Právě je 22.11.2024 - 21:07

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 619 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 42  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: světový primát
PříspěvekNapsal: 14.11.2010 - 12:53 
hejtman
hejtman

Kolssteyn píše:
... Ale výrok starosty je dost otřesný, na vesnici bych to chápal, jednoduchá prostořekost by se tam dala očekávat. Toto vyjádření bylo opravdu dost nešťastné, leč nejspíš upřímné. :D
Ano, bylo naprosto upřímné, takže mu můžeme bez zaváhání uvěřit pravý důvod postavení tohoto monstrózního železobetonového monolitu!

Předmět příspěvku: Re: Světový primát
PříspěvekNapsal: 14.11.2010 - 13:36 
hejtman nad řádem
hejtman nad řádem

Jan píše:
Dáša Nová píše:
Hlavně, jestli dělaji, co Ježíš chtěl a jestli ho maji v srdci!
Docela by mne interesovalo, jak seš na tom v tomhle punktu Ty ...

To by možná mohl zjistit váš papež až zase bude rozprávět s Bohem z té telefonní budky, kterou má ve Vatikánu. Ale zrovna jsem četla, že varuje mladé lidi před internetem, tak by ti zároveň doporučil i okamžitý odchod z husitství.cz. :wink:

Předmět příspěvku: Re: Světový primát
PříspěvekNapsal: 14.11.2010 - 18:51 
křižák

Dáša Nová píše:
Jan píše:
Dáša Nová píše:
Hlavně, jestli dělaji, co Ježíš chtěl a jestli ho maji v srdci!
Docela by mne interesovalo, jak seš na tom v tomhle punktu Ty ...
To by možná mohl zjistit váš papež až zase bude rozprávět s Bohem z té telefonní budky, kterou má ve Vatikánu. Ale zrovna jsem četla, že varuje mladé lidi před internetem, tak by ti zároveň doporučil i okamžitý odchod z husitství.cz. :wink:
Srovnej to s timhletim: http://www.christnet.cz/magazin/clanek.asp?clanek=3382
Pomatené pseudonáboženské konstrukce, ze kterých čerpáš, jsou mi bohatou pobídkou k tomu, abych se tu ještě zdržoval.

Předmět příspěvku: Svatý Malachiáš
PříspěvekNapsal: 14.11.2010 - 19:25 
hejtman nad řádem
hejtman nad řádem

Křížáčku, otevři si Proroctví vašeho svatého Malachiáše, podle něho zatím vše odpovídá, že současný papež je ten předposlední a oni to dobře vědí:
http://2012konecsveta.mypage.cz/menu/2012-konec-sveta

To ti jen nahrávám, aby jsi měl zase co komentovat, když tu musíš mít stálý dohled nade mnou... :wink:

Předmět příspěvku: Svědci Jehovovi
PříspěvekNapsal: 15.11.2010 - 21:17 
hejtman
hejtman

Jan píše:
... I když moment, kamna má u nás doma rezervovaný Strašná věž. Beru jí ve velkym, a je to přiložení zadarmiko, jelikož kolportéři za to obvykle nic nechtěj.
To ale nemůžeš takhle sobecky svá sdělení kódovat. :P

Pro ty, co nevědí (aniž bych chtěl podceňovat znalosti kohokoli), o čem Jan píše, rád se altruisticky podělím. Jan nám chtěl sdělit, jak nakládá s časopisem "Strážná věž", který vydávají a kolportují Svědci Jehovovi. A kdo znáte autora citovaného, tak vám musí být jasný, že se v názvu časopisu - jistě nechtěně - drobátko překlepnul.
Já, narozdíl od Jana si v časopise občas i něco přečtu, abych věděl(!...), a pak je jako spořádaný občan dávám do sběru.

