Dáša Nová píše:
Například jsem byla na Dušičky v kostele, farář tam povídal snad půl hodiny o ničem ... tak ať se faráři potom nediví, že Ti, kteří tohle znají, se v kostele nudí ...
Jsi
pevně přesvědčena, že se nudili všichni? Ale já tam nebyl ...
Dáša Nová píše:
... Osobně se divím, že faráři nemají větší touhu poznat něco víc o Stvořiteli ...
Jak právě tohle tak bezpečně víš?
Opět: to je tvůj údiv (možná i tvoje zkušenost), z čehož však nelze generalizovat; už jsme si o tom povídali i s Kolssteynem ...
Dáša Nová píše:
... Pro většinu z nich je to fakt jenom zaměstnání, proto je tolik rozrušují vztahy církve a státu, navracení majetku atd., že o tom mluví i při kázání, kde by se mělo rozebírat evangelium ...
Nevím, zda pro většinu, ale moje zkušenost je úplně jiná a ty to moc dobře víš. Pokud bys náhodou nevěděla, o čem píšu, rád v SZ připomenu.
Věřící (ano, i tací jsou), kteří nechápou, či spíše nechtějí pochopit, oč se jedná v církevních restitucích a v odluce církve od státu si v tomhle podávají ruce se závistivými a taky vůbec nich nechápajícími ateisty. Neuvědomují si jednu prostinkou věc, že totiž všichni odpůrci církve a všeho, co s církvemi souvisí, by měli mít
prvořadý zájem(!) na tom, aby se církve od státu konečně odloučily. I v tom spočívá jejich fatátní nepochopení této odluky. Nelze se potom divit farářům, že i o tom mluví ve svých kázáních. Když vidím, jak nekompetentně se této problematiky chopila některá média, tak mi je jasné, že i tato osvěta je potřebná a jak je vidět dokonce i z kazatelen před auditoriem shromážděných oveček ...