Právě je 21.11.2024 - 21:29

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 183 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 13  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: přituhuje ...
PříspěvekNapsal: 22.01.2013 - 17:27 
hejtman
hejtman

Kvapem se blíží data 25. a 26. ledna 2013 a společenské klima v malé zemi uprostřed Evropy, která poprvé volí prezidenta přímou volbou, začíná houstnout:
http://www.novinky.cz/domaci/290981-hrd ... -hrad.html ... :|

Předmět příspěvku: Tak to odlehčeme my, ne?
PříspěvekNapsal: 23.01.2013 - 01:39 
pavézník
pavézník

Jiří Motyčka píše:
... společenské klima v malé zemi uprostřed Evropy, která poprvé volí prezidenta přímou volbou, začíná houstnout.
No tak to raději odlehčeme, ne? Vždyť by to bylo opravdu smutné, kdyby Češi ztráceli smysl pro humor.

:?: OTÁZKA VÁCLAVA MORAVCE: Proč sedí papoušek na stromě? (Viz odpovědi jednotlivých kandidátů, s řešením z pera slovutného českého publicisty a filosofa v závěru FEJETONU: Volby v televizní režii a papoušci na černé listině.)
http://www.infobaden.cz/2013/01/14/fejeton-volby-v-televizni-rezii-a-papousci-na-cerne-listine/

(Kaz 1:11) čili "Vše bude zapomenuto!"

PříspěvekNapsal: 23.01.2013 - 02:03 
pavézník
pavézník

Jiří Motyčka píše:
Nikdy bych nevěřil, že něčeho takového je Stránský schopen, i když je to zavilý antikomunista. To je úroveň! A je mi úplně jedno, že to udělal v náhlém hnutí mysli, jak uvedl v dnešní omluvě Dejdarovi. Je to starej chlap, protřelý bolševickými kriminály, tak bych u něj předpokládal, že se umí více ovládat.
Já jsem byl také zprvu ohromen a po pravdě řečeno i znechucen, ale to bylo před omluvou, nyní se můj postoj shoduje s tímto:
B. Doležal píše:
Spisovatel a scénárista Jiří Stránský se v rozčilení veřejně zřekl herce Dejdara za to, že podpořil Miloše Zemana. Pak mu došlo, že to přehnal, a taktéž veřejně se omluvil. Ve večerním zpravodajství České televize pak odvysílali jeho omluvu, za níž následoval rozhovory s exposlancem ČSSD a bavičem F. R. Čechem, režisérem Renčem, herečkou Kolářovou, kteří nepřímo Stránského kritizovali za nesnášenlivost. Připomnělo mi to známou ruskou bolševickou mazanici „Obsužděnije dvojky“, kterou jsme měli za mých studií vystavenu na chodbě Filosofické fakulty: mladí komsomolci na ní „myli hlavu“ svému kolegovi, který neuspěl u zkoušky. Pan Stránský udělal něco nepromyšleného a nevhodného a jako slušný člověk se za to omluvil. Co chcete ještě víc?

Vlastně je to ve volební kampani pro mne docela radostné zjištění – že někdo, kdo udělá chybu, dokáže neuhýbat před zodpovědností a vzít na sebe důsledky. Jaký to rozdíl oproti kupř. takovému Václavu Klausovi ml., říkám si. - Když tak přehlížím ty zástupy příznivců na té či oné straně a porovnávám, docela mne to zpětně uklidňuje, že jsem volil správně. Tohle je jeden případ z vícera.
Viz "Václav Klaus ml. kritizuje Schwarzenberga" (včetně odkazu na kritizovanou věc)
ZDROJ 1: http://bohumildolezal.lidovky.cz/texty/rs2872.html
ZDROJ 2: http://www.reflex.cz/clanek/jine-volba-prezidenta-2013/49202/bohumil-dolezal-ktee-tomof-muj-klaus-mladsi-schwarzenberga-bezduvodne-kadruje.html

