Právě je 21.11.2024 - 21:55

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 222 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 15  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Patriarcha podruhé
PříspěvekNapsal: 27.10.2005 - 15:20 
hejtman
hejtman

Já se nestačím divit! A teprve až nyní jsem si uvědomil, že expatriarchu jsem vlastně opravdu asi neznal... No a co je to ta vaše/tvoje "strana barikády"? :?:
Člen CČSH píše:
No, a ještě taky:
http://www.christnet.cz/magazin/zprava.asp?zprava=9847
Pokud si to nepřečtu na ČTK - neuvěřím.

Zdravím
AA

Předmět příspěvku: Dokud si to nepřečtu neuvěřím
PříspěvekNapsal: 28.10.2005 - 10:30 
Přeji hezký den.
Napřed musím vyslovit tuto svoji neodbytnou myšlenku: "Kdo opravdu znal bývalého patriarchu?" Ač ho znám od vidění celkem dobře, určitě ho neznám osobně. Něco jiného je znát někoho zběžně, něco jiného je potkat se s někým třeba v práci a jiné je to, mít někoho v rodině. Dobrý táta pořád může být špatný šéf firmy a dobrý šéf špatný táta. Navíc nemůžu nikoho hodnotit podle rozhlasových přenosů a televize. Patriarcha pro mě byl vždycky vzdálená osoba. Ať už to byl, který chtěl - přijel párkrát do roka. Nebo jednou za pět let. A když přijel byla velká sláva málem prapory a uvítací výbor. Babičky zamáčkou slzičku a zítra jsme tam co jsme byli včera. Kdo jiný se hodil na takového vycpaného panáka víc než Jan Schwarz - relativně mladý, vždy usměvavý a hýřící dobrým vtipem. Nevím jestli ho tato funkce bavila, ale dokázal ji přivést k dokonalosti. A jestli měl někdy nějaké další iniciativy ... to si fakt nepamatuji. Sem tam promenáda v televizi v rádiu, pár úsměvů ... a myšlenek na veřejnosti. Patriarcha je prostě něco jako rektor nebo děkan na univerzitě. Sice se na své místo (většinou) dostane díky svým vědeckým kvalitám, ale až se tam dostane promění se v obyčejnou kancelářskou krysu, která se hádá se státem o peníze a s podřízenými, že peníze nebudou ... a pořád dokola. Akorát se pak musí vyjadřovat, ke všem aktuelním problémům, o kterých obvykle nikdy neslyšel. A ukazovat se na všech oficiálních akcích. Tohle srovnání se hodí ... rektor taky obvykle nemá zdaleka představu co se děje v jednotlivých učebnách. A upřímně i s vymíráním CČSH je pořád výrazně větší než jakákoliv univerzita.
Jo a k tomu odstoupení. Nejen já, ale asi všichni ostatní jistě napjatě očekávali, jak přijde tehdy ještě patriarcha na sněm a předloží důkazy o kauzách, které sám nebo rodina Tomešova prezentovala v televizi. Slíbil to a dokonce několikrát. Sněmu předcházelo několik synod duchovních, dokonce celorepubliková, ale ani tam neprozradil jaké předloží důkazy, neboť se tam ani nedostavil. A na sněm přišel, choval se velmi nabubřele...nic nepředložil, hned odstoupil a odešel dělat interview do všech českých televizí. Navíc paní Tomešová ..., která naopak na sněmu zůstala... co dělala? to se nedá ani popsat. I jeho příznivci si oddechli. Tady nešlo, o rozkol v církvi, střet názorů...pokud měl patriarcha nejmíň 50% členů církve na svojí straně v prvopočátku. Po sněmu 95% všech bylo rádo, že už je pryč, a že odejde.
Jediné co tedy po něm zůstalo je neustálý strach z provokace. Osobních útoků od cizích lidí ... Dokud to nenapsali na ČTK, že vystoupil nikdo tomu raději nevěřil. :(

AA

Předmět příspěvku: Re: Dokud si to nepřečtu neuvěřím
PříspěvekNapsal: 28.10.2005 - 10:54 
hejtman
hejtman

Děkujeme, AA, za Tvůj příspěvek!
Pod

"...Ač ho znám od vidění celkem dobře, určitě ho neznám osobně. Něco jiného je znát někoho zběžně, něco jiného je potkat se s někým třeba v práci a jiné je to, mít někoho v rodině. Dobrý táta pořád může být špatný šéf firmy a dobrý šéf špatný táta. Navíc nemůžu nikoho hodnotit podle rozhlasových přenosů a televize. ..."

