Jiří Motyčka píše:
Jsem hrdý na vznik 1. republiky i na TGM...V názoru na toto datum a jednoho z jeho protagonistů se my dva prostě diametrálně lišíme ...
To asi ano, diametrálně....
já si o habsburské vládě nedělám iluze, ale rozhodně také žádné desiluze jak je od první republiky dodnes populární.
Jen se mi nelíbí, že se všechno prohodilo prevétem a dělalo se, jakože jsme všechno vybudovali od počátku... Ten vývoj trval staletí a je naivní si myslet, že Masaryk mávnutím kouzelné hůlky učinil z temného království spanilou a přešťastnou republiku.
On pouze žil z toho, co bylo do té doby vybudováno.
JM píše:
Tři dlouhá staletí v Habsburkově "žaláři národů"
Rekatolisace je hluboká jizva, která nebude nikdy zcela zahojena, ale za to si taky může šlechta sama, že nedokázala být dostatečně silná a jednotná na to, aby si své pozice uhájila. Ale to už známe i z husitských válek.
Přesto je nepopiratelný, že mimo násilné zavádění katolictví se zde děly významné věci a že naše země nebyla v úpadku nebo póvlem Evropy. I když i jako ateista Josefovo rušení kostelů odsuzuju, byť by se jednalo o kostely kde se nesloužilo.
JM píše:
Násilných plebejských převezetí moci se v dějinách událo nepočítaně. Co si tak matně vzpomínám, třebááá ... Praha 30. červenec 1419 ...
To spíš selské bouře v 17. a 18. stol., kde to naštěstí nedošlo až tak daleko, ale v době husitské to bylo výhradně pod taktovkou šlechty. A jsem si vědom toho, že včetně nízké šlechty a s využitím jejich sloužících. Obyčejný sedlák byl beztak na živořícím poli, s polovyvražděnou rodinou nebo někde tlačil panský vůz zapadlý do bahna.
Dáša Nová píše:
...i Masaryk měl modrou krev
Tomu bych nevěřil už jenom z presentovaného úryvku. Na mě to působí, že v případě autora bylo přání otcem myšlenky.
Kdybych tímto stylem tvořil rodokmeny, jistě bych dokázal "dokázat", že rodové vazby různých lidí byly zcela jiné, než za jaké se považují. Tam vzniká veliký prostor pro netušená odhalení a nejsenzačnější objevy, po nichž je dnešní knižní trh dychtivý a těmto bulvárně-záhadologickým autorům může ruce utrhat. Škoda, že ne doslovně.
Masarykův rodokmen jsem našel jen pro nejbližší rodinu, ani neznám jeho starší kořeny...