Jiří Motyčka píše:
Pozn.: Pod pojmem "... obroda společnosti" nelze vidět to, co si pod tímto pojmem představovala, nebo jak ho vykládala marxistická historiografie.
To určitě ne. Já jsem tenhle pojem použil, protože jsem byl v časové tísni a nemohl jsem tudíž danou tématiku více rozvádět. Není v tom nic pejorativního

.
Jiří Motyčka píše:
A zadruhé víme taky, že husitsi věděli naprosto přesně, za co bojují, věděli, že jejich "svatá válka" má hluboký smysl, což jim dávalo obrovské odhodlodlání s nasazením vlastních životů.
Určitě mezi husity byli i tací, zvláště v počátcích hnutí. Ale zobecnit bych si to netroufnul. V době, kdy neexistovaly hromadné sdělovací prostředky se informace šířily velmi obtížně a tak skutečně netuším, zda všichni husiti "věděli naprosto přesně, za co bojují". Zkrátka nemohu pominout třeba zmínku Vavřince z Březové, kterak se zalidňovalo Hradiště hory Tábor, kdy byli do města násilím odvedeni duchovní pastýři z okolí, aby je pak následovaly jejich "ovečky".
Když mi před chalupu přitáhne houfec chlapů a začnou halekat, ať jdu s nimi, nebo že mi vypálí chalupu, poberou dobytek a mou rodinu pověsí na strom, tak se ze mne okamžitě stane jejich nejvěrnější následovník a okamžitě budu vidět hluboký smysl v jejich snažení

. Takhle to probíhalo v tolika válkách a při tolika povstáních, ... a husitská revoluce, že by byla výjimečná? Spíš asi ne, ale nerad bych tímto zavdal příčinu k nějaké vyhraněné diskusi, jen si myslím, že se i tenkrát chovali lidé podobně jako dnes

.