stanislav trsek píše:
dle mého úsudku se o tomhle tématu dá nejvíce vyčíst ve dvou knihách. první je od miroslava ivanova - kdy umírá vojevůdce (nedávno vyšla ve druhém vydání) a druhá je od emannuela vlčka - jak zemřeli (academia 1993). vlček se v téhle knize věnuje průzkumu a popisu kosterních pozůstatků různých osobností českých dějin od nejstaršího období až po albrechta z valdštejna. žižkovi zde věnuje stať zhruba o třiceti stánkách s řadou ilustrací a hlavně s pravděpodobnou rekonstrukcí podoby jana žižky založenou na studiu čáslavské kalvy. je zde i stať o zkoumání ostatků ladislava pohrobka, kde vlček dokázal, že pohrobek zemřel ne na otravu přičítanou jiříkovi z poděbrad, ale na leukémii. obě knihy velmi doporučuji.
Pohrobek umřel na akutní leukémii, kdy mu na třísle vybujela lymfatická uzlina-nežit/d.
U Žižky se stalo to samé.
Leukémie to být nemusela.
Nežit může připomínat i tříselná kýla v posledním stadiu, před uskřinutím.
Pokud se kýla neléčí a dojde k uskřinutí-obsah kýlního vaku je sevřen tlakem kýlní branky-může dojít k zaškrcení cév, znecitlivění místa a následné odumírání s gangrénou.Nebo, ale i také zároveň, může dojít k přerušení průchodnosti střev, hromadění tělního odpadu s následnou otravou od střevních bakterií, nebo rovnou perforací střev.
Ať tak, či tak...Každopádně jde o velmi hnusnou smrt.Každá poslední minuta života, se vleče nekonečně dlouho.
Teď nechci kecat...mám však za to, že se mluvilo o "o necitlivém nežidu"???To by třeba mohlo být poznávací znamení.Kdo ví.Nejsem doktor.
Každopádně je to dobrá a opodstaněná teorie.Když jsem s tímto vyrukoval jinde, tak mi jeden blbl-s prominutím-začal tvrdit, že Žižka by nikdy kýlu mít nemohl...