se s klidným svědomím podepíšu i já. Skvěle řečeno, opět hřebík trefený na hlavičku. Tys tímto vlastně vyjádřil i moji "znalost" expatriarchy. Já dám vždy na první dojem a musím říci, že v drtivé většině případů mě tato moje intuice nezklamala, až na některé vyjímky, pochopitelně...
Ale, co s Tebou, bratře, mohu-li Tě tak nazvat (já věřím, že mohu)? Znovu bych Tě chtěl požádat, aby ses zaregistroval, vystoupil z anonymity a vyjadřoval se i k příspěvkům, které se týkají období našich dějin, které bylo nazváno po muži, jehož jméno, jistě s hrdostí, přijala do názvu i církev, jejimž členem jsi také Ty! Co říkáš mému, již podruhé vyslovenému návrhu?

Předmět příspěvku: Ještě poznámka
PříspěvekNapsal: 29.10.2005 - 09:58 
Ještě chci napsat tuto poznámku, aby nedošlo k získání dojmu, že patriarcha Jan Schwarz, nebo jakýkoliv z jeho předchůdců, byl nějaký hej počkej. :wink:
V mém předchozím příspěvku, ale stojí, že se jedná o velmi formální úřad. A jednou z ne nepodstatných úloh je repezentace církve vůči třetím osobám. Další úkol tohoto čelního představitele je bezpochyby starat se o věci personální a ekonomické. I když na všechno má lidi musí mít celkem solidní přehled o tomto i o duchovních věcech. Takže není co závidět.
Ať už se před půl rokem v církvi stalo co chtělo (co přesně to ani já nedokážu posoudit), rozhodně z toho bývalý patriarcha Jan Schwarz neodešel bez ztráty kytičky.

AA

Předmět příspěvku: Re: Dokud si to nepřečtu neuvěřím
PříspěvekNapsal: 31.10.2005 - 14:16 
hejtman
hejtman

Člen CČSH, anonymní:
Čekal jsem na Tvoji reakci na tuto moji nabídku. Nechce se mi věřit, že by ses nechtěl zúčastnit diskuse na téma husitství, resp. přímo např. tématu týkajícího se M. J. Husa... Vždyť situace v CČSH se pomalu ale jistě dostává do "normálních" kolejí, nemám pravdu?

Jiří Motyčka píše:
...Ale, co s Tebou, bratře, mohu-li Tě tak nazvat (já věřím, že mohu)? Znovu bych Tě chtěl požádat, aby ses zaregistroval, vystoupil z anonymity a vyjadřoval se i k příspěvkům, které se týkají období našich dějin, které bylo nazváno po muži, jehož jméno, jistě s hrdostí, přijala do názvu i církev, jejimž členem jsi také Ty! Co říkáš mému, již podruhé vyslovenému návrhu?

Předmět příspěvku: Koleje
PříspěvekNapsal: 01.11.2005 - 09:29 
Kdo ví?
AA

Předmět příspěvku: Ještě to nedoznělo?...
PříspěvekNapsal: 04.10.2006 - 14:14 
hejtman
hejtman

Na základě upozornění bratra Kolssteyna uvádím odkaz na článek o situaci v CČSH http://tyden.cz/text.asp?show=text&tid=23116 .
Nevím, zda je to povídání zcela objektivní a chybí mi názor kritizované strany. Zarazilo mne však, že některé uvedené věci kritizoval i expatriarcha Schwarz a právě biskup Bican se mi v tomto sporu jevil jako nejzavilejší Schwarzův odpůrce. A ryba, jak je všeobecně známo, vždy smrdí od hlavy. Možná si budeme, přátelé a bratří, nuceni poopravit názor na situaci v této církvi, která se stává vratkou, křehkou ale i rozvrzanou budovou stojící na pevných základech Husova nesmrtelného odkazu.