A taky, myslím, docela chápu jeho pohnutky, když se podívám, jak celá ta věc vlastně vznikla:
J. Stránský píše:
Poslala mi mail moje kolegyně z PEN klubu, básnířka Jana Štroblová, že byla u doktora, kde se v čekárně lidé nebavili o ničem jiném, než o druhém kole. Až jedna paní řekla: "Pro mě je největší autorita pan Dejdar. Způsob, jakým ztvárnil Maděru, je tak sugestivní, že když tenhle člověk řekne, že se má volit Zeman, budu volit Zemana."
Zdroj: http://www.lidovky.cz/skoncili-jsme-s-n ... 6_lide_jkz
Takže shrňme si to: Herec, který hraje roli, je pro dotyčnou paní přesvědčivější než člověk, který onu skutečnost prožil a podal o ní svědectví! To je jako když si ta babička štítivě odsedávala ve vlaku od herce Růžka, že prý "vedle Koniáše sedět nebude". Jenomže takto lidé skutečně uvažují a co je jednou k smíchu, podruhé ne. Stránskému tedy určitě ne, a ani se mu moc nedivím.

Předmět příspěvku: ztotožnění se ...
PříspěvekNapsal: 23.01.2013 - 12:58 
hejtman
hejtman

Theodor píše:
... Herec, který hraje roli, je pro dotyčnou paní přesvědčivější než člověk, který onu skutečnost prožil a podal o ní svědectví! To je jako když si ta babička štítivě odsedávala ve vlaku od herce Růžka, že prý "vedle Koniáše sedět nebude". Jenomže takto lidé skutečně uvažují ...
Je známo, že se lidé identifikují s herci a rolemi, jež ztvárňují na prknech, která znamenají svět, ve filmu či televizi. To bych nijak nepřeceňoval. :wink:
Jiní budou zase volit Schwarzenberga jenom proto, že mu vyjádřil podporu např. Zdeněk Svěrák. Vždyť přece jeho film Kolja obdržel Oscara a je to jeden z duchovních otců Járy Cimrmana, tak to musí být určitě správná volba, že. Ano, někteří lidé bez vlastního úsudku, takto mohou uvažovat ...

Předmět příspěvku: Re: ztotožnění se ...
PříspěvekNapsal: 23.01.2013 - 19:12 
pavézník
pavézník

Jiří Motyčka píše:
Je známo, že se lidé identifikují s herci a rolemi, jež ztvárňují na prknech, která znamenají svět, ve filmu či televizi. To bych nijak nepřeceňoval. Jiní budou zase volit Schwarzenberga jenom proto, že mu vyjádřil podporu např. Zdeněk Svěrák.
Ale já přece nepsal o kandidátech, nýbrž o Stránském. Celá ta pasáž začíná:
Citace:
A taky, myslím, docela chápu jeho pohnutky, když se podívám, jak celá ta věc vlastně vznikla...
Mně je srdečně jedno, koho ta paní bude volit. Komu to však jedno zjevně nebylo, byl Jiří Stránský. Což právě vysvětluje jeho prudkou a nepromyšlenou reakci. To, co tady sděluji, je že se mu "ani moc nedivím". A to, proti čemu mířím, je ta Tvá úvaha, že se měl ovládnout, když tak dlouho seděl a je tudíž protřelý mukl. (Snad že by měl být na křivdy zvyklý?) Jistěže se měl ovládnout, ať už byl vězněný dlouho, krátce či vůbec. Ale já mluvil o něčem úplně jiném: Jaký asi měl pocit, když základ, bez něhož by dílo nemohlo vzniknout, byl jeho vlastní osud? Bez něho by talent Martina Dejdara neměl onu látku, která oslovila dotyčnou paní. Ta paní přece nedala na Dejdarovo mínění proto, že to je dobrý herec nebo prostě známá tvář (jako Bohdalová či Svěrák), ale proto že svým herectvím přesvědčivě ztvárnil cizí osud. Ten a nikoli interpret byl zdrojem oné autority. A ten, který jej skutečně prožil, má naprosto protikladný názor na dvojici kandidátů, než herec, podle něhož se však ona osoba hodlá řídit.

