BAD píše:
Jakej máte názor na předávání odkazů?
Myslím že by si lidé měli uvědomit co husitská doba znamenala. Také by odkaz té doby měli ctít a předávat, dále...
Bůh ví jestli jednou nebude třeba opět husitství oživit, za zachování jazyka a všeho českého.
Predavani odkazu? Je nezbytne pro zivot. Jednou jsem narazila na velice hezky citat, strasne se mi libil: "Poznejme minulost a pochopime soucasnost".
Myslim, ze to je svata pravda. Jak bychom mohli existovat, neznali historie? Z ceho by pramenil dnesni svet, kdyby nevedel nic o sve minulosti? O tom, proc neco je tak jak to je? Jednotlive narody, kultury... to by byla jen prazdna slova, bez niceho, bez obsahu. Slyseli byste Cina, tak byste si rekli: fajn, Cina. Velka placka zeme, nekde v Asii. Bez podstaty nedojdete k nicemu. A historie? To je podstata.
Mozna je tezke si to predstavit, mluvime zde ve stovkach let. Tak si predstavte treba nejakeho vaseho blizkeho, treba kamarada. Ruku na srdce - kdybyste nic nevedeli o tom, proc je takovy jaky je, co v zivote zazil, vedeli byste, co od neho cekat? Vedeli byste, jaky doopravdy je? A vedeli bychom my, jaci jsme, kdybychom neznali sve predky i kdyz to bylo hodne davno?
Predavani odkazu ma strasny vyznam pro spolecnost. At si kazdy rika co chce, nepokladam husity za vrahy a nicitele kulturnich pamatek. Nemuzete brat jen pulku z neceho - bud neco berete se vsim dobrym i zlym, nebo jej neberete vubec. Coz zalezi na tom, ktera stranka veci prevazuje. Podle me meli husote pro Cechy obrovsky vyznam. Lide si v te dobe uvedomili ze cise proste uz pretekla a ze takhle to dal nejde. Nemeli nic, nic krome viry a obrovske motivace, ktera je hnala kupredu. Dokazali se spojit a z niceho vybojovat hodne. Nedokazu si v dnesni dobe ani dost dobre predstavit, ze by se to lidem v dnesni dobe mohlo povest. Ale povedlo se to kdysi, ac to vypadalo beznadejne, proc by nemohlo nyni. Ja v to stale doufam. Kdybych neznala historii, co by mi zbyvalo? Jit s davem a na vsechno se vykaslat?
Nevedet, kdo jste, je mozna to nejhorsi co vas muze potkat. Jak zpiva AO: "Kdo stále sebe hledá, hledá svojí cesty cíl - ten jenom marně tápe, nenajde to co neztratil".
Minulost je ta nejcennejsi zkusenost co mame a zalozena na realite - bez dohadu, proste se to uz stalo. Kdybychom nepredavali odkazy, ztratime tim naprosto vsechno, budeme zase na zacatku. Uvedomme si to...