Citace z dnešní diskuse na internetovém deníku Neviditelný pes:
" Kristapana, nechte byt ty :
Autor: P. Sulc Datum: 25.8.2016 6:19
''atatecne husity''. To byly lupicske, zfanatisovane bandy, ktere nicily hodnoty, vypalily stovky klasteru, vrazdily lidi, to byla prava doba temna. A stavovske povstani? S tim nemel narod co delat, ten fachcil na panskych polich, az z nej howwna strikala. Ti povstalci, to byli vetsinou Nemci, lakotni, kde si kazdy hral na svem pisecku a kterym se nechtelo platit ne narodni, ale zoldnerskou armadu po tom, , kdyz Smiricky, hlavni zdroj penez, zemrel. Nechte tech vlasteneckych Palacko Jiraskovskych kecu, ted uz vychazeji poradne knihy, zabyvajici se historii tech dob."
Nedalo mi to a pátral jsem na netu po celkovém počtu klášterů u nás na začátku husitských válek. Dovedlo mne to samozřejmě sem
Tedy 219 klášterů, z nichž 170 podlehlo zkáze. K tomu bych měl ovšem několik otázek:
1)Kláštery podlehlé zkáze - jsou sem započítány i ty, které řeholníci opustili. Takže se dá předpokládat, že část z nich se po ukončení bojů opět zprovoznila? (Pokud ovšem jejich klášterní statky nerozdal král Zikmund svým věrným
)
2)Kláštery podlehlé zkáze - kolik z nich prokazatelně zničili husité? O tom, že kláštery nikdy nešetřil nikdo máme dostatek dokladů z doby předhusitské (například Zbraslavská kronika) i pohusitské (třicetiletá válka apod.).
3)"
Podle katolicky orientovaných historiků podlehlo na teritoriu českých zemí (míněn rozsah nynější ČR) během husitské revoluce zkáze 170 klášterů, což by se rovnalo 77 % všech konventů." Je nějaký "mírně nezaujatější" rozbor?