Právě je 21.11.2024 - 23:10

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 19 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Nedaleko Jinců...
PříspěvekNapsal: 23.09.2005 - 19:38 
práče
práče

...jsem narazil na památník na bitvu mezi husity a katolíky.Je to asi metrapůl vysoká mohyla a na ní nakreslený kalich a deska s timto nápisem:"památník nechal postavit roku 1876 lidový archeolog a písmák Jan Zykán z Čeňkova na pamět bitvy mezi husity a katolíky dne 9.září 1422"
bohužel u ústí potoka do litavky bylo husitské vojsko poraženo.Tomu místu se říká "V zabitých".Neví o tom někdo něco víc?

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 26.09.2005 - 10:16 
práče
práče

Pokud vím jednalo se o příbramské husity vedené knězem Alšíkem. Husity napadl Hanuš Klowrat a uštědřil jim jednu z mnoha porážek(několik desítek mrtvých a asi stovka zajatců). Krom toho totiž držel i hrad nad Příbramí, čímž příbramské prakticky paralizoval.O bitvě se zmiňuje Bartošek z Drahonic. Tebou zmiňovaný Jan Zykán odsud prý nashromáždil sbírku, která je dnes snad v Národním muzeu.

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 26.09.2005 - 19:16 
práče
práče

Děkuji.Skutečně se zde nacházely a snad ještě nacházejí zbraně v zemi.

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 27.09.2005 - 06:45 
vrchní hejtman
vrchní hejtman

Tak to vidíte. V Jincích u dělostřelců jsem dosluhoval 6 měsíců základní vojenské služby, ale takového památníku jsem si vůbec nevšimnul :(

Husité - Ktož jsú boží bojovníci
http://www.husitstvi.cz
Czechoslovak military units in the USSR (1942-45)
http://www.czechpatriots.com

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 27.09.2005 - 16:59 
střelec
střelec

Vena píše:

To ani nerikej nahlas. Bezim koupit detektor a lopatku a vyrazim. :wink:

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 04.10.2005 - 19:12 
práče
práče

Votan píše:
Tak to vidíte. V Jincích u dělostřelců jsem dosluhoval 6 měsíců základní vojenské služby, ale takového památníku jsem si vůbec nevšimnul :(

z toho si nic nedělej,on je tam dost nenápadný;kdybych se tam netoulal pěšky tak bych si ho taky nevšim.

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 04.10.2005 - 19:17 
práče
práče

Jachym Hrabec píše:
Vena píše:

zkus štěstí;moc lidí se tam asi nepohybuje,takže..... :)

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 06.10.2005 - 12:36 
Vena píše:
Jachym Hrabec píše:
Vena píše:

zkus štěstí;moc lidí se tam asi nepohybuje,takže..... :)

No fakt o tom premyslim. Na jednom serveru nabizi detektor za 5200,- a na splatky. A tohle se jevi jako idealni lokalita. Na takove Lipany to nema cenu. Tam je to probrane az hruza.

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 06.10.2005 - 12:37 
střelec
střelec

To jsem byl ja. :wink:

Předmět příspěvku: Re: Nedaleko Jinců.....
PříspěvekNapsal: 06.10.2005 - 12:39 
střelec
střelec

Vena píše:
...jsem narazil na památník na bitvu mezi husity a katolíky.Je to asi metrapůl vysoká mohyla a na ní nakreslený kalich a deska s timto nápisem:"památník nechal postavit roku 1876 lidový archeolog a písmák Jan Zykán z Čeňkova na pamět bitvy mezi husity a katolíky dne 9.září 1422"
bohužel u ústí potoka do litavky bylo husitské vojsko poraženo.Tomu místu se říká "V zabitých".Neví o tom někdo něco víc?

Zkus nejak strucne popsat, jak se na ono misto da dostat. Myslim na to misto, kde by mohlo byt neco v te zemi.

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 10.10.2005 - 15:46 
kazatel
kazatel

Dej pozor, bratře Jáchyme, aby někdo neprobral tebe. Nejhorší českou vlastností je závist a ta umí zatraceně znepříjemnit život.
Anonymous píše:
No fakt o tom premyslim. Na jednom serveru nabizi detektor za 5200,- a na splatky. A tohle se jevi jako idealni lokalita. Na takove Lipany to nema cenu. Tam je to probrane az hruza.

PříspěvekNapsal: 10.10.2005 - 20:58 
práče
práče

Jachym Hrabec píše:
Vena píše:

Zkus nejak strucne popsat, jak se na ono misto da dostat. Myslim na to misto, kde by mohlo byt neco v te zemi.

z jinců je třeba se dostat do čeňkova a z čeňkova je třeba jít po silnici směrem na hluboš.asi po kilometru se nachází ten památník no a tam někde by se mělo nacházet to bojiště.

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 12.10.2005 - 10:21 
střelec
střelec

Sabin píše:
Dej pozor, bratře Jáchyme, aby někdo neprobral tebe. Nejhorší českou vlastností je závist a ta umí zatraceně znepříjemnit život.
Anonymous píše:

Jak to myslis bratre Sabine? To by mne opravdu zajimalo.
Nemyslim, ze bych byl zavistivy. Na rovinu ovsem rikam, ze pokud bych nekdy nasel neco z 15. stoleti, zrejme bych se na nejake archeology a muzea vykaslal a nechal si to. Bohuzel uz totiz mam jednu vicemene spatnou zkusenost na toto tema. Kdysi jsem nasel na jednom nalezisti nekolik pestnich klinu, primitivni kamenou motyku, pazourkove hroty k sipum, kameny na rozemilani obili a ulomky vypichane keramimky. Vse predpokladam rane slovanske. Alespon mi to bylo receno. Coz bylo ovsem to jedine. Dnes jsou tyto me nalezy buh vi kde, ale stoprocentne nejsou v zadnem muzeu nebo jinych verejne pristupnych prostorach. A jak jsem mel tu cest poznat par archeologu, nejsou nic jineho, nez novodobi zlatokopove, kteri si navzajem kradou nalezy a vselijak jinak se predhaneji. Do dnes mne nikdo z nich neoslovil ohledne onoho naleziste, kde jsem to objevil. Byt musim priznat, ze je ono naleziste druhotne. Nicmene jde alespon o oblast. Nic. Sbalili nalezy a ticho po pesine. Takze jestli nekdy najdu husitsky klobouk nebo mec, tak se na nejake muzeum a archeology z vysoka tentononc...

PříspěvekNapsal: 12.10.2005 - 10:22 
střelec
střelec

Vena píše:

z jinců je třeba se dostat do čeňkova a z čeňkova je třeba jít po silnici směrem na hluboš.asi po kilometru se nachází ten památník no a tam někde by se mělo nacházet to bojiště.

Diky moc. Urcite se tam sjedu podivat.

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 14.10.2005 - 12:14 
práče
práče

Z toho co píše Jáchym je mi trochu smutno. Ale vzhledem k tomu, že sám v muzeu pracuju, vím jak to chodí. Někteří lidé s badateli skutečně čas neztrácí. Na druhou stranu je velká většina sběratelů a amatérských badatelů orientována komerčně a nemá vůbec žádnou úctu k předkům, či rodné zemi. Rozhodně si ale myslím, že je lepší aby nálezy končily v muzeu, než soukromé sbírce. Po řádném ohlášení není problém shlédnout cokoli. Alespoň na paleontologickém oddělení, kde pracuju, mohou badatelé studovat třeba Barrandovy, nebo Šternberkovy originály. O soukromé sbírce, jejíž budoucnost je navíc značně nejistá, se to říci nedá.

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 19 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]