Jiří Motyčka píše:
Jeho socha..na "každé mezi" nedokládá, že Nepomuk patří všem, i když ho katolíci pochopitelně nikomu neberou.
Mě je celkem jedno, kdo pomník postavil, jestli katolík nebo někdo, kdo si myslí, že je jeho víra opravdovější. Mě spíš jde o to, co pomník představuje. Když vidím hezkou věc kdekoliv, nelíbí se mi teprve po tom, co se ujistím, jestli to nevytvořil někdo, koho nemám rád.
Jiří Motyčka píše:
Květinky do skleničky od zavařeniny k jeho pomníčku mu však nosí jen a pouze katolící...
Já úctu projevuju jinak než kytičkama.
A nejspíš nebudu až takovou výjimkou na světě.
Jiří Motyčka píše:
daleko více ateistů ví o Husovi než o Johánkovi z Pomuku..
A hádej proč tomu tak asi je.
Už ve škole se učí nazpaměť data ohledně úmrtí Jana Husa, máme dokonce u této příležitosti v den jeho úpálení každoročně státní svátek!
Zaráží mě ale jiná věc.
Ta obrovská skrývaná nenávist! Copak Jan Nepomuk netrpěl stejně jako Hus? Copak si ti lidé nezaslouží stejnou úctu za odkaz svého života, třebaže je uctívají katolíci? Cožpak vůbec záleží na tom, kdo se hlásí k jaké církvi?
Já jsem bez vyznání a hnusí se mi nekonečné rozbroje protestantů s katolíkama, neustálé posuzování kvality podle víry, všudypřítomné ukazování prstem na odlišné!
Mě by bylo špatně z toho, hlásit se k nějaké církvi > ale hluboce si vážím dobrých lidí a těch, kteří pro jiné nebo pro pravdu zasvětili nebo položili svůj život.
Myslím že je důležité ukazovat na morální autority a výjimečné osobnosti - že by se mělo neustále připomínat jejich velikost, bez ohledu na to, jestli to už dělají jiní nebo do teď to nedělá nikdo.
Jan Hus nebyl jediným velikánem v historii, natož největším, ale nespočetné davy mu ani tak nedosáhly ke kolenům.