trener píše:
Česká republika je sekulární stát, tedy nevidím důvod, aby se chovala podle křesťanských (židovských, muslimských, satanistických...) zásad ...
Že je Česká republika sekulárním státem, není v této souvislosti vůbec žádný argument. Možná snad jen pro to, abychom tím spíše přijímali uprchlíky bez rozdílu vyznání, na němž nám jako sekulárnímu státu přece vůbec nezáleží.
btw. Stigma sekulárního státu není žádná přednost, je to spíše velké negativum tohoto národa, který však k tomu přišel "díky" svému pohnutému historickému vývoji. Ale nechci se k tomuhle vyjadřovat více, neboť na to máme zde na DF
samostatné vlákno.
Chovat se podle křesťanských zásad, neznamená chodit do kostela a každý den se modlit - například. Vůbec ne! Být člověkem s křesťanskými zásadami, znamená především být slušným člověkem, který disponuje elementární empatií k naprosto cizímu člověku.
trener píše:
... Také mi není jasné, proč se chovat křesťansky (Co to vlastně je? Upalování pro jinou víru? Svěcení válečných zbraní? Souhlas s vyvražďováním pravoslavných křesťanů? Pomoc válečným zločincům v útěku před spravedlností? Oko za oko, zub za zub?) k nekřesťanům? ...
Třeba proto, že je to v Bibli, konkrétně mám na mysli Nový zákon, aby mě zase někdo nepředhodil starozákonní "oko za oko ...". Co však s ateisty, kteří tvoří majoritu tohoto národa? Jsem přesvědčen, že na to jsem odpověděl v předchozí replice.
Ono je v této postmoderní, "sekulární" době jednodušší vyjmenovat, co všechno ošklivého má na svědomí křesťanství, lépe se to pamatuje, než ty bohulibé skutky, které snad převažují. Ale budiž! Skutečnost, že euroatlantická civilizace stojí na křesťanském fundamentu, můžeme všelijak relativizovat nebo dokonce znevažovat a ubírat jí na významu, ale to je asi tak všechno, co se s tím dá dělat.
trener píše:
... Dávám přednost chování podle platných zákonů státu! ...

Neslyšel jsem jednoho jediného člověka, který zaujímá vstřícné postoje k uprchlíkům, aby proklamoval, že uprchlíci, kteří zde dostanou azyl na základě českých zákonů, je budou moci beztrestně porušovat.
trener píše:
... Ale je to na hodně dlouhou diskusi.
Věru na dlouhou.

...