím o ostatních přispěvatelích a čtenářích, které by tvé názory nepochybně taky zajímaly. :idea: Nakonec ani já svoje příspěvky nepíšu (jen) pro sebe, o čemž svědčí mj. i moje elektronická pošta. Jsem přesvědčen, že i ostatní to tak vidí, aniž bych chtěl za kohokoli mluvit. :|

Naposledy upravil Jiří Motyčka dne 01.04.2011 - 17:06, celkově upraveno 4

Předmět příspěvku: O duchovní lenosti
PříspěvekNapsal: 01.04.2011 - 11:23 
hejtman nad řádem
hejtman nad řádem

Chtěla jsem napsat o tom, že někdo lpí na maličkostech, zatímco velké věci mu unikají, ale Vladimír to překrásně vyjádřil.

Předmět příspěvku: o zdánlivých maličkostech
PříspěvekNapsal: 01.04.2011 - 11:44 
hejtman
hejtman

Ano, na to, že jsou moje věcné argumenty na tomto fóru mnohdy zcela ignorovány, jsem si už dávno zvykl. A ty si tomu klidně říkej třeba "maličkosti", jak je ctěná libost. :wink:
A přitom stačila právě taková "maličkost", totiž uvést, kde jsi ten text vzala, což jsme se mimochodem doteď nedozvěděli. (Mě by to opravdu zajímalo. :wink: ) A spousta OT příspěvků by zde byla naprosto bezpředmětných, vč. těch mých. :!:

P.S. Dášo, ty moc dobře víš, proč právě na takovýchto zdánlivých maličkostech "bazíruju" a je mi líto, že jsem stále - jak vidno - nepochopen ... :cry:

Předmět příspěvku: Re: o zdánlivých maličkostech
PříspěvekNapsal: 01.04.2011 - 12:38 
hejtman nad řádem
hejtman nad řádem

Jiří Motyčka píše:
A přitom stačila právě taková "maličkost", totiž uvést, kde jsi ten text vzala, což jsme se mimochodem doteď nedozvěděli. (Mě by to opravdu zajímalo. :wink: )

Jiří, četla jsem to v bibli a možná i v jiné duchovní knize (ale teď to nebudu hledat) a ta Pravda mne tak zaujala, že se stala i mojí Pravdou. Tak se odvolávám na svoji hlavu. :?
Shodou okolností jsem v době, kdy po tak dlouhém čase někdo dal příspěvek na hlasování o Lipanech, četla knížku od Ivanova ''Podivuhodné příběhy''. Je tam o Janu Roháčovi z Dubé. Jak umíral - kolem krku pozlacenou oprátku. Jeho poslední myšlenka asi byla - Komu odkázat husitskou víru? Těžce a smutně umíral, neboť pochopil, že nemá pokračovatele.
A tady na našem fóru? Pro Lipany jako tragédii národa hlasovali jen tři lidé...

Naposledy upravil Dáša Nová dne 01.04.2011 - 13:16, celkově upraveno 1

Předmět příspěvku: ach, ta paměť ...
PříspěvekNapsal: 01.04.2011 - 13:15 
hejtman
hejtman

No, tak to já bohužel takovýho pamatováka nemám, abych si dokázal skoro přesně spojit dva různý verše a to "nepodstatný" z nich vypustit. :cry: :oops:

I já pochopitelně různé biblické texty (třeba v tomto tématu) spojuji a to bezprostředně se tématu netýkající taky vypouštím, ale vždy uvedu odkazy. Ono to v těch Zásadách... opravdu není pro nic zanic.

Ale už dost o tom, už mě to nebaví.
:P

Naposledy upravil Jiří Motyčka dne 01.04.2011 - 13:30, celkově upraveno 1

Předmět příspěvku: Re: o zdánlivých maličkostech
PříspěvekNapsal: 01.04.2011 - 13:24 
hejtman
hejtman

Dáša Nová píše:
... Pro Lipany jako tragédii národa hlasovali jen tři lidé...
Z toho si nic nedělej.
"Kdosi" zase udělil v hlasování této knížce pětku ... :wink: A s velkou mírou praděpodobnosti ji ani nečetl ...

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 11.04.2011 - 10:02 
sudličník
sudličník

Na facebooku jsem narazil na tento zajímavý avatar. Pokud se nepletu, tak DSSS použila kalich vytvořený někým z těchto stránek do loga své krajské jihočeské organizace. :evil: :roll: :x
Obrázek

Předmět příspěvku: kalichy, prapory, buttony ...
PříspěvekNapsal: 11.04.2011 - 10:28 
hejtman
hejtman

Mates..:::BOHEMIA:::.. píše:
Na facebooku jsem narazil na tento zajímavý avatar. Pokud se nepletu, tak DSSS použila kalich vytvořený někým z těchto stránek do loga své krajské jihočeské organizace ...
Bohužel máš pravdu! :cry:
Ještě, když se jmenovali DS, jsme museli požadovat - tuším, že právě z webu jihočeské organizace DS - odstranění známého buttonu, který odkazoval na naše stránky. Neuvěřitelné tahanice! :roll:

Bohužel tohle jsou ta úskalí netu zvláště tehdy, když nemáš prachy na soudy! Již jsme se taky setkali s tím, že nám z našeho webu ukradli nejenom kalich, ale dokonce i celý prapor ... :evil:

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 11.04.2011 - 16:09 
sudličník
sudličník

To že si někdo tento znak vypůjčí pro své soukromé účely chápu, ale že si ho vezme politická strana by se mi jako tvůrci příčilo.

Předmět příspěvku: český extrémizmus
PříspěvekNapsal: 11.04.2011 - 17:22 
hejtman
hejtman

Tady je ještě jeden problém spočívající v tom, že extrémistické strany a hnutí s nacionalistickým "podtextem" se hlásí k husitské tradici. Ve většině případů se jedná o pragmatický kalkul, který má zastřít pravé politické a ideologické směřování onoho subjektu. Prostoduší a méně vzdělaní lidé pak tuto návnadu mohou sežrat i s navijákem. :cry:
Takový "druhý život husitství" si však ten, kdo jenom něco málo o husitství ví, nemůže přát ... :cry:

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 11.04.2011 - 18:17 
sudličník
sudličník

No právě DS(SS) se nikdy k husitské tradici nehlásila, to už na jejich stránkách uvidíte častěji mapu ČR bez Sudet, než něco týkající se husitství.

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 12.04.2011 - 09:04 
hejtman
hejtman

Mates..:::BOHEMIA:::.. píše:
No právě DS(SS) se nikdy k husitské tradici nehlásila ...

... zřejmě s výjimkou té jihočeské organizace ...

Naposledy upravil Jiří Motyčka dne 12.04.2011 - 09:15, celkově upraveno 1

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 388 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 26  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]