Jiří Motyčka píše:
...její děti se jmenují po tátovi, to tak většinou bývá, že.
Ano, americká rodinka s kořeny po matce v Čechách. Tak ať sepíše paměti nebo podpoří tamní pročeské spolky.
Mě to připadne stejně absurdní, jako kdybych byl v něčem dobrý, ale rozhodl se na tomto místě, že mi je sympatičtější stát v Karibiku kam jezdím na dovolenou (jakože nejezdím) a že budu representant toho státu i když bydlím v ČR.
Já vím, že globalisace s sebou přináší smývání jistých eventualit a zvlášť, když už vzdálenost nehraje takovou roli, přesto v tomto případě to vidím jen jako z nouze ctnost. Ale na druhou stranu si myslím, že může být vlastenka, jen prostě nechápu tento způsob presentace.
Jiří Motyčka píše:
...při letošním MS v hokeji v českém národním mužstvu chyběly "hvězdy" z NHL a naši všemi odepisovní hoši přesto přivezli zlato. Možná právě to je namotivovalo. A dělali to snad kvůli pěnězům, které za zlato dostali od hokejového svazu ČR? To by byla úsměvná představa při jejich výdělcích ...
Ve sportu, ke se dá koupit-směnit i výsledek zápasu kvůli postupu, si o nějaké motivaci nedělám žádné iluze. Někdo holt chodí do fabriky aby si vydělal a někdo tajtrdlíkuje v manéži pro obecenstvo. Ovšem tahle manéž je nadstandartně placená.
Jiří Motyčka píše:
Ale Kateřina Emmons ...když se umístí na bedně, ráda uvidí stoupat na stožár státní vlajku ČR ev. ráda uslyší i českou hymnu...
jj, to je sice hezký pocit... ale asi tak taky všechno.
Jestliže se ona nepodílí na životě v Čechách, pak je to jen takový spíše čestný pocit, jako se jmenují čestní členové, kteří spolkům jen půjčují své jméno, ale jinak s nimi nemají nic společné.
Je spousta krásným míst, ale někdy je rozdíl tam přijet na dovolenou a nebo tam trvale žít...
Ostatně si myslím, že
v české krvi za poslední století už vlastenectví není, zbyl jen nějaký odvar, jehož mastnota se právě nalepila na sportovní podrážku.