Vladimír Volkmann píše:
Do svých příkladů (které jste chtěl po mně uvést) jsem psal pouze fakta a skutky s odkazy na přikázání, která porušují. Pokud něco z toho není pravda, budu rád, když mi napíšete co a proč. Nemyslím, že by se o tomto měly vést teologické diskuze, jsou to jasně napsaná slova s jasným významem, očekával bych tedy stejně jasné argumenty protistrany, proč tomu tak není. Jinými slovy, ať jsou tyto skutky "praktikovány" a myšleny jakkoliv, stále zůstávají stejnými skutky.
Co se týká upalování, nejsem jeho příznivcem u jakékoliv církve, tedy ani u té Vaší.
Tak se tedy pokusím to trošku osvětlit. S těmi přikázáními.
- "výroba svatých" - jejich úcta je doložena už od dob prvotní Církve, tedy ještě z dob pronásledování věřících. Tehdy při katakombálních bohoslubách sloužily jako oltáře hroby mučedníků. A i u nás platí, že Bohu náleží nejvyšší pocta, ti svatí jsou až pod ním a ve srovnání s Ním jen jako zrnka prachu.
- "svatý otec" - souvisí to s ustanovením Petrova primátu, který ustavil sám Kristus.
- "upalování lidí" - to dělali i protestanti, ti takzvaně "lepší", v tomhle ohledu si nemáme co vyčítat.
- "nezobrazíš si" - zpodobení Boha je možné, pokud není vysloveně nevhodně ztvárněno. Když se podíváme na originální text, tak otrockým překladem tam není "neuděláš si žádné zpodobení", ale "neuděláš si jakékoliv zpodobení". Jakékoliv a žádné není totéž. Jakékoliv připouští, že nějaké zobrazení je možné. A sice zobrazení důstojné. "Nezobrazíš si" ostatně ani u protestantů není dnes striktně dodržováno.
Dáša Nová píše:
Dnes vyšlo v trafice DVD "LUTHER - historický film se skvělým obsazením, strhující příběh muže, který se vzepřel církvi a tím změnil svět...jeho kázání a kritika nakonec odstartují reformaci."
Tak nevím, kdo psal ten komentář, ale reformace přece už byla dávno odstartovaná v Čechách, kde vojska husitů "bila jako žito" mnohonásobně početnější armády křižáků.
Lutheráni jsou, abych tak řekl, mezinárodnější. Více známí a významní. Dnešní husitské společenství (CČSH) nepřesahuje svým dosahem hranice někdejšího Československa. Troufám si říci, že někde dejme tomu v jižní Evropě, kdyby se někdo někoho zeptal, co ví o CČSH, tak by dotazovaný nevěděl nic, kdežto o lutriánech by nějaké povědomí mohl mít. Ostatně Luther na Husa navazoval, takže jej můžeš chápat jako jakéhosi Husova pokračovatele a to Ti budiž útěchou.