Předmět příspěvku: Re: Svědci Jehovovi
PříspěvekNapsal: 16.11.2010 - 01:44 
desátník
desátník

Jiří Motyčka píše:
Jan píše:
...Strašná věž
Ano Strašnou věž snad už zná každý... stejně tak ty zoufalé obličeje na frekventovaných místech s těmito periodikami v náručí. Ovšem takový náboženský propagátor se většinou se mnou nebo mými přáteli moc bavit nechce, protože naše nadšení se trochu vymyká jejich naučenému klišé.
Tady bych chtěl opět upozornit na to, jaký rozdíl je mezi Jehovisty a kupř. farářem. Faráře nezaskočí odlišný názor a dokáže odpovídat na "nevyzpytatelné" otázky, kdežto jehovistický narohustojící bere hned nohy na ramena a řadový katolík hrozí hranicí. Myslet, myslet, myslet... učit se, učit se, učit se.... zatloukat, zatloukat, zatloukat... nechť jim přáno sladké spočinutí. 8)

Předmět příspěvku: Re: Svědci Jehovovi
PříspěvekNapsal: 16.11.2010 - 12:02 
hejtman
hejtman

Kolssteyn píše:
... Ovšem takový náboženský propagátor se většinou se mnou nebo mými přáteli moc bavit nechce, protože naše nadšení se trochu vymyká jejich naučenému klišé ...
Ano, vím, o čem je řeč!
Vloni v létě mě na chalupě navštívil jeden takový propragátor v sukni, se svými dvěma dětičkami, starším synem a dcerou, tak cca 15 a 13 let. Taková ideální rodinka, jen jsem ještě postrádal otce. Když se objevili ve vsi, prudce se rozštěkali psi, jako když do vsi svého času vstoupil dráteník ze Slovenska nebo kominík (ano, to vše pamatuju). Začali na konci ulice a pak šli směrem dolů, až se zastavili na kus řeči taky u mojí nepatrnosti. Právě jsem seděl na lavici v umolousaných monterkách, popíjel kafe a odpočíval po úmorné práci ...

Když jsem v rukách oné ženy uviděl malou kapesní Bibli, poněkud jsem se zklidnil a očekával s mírem v duši, co se bude dít. Bez dlouhého úvodu začala osvětová pracovnice Svědků Jehovových svoji přednášku. Velice trpělivě jsem ji vyslechl. No, a pak jsem spustil - s prominutím - stavidla své výmluvnosti podložené argumentací z Bible. V jejím obličeji se objevilo nepatrné zaváhání i údiv, protože v horní části ulice byli samí ateisti a navíc sem tam nějakej bolševik. Její děti stále častěji stáčely své nechápavé oči k matčinu obličeji, jakoby hledaly spásnou pomoc a záchytný bod. Matka mlčela a také se mě ani nesnažila přerušit. Z reakcí dětí se mi zdálo, jakoby něco podobného slyšely poprvé v životě. Ještě víc je asi překvapilo, že ten pán, který patrně ví, o čem mluví, na ně nekřičí a neposílá je kamsi do háje. Když jsem skončil, další rozhovor už nebyl dlouhý. Obdržel jsem ještě pár kontrolních a více méně formálních doplňujících otázek a pak už jsme se v pohodě rozloučili. Když jsem se za nimi díval, viděl jsem, jak děti, jedno přes druhé, na svoji matku dotírají otázkami. Najednou mi jich přišlo líto. No, a já právě dopil kafe a vydal se směrem k rozdělané práci.
Tak, to byla moje poslední zkušenost se Svědky Jehovovými, o niž jsem se s vámi chtěl taky podělit. 8)

Předmět příspěvku: ostatky Jana Křtitele
PříspěvekNapsal: 16.11.2010 - 22:34 
hejtman
hejtman

Bulharsko má novou senzaci! ...
Nedaleko přístavu Sozopol, na černomořském ostrově Sveti Ivan byl v rozvalinách kláštera objeven relikviář s údajnými ostatky Jana Křtitele. Relikviář ukrýval části lebky, paže a zubů. Na pískovcové tabulce je vyryto jméno Jana Křtitele a 24. červen (světcův křesťanský svátek), vše v řečtině ...
A už se zase mluví o turistické atrakci, která má pozvednout turizmus, tentokrát rovnou celého Bulharska. :roll: :evil:

