Právě je 04.04.2025 - 01:21

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 222 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 15  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Stránky diecézí
PříspěvekNapsal: 16.08.2010 - 13:52 
sudličník
sudličník

Jelikož jedna diecéze vůbec nemá vlastní web, alespoň u jedné další vůbec nedochází k aktualizaci, úroveň dalších je diskutabilní a o nějakém jednotném kabátě už vůbec nemůže být řeč, tak to vypadá zle, doufal jsem, že na tomto fóru se najde alespoň jeden člověk, který bude mít o historii CČSH rozhled, no bohužel, ale myslím, že tohle tato církev silně podceňuje, protože jestliže na církevních webovkách u řady náboženských obcí nebyly rozpisy bohoslužeb, případně tam ty rozpisy jsou, ale když jdu kolem místního sboru (alespoň nedávno tomu tak bylo), tak tam jsou na dveřích uvedeny úplně jiné časy bohoslužeb, no tak to je na pováženou

Předmět příspěvku: Re: Stránky diecézí
PříspěvekNapsal: 16.08.2010 - 21:42 
hejtman
hejtman

pipek píše:
Jelikož jedna diecéze vůbec nemá vlastní web, alespoň u jedné další vůbec nedochází k aktualizaci, úroveň dalších je diskutabilní a o nějakém jednotném kabátě už vůbec nemůže být řeč, tak to vypadá zle ...
... ale, božíčku, to je problém i mnoha světských institucí, které mají hierarchické uspořádání a jejich expozitury, či jinak podřízené subjekty jsou roztroušeny po celé ČR ... :wink:

pipek píše:
... doufal jsem, že na tomto fóru se najde alespoň jeden člověk, který bude mít o historii CČSH rozhled ...
... o historii CČSH možná, nikoli však o jednotlivých diecézích a nebo dokonce NO. To dá přece rozum.

BTW. Navíc tento web není o historii CČSH a kontinuitu české reformace nejvíce představuje Českobratrská církev evangelická. Nemluvím o odkazu české reformace. K tomu se pochopitelně hlásí více nekatolických církví v ČR.
A o čem je tento web, resp. jeho diskusní fórum především, je možné se dočísti taky tady ... :wink:

Předmět příspěvku: aktualizace stránek
PříspěvekNapsal: 01.09.2010 - 19:04 
příslušník chudiny

Ohledně těch aktualizací stránek: jako správce stránek královéhradecké diecéze ( http://www.ccshhk.cz ) se snažím o jejich aktuálnost. Všechny údaje o náboženských obcích a duchovních by nyní měly být již podle Blahoslavu 2011.
Nyní pracuji na podrobnější historii naší diecéze. Jako první jsem začal zpracovávat data o biskupech, která jsou v základní podobě již k dispozici ( http://www.ccshhk.cz/dr.php?page=dr_biskup ). Chtěl bych také zpracovat přehled všech duchovních, tak jak sloužili v náboženských obcích. Tyto stránky mám rozpracované, není na ně nikde přímý odkaz, ale vám jej sem hodím, ať se můžete podívat:
Zrušené náboženské obce: http://www.ccshhk.cz/historie.php?page=historie_obce_zrusene
Duchovní 1920-2010: http://www.ccshhk.cz/historie.php?page=lide

Jedu podle abecedy a podle náboženských obcí (a jsem nyní u písmene J), takže tam rozhodně nejsou ještě všechna data. Až tam budou, je možné, aby se historie zobrazovala i i výpisů náboženských obcí v jejich současnosti a na subdoménách webu (stránky náboženských obcí).

Jinak pramen, se kterým pracuji, je tento: Salajka, Milan: Proces ustanovování a duchovní správy náboženských obcí Církve československé husitské 1920 - 2000. Blahoslav, Praha 2003.

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 01.09.2010 - 19:07 
příslušník chudiny

Pardon, dal jsem do předchozího příspěvku špatný odkaz na výpis lidí. To, co jsem tam dal, jsou současní duchovní a zaměstnanci.

Ten výpis 1920 - 2010 je zde: http://www.ccshhk.cz/historie.php?page=historie_lide
Prozatím je tam téměř 300 záznamů a to jsem asi v polovině...

