Kolssteyn píše:
odpurce paleni v sudech píše:
...byl to stále král a pochopitelně si nenechal kecat do kralování od arcibiskupa ...
To je právě ten problém. Václav IV. historicky příliš dobrý král nebyl a nadprůměrně inteligentní taky ne. Není divu, že tíhnul k nižší šlechtě a alkoholu, tam mu bylo dobře.
Oproti tomu arcibiskup Jan byl jedním z nejvzdělanějších lidí té doby. Jak jinak to asi mohlo dopadnout? Karel IV., sám inteligentní a vzdělaný podobným lidem naslouchal a obklopoval se jimi jako rádci. Jeho syn v otcových šlépějích nekráčel. Z Lucemburků takový byl až moravský markrabí Jošt.
U Václava platí, že vrána k vráně sedá...
Já jsem se během týdne na jednom fóru dověděl od mladé historičky a vlastně i utvrdil o inteligenci Václava IV.Blb to nebyl.Nevzdělanec také ne.Akorát to nedokázal "prodat".Byl velmi nedůsledný a když důsledný byl, nadělal víc škody, než užitku.
Alkoholismus mu cizí nebyl.Snad kvůli neúspěšné otravě, kdy cítil pálení v hrdle a hasil to vínem...Ale to je spekulace...každopádně alkoholik, si důvod vždy najde
Nesmíme zapomínat na kopance od vlastní rodiny, kterých nebyl ušetřen.Na jeho majetek, se ženou, jako stádo.Právě ten Jošt, si s podšitostí mnoho nezadal.Zikmund se mohl co učit.Ostatně mu Václav, několikrát finančně pomohl, aby ho nakonec dal zavřít.
A do toho vzpupná velká šlechta, která těžce nesla, že jiní mají a oni ne...O situaci za hranicema, se mluvit ani nedá.
Nedivím se, že rád jezdil po hradech a lovil ve velkých lesích, kde měl od všech klid a zapíjel každou loveckou leč vínem.Jenom tak, se asi dal regulovat syndrom vyhoření(?)
Ze všech cizáků z Lucemburku, ale nesnáším krále Jana.Že splodil "otce vlasti"?Se na mne nezlobte, ale to moc práce nedá...
Provdal výhodně své dcery?Tak to už by byl vrchol, kdyby nedokázal ani tohle.
A ty jeho mezinárodní turnaje, které mu financoval český národ a když už nebyl z čeho, tak neváhal prokopat hrob Sv.Vojtěcha....jestli to má být král, kterého si mám vážit, tak semnou určitě nikdo nemůže počítat.
Václavovi náš národ lhostejný nebyl.Vždyť jen těch milostí, které udělil zemským škůdcům.Skoro mi příjde, že to byl takovej dobrák-bohužel.