Předmět příspěvku: Re: Ještě to nedoznělo?...
PříspěvekNapsal: 14.03.2007 - 11:48 
hejtman
hejtman

Jiří Motyčka píše:
...Možná si budeme, přátelé a bratří, nuceni poopravit názor na situaci v této církvi, která se stává vratkou, křehkou ale i rozvrzanou budovou stojící na pevných základech Husova nesmrtelného odkazu.
Bratří, je mi velice smutno z toho, co se děje v CČSH. Na pořadu dne se opět objevil případ biskupa Bicana http://www.ceskatelevize.cz/vysilani/03 ... link=53515 a http://www.novinky.cz/domaci/husitsky-b ... 26e7a.html . Rozhodnutí diecézního shromáždění v Praze je veskze farizejské a nejsem si jist, zda se tato církev stále ještě může hlásit k Husovu odkazu. Jak dlouho ještě potrvá, než si větev, kterou si pod sebou sama řeže, dořízne?
Pan biskup navzdory drtivé většině farářů a farářek CČSH, kteří požadují jeho odstoupení, zůstavá. Faráři inciovali petici požadující Bicanovo odstoupení, která čítá kolem 700(!) podpisů. Petici totiž pan biskup ve své bohorovnosti a aroganci "nebere vážně". A já se ptám: "Quo vadis, ecclesia Hussitica?"...

Předmět příspěvku: Pokračování...
PříspěvekNapsal: 15.03.2007 - 22:58 
hejtman
hejtman

Moderátorka Michaela Jílková "vyzpovídala" pana biskupa Bicana, který požadoval sex po muži, kterému pomáhal v nelehkém nástupu do života po návratu z vězení. Čelní představitelé CČSH na základě toho požadují biskupovo odstoupení. To on stále sveřepě odmítá a subjektivní "vysvětlení" podává v uvedeném rozhovoru: http://zpravy.idnes.cz/do-muze-jsem-se- ... domaci_jba ...
No comment!

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 19.03.2007 - 09:27 
vrchní hejtman
vrchní hejtman

Nechutný případ a chování biskupa Bicana je naprosto skandální!!!

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 31.03.2007 - 08:16 
práče
práče

Dobrý den bratři,
je to mu čtyři měsíce, co mám doma internet a defakto 14 dní od nalezení tohoto webu. Než jsem se probral tímto tématem uběhla skoro hodina. :)
Jsem věřící. Členem CČSH a mám co napsat na toto téma. K tomu všemu delegát za naši náboženskou obci.
Je tomu skoro dva roky, když jsem s naším bratrem farářem byl na sněmu. Hlavním bodem projednávání bylo odstoupení bývalého patriarchy a hlasování o tom. Sněm vždy začíná bohoslužbou a podle biskupské rady se dohodli, že bohoslužbu bude vést předchozí patriarcha (zapomněl jsem jméno) a to proto, že nebyl tolik zainteresován do tehdejšího problému a byl svým způsobem nezávislý. Proti tomuto se Schwarz ohradil a vymohl si hlasování, že chce bohoslužbu vést on. Hlasování proběhlo v jeho neprospěch a on bez jakéhokoliv obhajování své pravdy odstoupil.
Já tam jel proto, že jsem v tu dobu nevěřil ani jedné straně sporu. Čekal jsem, že se Schwarz obhájí a já zvednu pro něj třeba ruku. Nestalo se tak. Z toho jsem v ten moment logicky usoudil, že jeho pravda nebude zřejmě pravdivá. Bratři, uvažte, když se chci bránit a mám na to, jdu do toho! Nebo né? Byli tam hlavně laici o které se prý chtěl hlavně opřít.
Vždy vsázím na Boha a po čase si říkám, že to bylo spravedlivé, protože Schwarz vystoupil na konec z naší církve a ve zprávách jsem slyšel o dalším jeho problému. Nemá to cenu tady rozebírat. Je to jeho problém a jeho ostuda.
Nyní vám bratři napíši můj postoj k panu Bicanovi.
ACH JO! :cry:
Zase problémy a zase ty média. Jeden anonym napsal, že naše církev doplácí na svoji demokracii. Je to tak, souhlasím. Mám z toho trocha legraci, že je někdo ženatý, biskup a je na chlapi. Je to vážná věc, ale já se Švejkovsky tomu směji. :lol: To, že ho diecézní shromáždění neodvolalo byla jeho řízená fraška. Pravděpodobně bude sněm a to proto, že on porušuje písmo a také se chová nemorálně. Kdyby sám odstoupil a stáhl se do ústraní a v pokání by to řešil bylo by to dobré. Modlím se za to, že tak učiní a doufám, že prohlédne své špatné chování. Paní Jílková ho zpovídala a co k tomu dodat? Bratři, kroutím hlavou. Je to špatné. Hmm, všichni jsme hříšní. Člověk je nádoba hříchu. Ale toto?