Předmět příspěvku: odkazy
PříspěvekNapsal: 01.09.2010 - 20:38 
hejtman
hejtman

Děkuji za odkazy, symeone, a to nejenom jménem těch, co se o to zajímali.

Bohužel takhle precizní, grafikou doplněnou evidenci jistě nemají zdaleka všechny diecéze. :(
Je to právě hodně o těch administrátorech ... :wink:

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 02.09.2010 - 13:53 
sudličník
sudličník

Děkuji, internetové stránky hradecké diecése nehodlám vůbec kritizovat, problémy mají jiné diecése (a proto by bylo nejlepší, aby všechny diecése měly webowky podle jednotného střihu), no a na to, že jde o dílo jednotlivce, je to naprosto heroický výkon.

Předmět příspěvku: Re: ještě ke kauze exbiskupa Bicana
PříspěvekNapsal: 02.09.2010 - 14:01 
sudličník
sudličník

Sabin píše:
Jiří Motyčka píše:
Pozor. :!:
Já předpokládám, že od 14. 4. 2007 stále žádnou funkci nezastává. Ani v nejčernějším snu by mě totiž nenapadlo, že by byť v jedné jediné ještě zůstal nebo se do ní po 14. 4. '07 zase už vrátil ... :wink:
Já to myslel všeobecně.
Byl suspendován a dle mého názoru se již do žádné funkce nevrátil.

No mám takový dojem, že pan Bican farářuje v Kutné Hoře.

Předmět příspěvku: Re: ještě ke kauze exbiskupa Bicana
PříspěvekNapsal: 08.10.2011 - 21:02 
hejtman
hejtman

pipek píše:
... No mám takový dojem, že pan Bican farářuje v Kutné Hoře.
Bohužel je tomu tak ... :o
V tomto punktu se CČSH dostává na stejnou kolej s katolickou církví, která také kryje sexuální delikty svých kněží jejich přeložením na štaci, kde je z lidí mimo církev málokdo zná. :roll:

Naposledy upravil Jiří Motyčka dne 08.10.2011 - 21:16, celkově upraveno 4

Předmět příspěvku: smutná pravda ...
PříspěvekNapsal: 08.10.2011 - 21:09 
hejtman
hejtman

V této úvaze Rostislav Matulík o CČSH píše:
"Další, i když subtilnější překážkou, je jistá odtažitost subkultury Církve československé husitské. Tím se samozřejmě nechceme dotknout řady kvalitních až výjimečných osobností této církve – chceme říci pouze to, že černý talár s rudým kalichem dnes oblékají faráři a farářky ve funkcionalistických kostelích, vybavených kolumbárii, rozptylovými loučkami a připomínajících spíše požární zbrojnice nebo zednářské lóže. Celá tato dnes již zestárlá a unavená modernizující tradice naneštěstí také přispívá svým dílkem k nesrozumitelnosti husitství ..."

To pan Matulík nevystavil CČSH úplně nejlepší vysvědčení. Bohužel je v tom mnoho pravdivého. :(

Předmět příspěvku: Re: smutná pravda ...
PříspěvekNapsal: 17.10.2011 - 22:36 
sudličník
sudličník

Jiří Motyčka píše:
To pan Matulík nevystavil CČSH úplně nejlepší vysvědčení. Bohužel je v tom mnoho pravdivého. :(

Když se píše o tom, kam až to tahle církev dopracovala,tak si vzpomenu na to, co měl říct Gorazd Pavlík někdy v roce 1921 po 1 roce života téhle církve, že původně očekával, že tahle církev zažehne pochodeň nové reformace, že se objeví někdo, kdo zcela nově. originálně a přitom na vysoké úrovni formuluje křesťanství, ale když viděl, že žádná osoba, která by toho byla schopna, jednoduše není na obzoru, tak z toho pro sebe učinil jednoznačný závěr, že tato církev se teologicky musí navázat na nějakou jinou církev, později se o Farském, Spisarovi, Tuháčkovi aj. měl vyjádřit, že ani v české soudobé teologii nejsou žádná esa, se světovou teologií se srovnávat vůbec nemohou, nemají tušení, co se ve světě v teologii děje a mnohdy neznají ani husitské spisy, prostě nadšení velké, ale základy mělké

