Naprosto souhlasím. Podhradí vychází více méně jen čistě z mojí představivosti a upřímně s ním nejsem spokojený. Ujíždí mi tam perspektiva a všechno z toho, co jsi napsal je pravda (ta brána, věže, střílny...). V podstatě jsem ho pojal jako kulisu k tomu podstatnějšímu, tedy pokusu o hrad. Ne každý je v tomto kovaný a "laicky" to vypadá "docela dobře"
Ještě o něco dříve jsem se pokusil zpracovat podobu hradu Valdeka (tamtéž pod heslem Valdek), kde je to dost podobné. Obě dvě kresby vznikly jako zkouška možností mého nového tabletu. Do budoucna bych rád postupoval v podobných pokusech precizněji (zde mám namysli i podrobnější studii kolem podhradí etc.), ale v době tvorby toho obrazu mi to, že tam musím zahrnout i podhradí docvaklo, až když jsem si uvědomil, že tam vlastně podhradí být musí (kreslil jsem podle rytiny z 18. století a tam pochopitelně nebylo nic než pochybné teréní náznaky). S tvrobou mých obrázků je to tak, že po čase mi některé nedokonalosti dobře vystoupí a začnou mi dost vadit, a tak je docela pravděpodobné, že v budoucnu na to sednu a předělám to, což je právě něco, pro co jsem si kupoval tablet (tužka jednou je a konec). Speciálně předhradí jak na tomto Libštejně, tak i na Valdeku, kde mi perspektiva ujela taky slušně. U Libštejna ještě musím vyzkoumat možnou existenci hradby nebo jakéhosi stavení pod stojící pravou věží, v některých půdorysech je patrná a na jedné rytině je dokonce jakási stavba v těchto místech naznačena.
V současnosti se chytám na hrad Kunžvart, ale tady se mi nedostává informací o teréním rozložení kolem věže. Archeologické výzkumy jsou mlhavé a moje jediná návštěva toho nádherného místa sice dala vzniknout několika fotografiím, ale to podstatné chybějící tam skorem není a než se pustím do improvizace, chci mít jistotu, že k tomu mám všechno potřebné - zejména informace o pravděpodobné podobě dřevěného opevnění, které zde skoro najisto bylo užito, jak mohlo vypadat ve 14.-15. století, aby to nebyla zase jen pohádka jako "předhradí" na Libštejně.
Pokud se i přes zmíněné nedostatky a nedokonalosti má kresba líbí, jsem rád. Především je to jakási idealistická rekonstrukce, nikoli pokus o maximální realismus, i když se snažím, aby vše působilo co nejvěrohodněji. Zmíněné nedostatky vyplívají spíše z mé neznalosti, která se den ode dne, doufám, zaplňuje správnými informacemi. Díky za kritiku