Obávám se, že ještě hodně badatelské práce čeká na archeology, historiky i biblisty, protože nebyla zodpovězena základní odázka, totiž jak se relikviář s ostatky (nebo jejich částí) mohl objevit někde na ostrůvku v Černém moři, když Jan Křtitel byl (údajně) pohřben v Samaří na území tehdejší Palestiny, tj. přibližně kdesi na pravobřežním středním toku řeky Jordán. Výsledek bádání, pokud k němu vůbec dojde, může být překvapivý ... :shock:

Předmět příspěvku: eucharistie a děti
PříspěvekNapsal: 19.11.2010 - 00:26 
hejtman
hejtman

JM píše:
Docela zajímavé je, jak to měli husiti s přijímáním pod obojí způsobou u svých dětiček ...

Až do dnešních dní řeší církve tento problém, který zaměstnával i husity. Časný křest je kromě teologických aspektů zdůvodňován mj. i tím, že až dítě odroste, tak jeho rodiče, přivádějící svého pokřtěného potomka k víře, mu to vysvětlí. Jak úsměvná je tato představa v dnešní sekularizované společnosti, kde se křest stal módní záležitostí nebo v lepším případě jakýmisi pootevřenými zadními vrátky v duchu teze "co kdyby náhodou ...", netřeba myslím zdůrazňovat.
Poněkud jinak je tomu se svátostí eucharistie. K "tomu" se církve většinou staví rezervovaně. Protestantské církve si jsou vědomy toho, že společenství věřících, tj. rodičů i jejich dětí by právě bez těch dětí postrádalo "plnost". Dítě by mělo mít účast a podíl, čímž je mj. deklarovaná i ona "husitská" rovno- plno-právnost dětí před Bohem. Otázka zůstává nadále otevřenou, neboť na jedné straně stojí rozumová zralost dítěte a na druhé straně jeho nezadatelné právo na společenství věřících. Nakonec představa, jak farář podává nemluvněti dudlík namočený v konsekrovaném víně, je taky poněkud úsměvná, není-liž pravda.

Předmět příspěvku: Re: křest a děti
PříspěvekNapsal: 19.11.2010 - 10:48 
křižák

Jiří Motyčka píše:
kde se křest stal módní záležitostí nebo v lepším případě jakýmisi pootevřenými zadními vrátky v duchu teze "co kdyby náhodou ...", netřeba myslím zdůrazňovat.
No, setkal jsem se s několika názory kněží na praxi křtění dětí rodičů, pro které je křest jen módní záležitost:

- jedni, v duchu zásady, že svátost působí sama sebou (ex opere operato), tyto děti křtí, řkouc, že nikdy nevíme, co tato svátost v dětech provede

- druzí mají docela problémy, jelikož (nerad bych, aby má slova byla chápána rasisticky) přijdou o křest žádat Romové, a klidně knězi řeknou, že dítě nevychovají ve víře. Takovým je křest logicky odmítnut (jelikož rodiče při křtu dětí, spolu s kmotrem/kmotry se musí za řádnou náboženskou výchovu dítěte zaručit), a kněz je pak plynule obviněn z rasismu (zažil jsem ve svém okolí několik takových případů.

Druhý pohled mi přijde logičtější - prostě, kde není záruka náboženské výchovy, tam nekřtít, svátost není houska na krámě. S Romy to nemá co dělat. Kdyby se bílí (gádžové) taky nezaručili za řádnou náboženskou výchovu, křtiny nebudou (jak ostatně stanovuje řádně církevní právo, s rasismem to opravdu nemá co dělat). Vada dneška je, že se Církev chápe jako automat.
Eventuelně to pak odmítnutí žadatelé o křest vyřeší tak, že si v okolí najdou povolnějšího faráře, a požádají o křest jeho. Ten si následně musí vyžádat pro křtěnce "propuštění z farnosti v místě bydliště", které jeho kolega může a nemusí poskytnout. Když poskytne, křtí se jinde. Když neposkytne, můžou se žadatelé jít klouzat.