Už od malinka jsem byl srdcem husita. Jsem členem CČSH. Věřím v boha našeho pána a spasitele Ježíše Krista. Věřím, že až na tomto světě nebudu, potkám se s našim svatým mistrem Janem Husem a budou tam i moje sestry a moji bratři v Ježíši Kristu.

Předmět příspěvku: Schwarz
PříspěvekNapsal: 31.03.2007 - 12:52 
hejtman
hejtman

R.A.F.311 HUSITA píše:
...Já tam jel proto, že jsem v tu dobu nevěřil ani jedné straně sporu. Čekal jsem, že se Schwarz obhájí a já zvednu pro něj třeba ruku. Nestalo se tak. Z toho jsem v ten moment logicky usoudil, že jeho pravda nebude zřejmě pravdivá...
Také jsem zpočátku dlouho stál ne jeho straně a fandil mu, avšak okolnosti jeho odstoupení jsou natolik podezřelé, že jsem mu přestal věřit. Podezřelé mně na tom také ale bylo to, že nejvíce proti němu vystupoval právě biskup Bican... :wink:
Ano i husitský biskup je nádobou hříchu. S tím nelze než souhlasit. Ale tak jako lékař by skoro neměl mít nárok na omyl ve své profesi, protože rozhoduje o lidském životě, stejně je na tom vrcholný představitel církve s hříchem...

Předmět příspěvku: Znamená schwarz černé svědomí?
PříspěvekNapsal: 01.04.2007 - 13:15 
desátník
desátník

R.A.F.311 HUSITA píše:
..Čekal jsem, že se Schwarz obhájí a já zvednu pro něj třeba ruku. Nestalo se tak...
Já do toho nevidím, ani se o to moc nezajímám a tudíž si ani netvořím názor... :) Ale co když to jeho odstoupení nebylo proto, že se Schwarz neměl jak obhájit, ale prostě proto, že mu to nestálo zato, resignoval na nějakou obhajobu, protože byl zklamán... Něco jako, jak se říká - "syndrom vyhoření". Okolnosti jeho chování by tomu nasvědčovaly. Vím o čem mluvím a podobou věc vidím i u některých pánů z doby husitské XV-tého věku.
A většinou bývá, že kdo se směje naposled, ten se směje nejlíp.

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 01.04.2007 - 20:09 
práče
práče

Hmm, jsem rád, že v naši církvi už není, to by se zase svedlo na všechny husity. Jeho mediální obraz byl na jedničku. Ale s chováním mimo je to špatné. Je tomu půl rok, co se pan Schwarz potkal s policií a nechoval se zrovna jak se má. 8)
Lukáš 8 ,11-18

Už od malinka jsem byl srdcem husita. Jsem členem CČSH. Věřím v boha našeho pána a spasitele Ježíše Krista. Věřím, že až na tomto světě nebudu, potkám se s našim svatým mistrem Janem Husem a budou tam i moje sestry a moji bratři v Ježíši Kristu.

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 07.04.2007 - 07:58 
práče
práče

Včera byl velký pátek. Všem přeji krásné velikonoce.
My husité v naši náboženské obci míváme zvláštní bohuslužbu, které se i letos účastnil evangelický bratr farář. Začíná to tak, že v ulici našeho města si zapálíme svíčku, dáme do sklenice, aby nezhasla a jdeme přes město. Máme sedm zastavení u kterého se čte z písma.
Zvláštní je, jak se lidé otáčejí a přemýšlím, co si říkají? Jdeme potichu, občas někdo něco špitne. Na této cestě se střetávají biblická slova a realita běžného života. Výsměch, tam u hospody ležící opilec, kterého zrovna zvedají jeho kamarádi, pozdravení malého kluka, chvála Kristu, úsměv starého dědečka o francouských holích, štěkot psů, projíždění aut atd. :wink: Vypadáme jako blázni, říkám si. :oops: Nevadí, uklidňuje mě čtení z písma. To zamyšlení nad Ježíšem a jeho činy. Jak mluvil, jednal a jak to působí na nás.
Je potřeba tiše působit na okolní svět. Né jen v našich sborech a kostelích. Je to trochu vliv husictví a křesťanství na součastnost. Kdyby žil M. Jan Hus, určitě by šel s námi. Věřím tomu.

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 222 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 15  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]