PříspěvekNapsal: 18.10.2011 - 10:39 
hejtman
hejtman

pipek píše:
... Když se píše o tom, kam až to tahle církev dopracovala,tak si vzpomenu na to, co měl říct Gorazd Pavlík někdy v roce 1921 po 1 roce života téhle církve, že původně očekával, že tahle církev zažehne pochodeň nové reformace, že se objeví někdo, kdo zcela nově. originálně a přitom na vysoké úrovni formuluje křesťanství ...
Ano, očekávání byla asi veliká a dosahovala míry následné deziluze.
Ale důvody založení této církve - byť se mnohým mohly jevit jako bohulibé - byly ve své podstatě docela prozaické.

pipek píše:
... později se o Farském, Spisarovi, Tuháčkovi aj. měl vyjádřit, že ani v české soudobé teologii nejsou žádná esa, se světovou teologií se srovnávat vůbec nemohou, nemají tušení, co se ve světě v teologii děje ...
To by bylo to poslední, co by mi vadilo.
Protože takových teologů napříč konfesemi i denominacemi měly a mají církve celé zástupy. Obávám se, že existují "jen" čestné výjimky potvrzující toto pravidlo.

pipek píše:
... a mnohdy neznají ani husitské spisy ...
To já nevím, ale pokud by tohle byla pravda, tak by to bylo velice závažné negativum. :(

PříspěvekNapsal: 18.10.2011 - 16:40 
desátník
desátník

Jiří Motyčka píše:
pipek píše:
... Když se píše o tom, kam až to tahle církev dopracovala,tak si vzpomenu na to, co měl říct Gorazd Pavlík někdy v roce 1921 po 1 roce života téhle církve, že původně očekával, že tahle církev zažehne pochodeň nové reformace, že se objeví někdo, kdo zcela nově. originálně a přitom na vysoké úrovni formuluje křesťanství ...
Ano, očekávání byla asi veliká a dosahovala míry následné deziluze.
Ale důvody založení této církve - byť se mnohým mohly jevit jako bohulibé - byly ve své podstatě docela prozaické ...

Domnívám se, že na tom proč tato církev skomírá( proč nezažehla pochodeň nové reformace), což je vidět v jejich sborech, má podíl i jejich liturgie. Myslím, že neplatí jeden z článků čtyř artikulů pražských, že slovo boží je hlásáno svobodně, v úplnosti. :)

PříspěvekNapsal: 18.10.2011 - 18:11 
hejtman
hejtman

Karel Konečný píše:
... Myslím, že neplatí jeden z článků čtyř artikulů pražských, že slovo boží je hlásáno svobodně, v úplnosti ...
Tak to nevim, ale vím, jak je v CČSH vysluhována eucharistie sub utraque specie a tady je "jistý" rozdíl, oproti tomu jak husiti chápali arikul o laickém kalichu ...

PříspěvekNapsal: 18.10.2011 - 19:03 
desátník
desátník

Jiří Motyčka píše:
Tak to nevim, ale vím, jak je v CČSH vysluhována eucharistie sub utraque specie a tady je "jistý" rozdíl, oproti tomu jak husiti chápali arikul o laickém kalichu ...

Ano to souhlasím. Mají namáčet hostii do vína, ale já jsem si toho nevšiml.

PříspěvekNapsal: 18.10.2011 - 20:29 
sudličník
sudličník

Jiří Motyčka píše:
To já nevím, ale pokud by tohle byla pravda, tak by to bylo velice závažné negativum. :(

Je otázka, jak moc doslova lze v této věci Gorazdovi věřit a nakolik ho třeba jen iritovalo, jak se Husa nejvíc dovolávají liberálové, racionalisté nejenom v CČS(H), kteří si pod Husa či husitství schovávají, co se jim zlíbí a co se jim hodí, že Hus bojoval proti určitému zesvětštění církevní hierarchie a stále zůstával on i husité do značné míry zůstávali katolíky, ale náhle někteří jeedinci zaštiťujíce se Husem hlásají liberalismus, sekularizaci a zničení všeho, co jen připomíná katolicismus a to nikoliv z důvodu, že to je teologicky chybné, ale už z principu

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 222 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 15  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]