Milan píše:
Znovu jsem narazil na již postarší článek
Jana Rychlíka.
(...)
http://www.listy.cz/archiv.php?cislo=131&clanek=011315Hmmm, velice zajímavý článek tím spíš, že Rychlík je historik a nikoli politolog, právník nebo - nedej Bože! - politik.
1) Já jsem stále upozorňoval na těch 91% sudetských Němců, kteří volili Henleinovu SdP, a byl to pro mě jeden z vícero argumentů PRO vystěhování/vysídlení/odsun. Málokdo - včetně autora tohoto příspěvku - si ale uvědomuje, že SdP byla naprosto legální partají. Zároveň to však je nad slunce jasnějším dokladem toho, že Sudeťáci zase tak utlačovaní ve svobodném Československu nebyli, jak to neustále vysílali a žalovali na ty "zlé" Čechy do Říše. Je naprosto evidentní, že v Hitlerovi viděli zastání a on je fakt nenechal "ve štychu".
2) IMHO Rychlík velice málo akcentuje, pokud vůbec, závěry
Postupimské konference (7/8 1945), které se mj. týkaly i
odsouhlasení "spořádaného a lidského" vysídlení německého obyvatelstva z Československa. Tohle mohl a měl daleko více rozvést, protože je to velice důležité. Když se řekne malé "a", musí se k tomu dodat i ono pověstné velké "B".
A vochrápenej hajnej z Orlíku svoji předvolební presidentskou kampaň, v níž naprosto ahistoricky a v účelové souvislosti chtěl chudáka Beneše hnát před mezinárodní soudní tribunál do Haagu, fatálně nezvládl. To prostě po*ral a u mnohých lidí, kteří by ho jinak volili, prohrál svou kandidaturu. A zcela oprávněně.

Např. já mu to
NIKDY(!) nezapomenu. Chtěl bych vidět "frajera" Schwarzenberga na místě Beneše.

Po bitvě generálem umí totiž být i ten největší nýmand!
3) Ano,
princip kolektivní viny uplatňovaný při odsunu Němců po 2ww byl nepřijatelný.
Tento princip je
obecně(!) nepřijatelný na jakýkoli národ, etnikum, či náboženství ..., ať už se někteří příslušníci těchto socioskupin dopouštějí sebevětších zvěrstev.
BTW.Ten naprosto
nemístný a nepotřebný anglicizmus "
clearing" si mohl Rychlík klidně odpustit, když pro to máme tak krásné a běžně používané české slůvko srozumitelné pro všechny.

Chce snad dát najevo, že umí anglicky nebo co? ... jako nějaký septimán, který si hraje na intelektuála.