Jiří Motyčka píše:
Dítě by mělo mít účast a podíl, čímž je mj. deklarovaná i ona "husitská" rovno- plno-právnost dětí před Bohem.
Nerad bych se mýlil, ale nechodí se u ČCE k přijímání až po konfirmaci?

PříspěvekNapsal: 19.11.2010 - 19:31 
hejtman
hejtman

Jan píše:
... Druhý pohled mi přijde logičtější - prostě, kde není záruka náboženské výchovy, tam nekřtít ...
Ale oni se třeba klidně zaručí, ale jsou to jen sliby (= chyby) a skutek utek. V horším případě kecy, kecy a jenom kecy. Mnohdy selhává i role kmotrů ... :(

Jan píše:
JM píše:
Dítě by mělo mít účast a podíl, čímž je mj. deklarovaná i ona "husitská" rovno- plno-právnost dětí před Bohem.
Nerad bych se mýlil, ale nechodí se u ČCE k přijímání až po konfirmaci? ...
Ano, chodí až po konfirmaci.
Ale to vůbec neznamená, že uvnitř církve neprobíhá živý, soustavný, konstruktivní a naprosto svobodný dialog o tom, zda by to nešlo i dříve. Zatím však převažují skeptici nebo spíš "konzervativci"(?) ... :wink:

PříspěvekNapsal: 19.11.2010 - 20:16 
křižák

Jiří Motyčka píše:
Jan píše:
... Druhý pohled mi přijde logičtější - prostě, kde není záruka náboženské výchovy, tam nekřtít ...
Ale oni se třeba klidně zaručí, ale jsou to jen sliby (= chyby) a skutek utek. V horším případě kecy, kecy a jenom kecy. Mnohdy selhává i role kmotrů ... :(
Pak už se to bere tak (v katolickém prostředí), že veškerá zodpovědnost a následky lživého zaručení se před Bohem padá na hlavy rodičů a kmotrů, ale nikoliv křtícího faráře, jelikož ten byl vlastně obelhán.

PříspěvekNapsal: 19.11.2010 - 22:11 
hejtman
hejtman

Jan píše:
... Pak už se to bere tak (...), že veškerá zodpovědnost a následky lživého zaručení se před Bohem padá na hlavy rodičů a kmotrů, ale nikoliv křtícího faráře, jelikož ten byl vlastně obelhán ...
Ano, tady veškerá zodpovědnost faráře končí, to je logické.
Je však obecný problém, když rodiče přijdou a slušně požádají faráře o křest, protože to momentálně chtějí, aby ten odmítl. Na to nusí bejt fakt nátura ...

Předmět příspěvku: Křest a děti
PříspěvekNapsal: 20.11.2010 - 17:46 
hejtman nad řádem
hejtman nad řádem

Někteří pobožní rodiče jsou už tak zblblý z těch farářů, že se jen dívaji na to, jak jim topí dítě při křtu, místo toho, aby skočili a zachránili ho.

http://www.super.cz/clanek/40849-pravoslavny-knez-utopil-dite-pri-krtu.html

Předmět příspěvku: Re: Křest a děti
PříspěvekNapsal: 20.11.2010 - 21:47 
hejtman
hejtman

Ano, to je tragedie a velice smutná záležitost, která se jistě neděje každý den, aniž bych chtěl kohokoli omlouvat, nebo to bagatelizovat, toho jsem opravdu dalek. :!:

Dáša Nová píše:
Někteří pobožní rodiče jsou už tak zblblý z těch farářů, že se jen dívaji na to, jak jim topí dítě při křtu, místo toho, aby skočili a zachránili ho ...
Takže kdo je vlastně na vině?
Farář nebo pobožný a z faráře zblblý rodič, který "bez oka mrknutí" přihlíží k tomu, jak mu farář topí dítě? ...

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 619 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 42  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]