David píše:
Kaňk rozhodně patří do husitského vojenství, druhá fáze bojových operací proti II. kruciátě má s ním souvislost ...
Souhlasím, Davide.
Ale mě šlo v prvém plánu jen a pouze o ten kontroverzní památník. V druhém plánu jsem se rozepsal o válčení u Kutné Hoty v prosinci r. 1421 ...
David píše:
... Probitím se od Kutné Hory ale pronásledování husitského vojska nekončilo a bylo nutno se opevnit a utábořit na Kaňku ...
No, obávám se, že to na bojišti u Kutné Hory bylo celé poněkud složitější, nebo naopak jednodušší. Jak se to vezme.
Šmahel ani Čornej o žádném pronásledování nemluví. Ale také tady bych oba naše husitology - při vší hluboké úctě - ponechal stranou, protože se o této bitvě bohužel nerozepisují podrobně.
Já bych se s dovolením přidržel tentokrát Josefa Pekaře, jehož výklad mi připadá nejvěrohodnější, tzn. odvolal bych se na historika, který se neváhal obtěžovat, aby si bojiště sám prohlédl.
Důležitými body, o něž Pekař svoji hypotézu opírá, jsou městské brány, totiž Kolínská na severu a "jižněji" položená Kouřimská brána na západě. Žižka se nejprve "
obtočil" vozovou hradbou před Kouřimskou branou, kde byl svah a mohl se opřít o město, které bylo zatím v jeho rukou. Tam byl Žižka obklíčen a když se Zikmund zradou zmocnil města, postavil zřejmě Pipo Spano silný oddíl mezi Kolínskou bránu a Nebovidy, tj. "
pod Kaňkem", jak praví starý letopisec, aby Žižkovi odřízl cestu na Kolín. S tímto oddílem pak bylo nutné se bít, aby měl Žižka volnou cestu směrem na onen zmiňovaný Kolín.
Tedy žádné dvojí obklíčení, žádné dvojí noční probíjení se z tohoto obklíčení na dvou místech (jak se nám snaží sugerovat fabulátor dějin Hájek), z nichž o jednom prameny jaksi nevědí a za to druhé místo považují právě úpatí Kaňku.
A Pekař taky neváhá "dokončit"
Vavřincovu "nedokončenou" kroniku.
"
A když nastalo ráno ...", končí Vavřinec a Pekař pokračuje "
..., vojsko pražské a táborské v plném pořádku, nepronásledováno Zikmundem, ač se znovu připravilo a sešikovalo k bitvě, ustoupilo od Hory ke Kolínu ..."
A já jen dodávám, že hodně lze vyčíst i z pohledu na
současnou mapu.