Karel Konečný píše:
... Kdyby Edvard Beneš nevěděl co je to populismus, tak by se ani nemohl stát prezidentem. To znamená, že toho dovedl využít ...
... to je jen(!) tvůj názor, Karle, nic víc.
Já s ním nesouhlasím, protože Beneše za populistu nepovažuji. A znovu opakuji - jsem pevně přesvědčen, že když je politik schopný a chce upřímně sloužit svým voličům, svému národu, tak populizmus vůbec nepotřebuje. A takoví politici nejsou z pohádek, ale skutečně existují i existovali.
Pro jistotu si dovolím uvést, co je
populizmus dle slovníku cizích slov:
Styl politiky, který usiluje o získání široké základny voličů údajnou ochranou zájmů prostých lidí proti různým ohrožením a prosazováním témat vzbuzujících emocionální reakce veřejnosti.
Karel Konečný píše:
... Na třetí otázku mám jen hypotetickou odpověď: Pokládáš Edvarda Beneše za naivního člověka se " svatozáří"?
Nepokládám! Vůbec! Jak tě to mohlo napadnout?
Beneš byl člověk z masa a kostí a pochopitelně
bez svatozáře. To je základní teze! Domnívám se, že na Beneše bez svatozáře pohlíží objektivně a vyváženě i Marès.
Beneš měl spoustu chyb, ale jak v exilu, diplomacii tak i v presidentském úřadě pracoval velice obětavě a s nejlepším vědomím a svědomím. Navíc některé chyby, kterých se dopustil, byly vynucené okolnostmi.
Jedním dechem však dodávám, že Benešovi nebudu v žádném případě nasazovat psí hlavu, jak se toho dopouštějí mnozí naši spoluobčané, chytrolíni a absolventi "školy života s červeným diplomem", kteří nota bene tu složitou dobu vůbec nezažili.