Opravdu, bratře Jiří Motyčko nerozumíš, co na tom Jiřího Stránského tolik popudilo, že se neovládl? To je přece jasné: "autorem" toho, co onu paní uchvátilo, nebyl interpret, ale ten, kdo onen úchvatný život buď prožil sám, anebo napsal podle jemu podobných. On se osvědčil v životě, kdežto Martin Dejdar v herectví. Divím se, že to, zdá se mi, nechápeš a píšeš, jako by mým námětem a starostí bylo, kdo se jakou známou tváří nechá ovlivnit.

PříspěvekNapsal: 23.01.2013 - 21:32 
hejtman
hejtman

Theodor píše:
... Ale já přece nepsal o kandidátech ...
... ani já jsem ve svém předchozím příspěvku nepsal o kandidátech, ale o jejich voličích. :wink:

Theodor píše:
... Opravdu, bratře Jiří Motyčko nerozumíš, co na tom Jiřího Stránského tolik popudilo, že se neovládl? ...
Mě ani tak nezaskočil důvod, jemuž snad rozumím, ale míra jeho neadekvátního rozhořčení. Ano, omluvil se a už po něm opravdu nic víc nechci.

B. Doležal píše:
... Co chcete ještě víc?

Naposledy upravil Jiří Motyčka dne 23.01.2013 - 22:36, celkově upraveno 1

Předmět příspěvku: Kandidáti o husitech
PříspěvekNapsal: 23.01.2013 - 21:47 
hejtman nad řádem
hejtman nad řádem

Miloš Zeman je sice Čech, ale nedávno se vyjadřoval k Husovo pomníku na Staromáku i k Žižkovi docela špatně, našla jsem ten mail, který jsem pak psala našemu hejtmanovi:
Dnes 9.11. 2012 jsem poslouchala rádio ''Český rozhlas dvojka'' bylo po dvanácté hodině a běžel tam pořad s Milošem Zemanem, B. Polívkou a ještě nějakými herci. Povídali tam, že Knížák chce odstranit sochu Jana Husa ze Staromáku, když tam má teď přijít ten mariánský sloup. Tak se tam k tomu všichni vyjadřovali a byli pro. Zeman dokonce říkal, že to náměstí je barokní a ta socha Husa se tam nehodí, že by ji dal na Letnou tam, kde byl Stalinovo pomník. Zemanovo strejda byl katolický farář a Zeman po něm zdědil knihovnu, Husa uznává, ale o Žižkovi dobře nemluvil, nějaký jiný účastník té debaty mu říkal: ''Na Žižku mi nesahej!'' To je zvláštní, že já na tom Staromáku vidím gotiku a on vidí jen ty baráky barokní. S tím přesunutím sochy Husa prakticky všichni souhlasili. Pak ve třičtvrtě na jednu ta debata pokračovala ale už o něčem jiném se bavili a já musela odejít. Naštvalo mi, že se takhle baví o Husovi, oni by byli snad schopný až bude 600. výročí upálení ten pomník dát pryč a místo něj ten mariánský sloup.
Co by na to asi řekl kníže?

Předmět příspěvku: Re: Kandidáti o husitech
PříspěvekNapsal: 23.01.2013 - 22:25 
hejtman
hejtman

Dáša Nová píše:
... Co by na to asi řekl kníže?
Co by?
Jako správný katolík něco v tomto duchu: http://www.husitstvi.cz/forum/viewtopic ... 5564#15564 ... :wink:

PříspěvekNapsal: 24.01.2013 - 09:24 
pavézník
pavézník

Jiří Motyčka píše:
Mě ani tak nezaskočil důvod, jemuž snad rozumím, ale míra jeho neadekvátního rozhořčení. Ano, omluvil se a už po něm opravdu nic víc nechci.
Máš pravdu, bratře Jiří Motyčko, mne také ohromila. Nejen znechutila, jak jsem prve napsal. Nadával jsem v první chvíli jak špaček. Říkal jsem si: To lidé už opravdu ztrácejí soudnost! A zrovna od Jiřího Stránského bych něco podobného tedy nečekal. Jak k tomu Martin Dejdar přijde? Zajisté, Stránský má z reakce té paní pocit "jako by mu někdo ukradl život", ale cožpak za to Dejdar nějak může? Jak asi musí mít člověk zatemnělý zrak, aby to neviděl a obracel svou zlost proti němu! Samozřejmě si dovedu představit, že se Stránskému příčí cokoli, co by si zadalo s komunismem - ostatně má na to právo - ale překvapilo mne i to, jak moc si jej spojuje se Zemanem. Snad kvůli aférám "Bamberg" a "Olovo"? Nevím.

Každopádně, jak už jsem napsal, jsem si v tomto případě mohl oddechnout, poté co jsem se dozvěděl o Stránského omluvě. Přece jen to lze přičíst na vrub náhlému a prudkému hnutí mysli, a ne ustrojení duše. Nebudu si o něm tudíž muset poopravit své mínění. (Právě to srovnání skutečné omluvy Stránského s "omluvou-neomluvou" Václava Klause ml. mne utvrdilo v tom, že je to člověk, který nejen že dokáže dělat chyby, ale - což je podstatnější - umí se s nimi odpovědným způsobem vyrovnat.)

P.S.: Mně ten případ Václava Klause ml. leží stále na mysli - říkám si, jak asi uvažují lidé, kteří jsou ochotni se jinému vysmívat kvůli vadě řeči? Jestli to třeba náhodou nejsou zrovna takoví, kteří by v předválečné Anglii volili spíše Edvarda VIII. než Jiřího VI. No, ještě že se tam tehdy ani jindy král nevolil... Kdo ví, jak by to dopadlo.

PříspěvekNapsal: 24.01.2013 - 10:46 
pavézník
pavézník

Zrovna, když jsem psal své dvě předchozí odpovědi, přišel mi mail s docela dobrým vtipem. Navážu tedy i na dřívější papoušky sedící na stromě. Protože však pisatel byl zjevně osoba stranická, prosím příznivce MZ, aby si v něm udělali drobnou úpravu a prohodili jména kandidátů:
Citace:
Důležité opatření v organizaci voleb!

V zájmu prevence případných konfliktů mezi oběma skupinami voličů bude závěrečné kolo prezidentských voleb organizováno takto:

1) Občané volící Karla Schwarzenberga půjdou k volbám v pátek 25.1.2013 od 14 do 22 hodin nebo v sobotu 26.1.2013 od 8 do 14 hodin.
2) Občané volící Miloše Zemana půjdou k volbám v sobotu 26.1.2013 od 15 do 22 hodin nebo v neděli 27.1.2013 od 8 do 15 hodin.

:D Hlavně to nepoplést!

P.S.: Abych jen nežertoval, když je to taková vážná věc, dodávám, že mne zaujal článek Bohumila Pečinky, s nímž jinak dost často a dost zásadně nesouhlasím, který obsahoval k oběma kandidátům kritické výhrady ohledně jejich pojetí prezidentského úřadu. Zhruba řečeno: Pojetí MZ hodnotí jako protiústavní, protože odpovídající prezidentskému systému francouzskému, a pojetí KS jako buď neexistující, anebo alespoň neznámé. - To jsou věci, které by opravdu stály za úvahu, jakkoli v celé stati jsou body, vůči nimž bych důvodně namítal. - Dalo by se na ní však, mimochodem řečeno, stručně objasnit, proč se kloním ke KS: Pana MZ bych si v roli Charlese de Gaulla prostě z mnoha důvodů nepřál, což není nic proti de Gaullovi, podotýkám.
B. Pečinka: Duel kandidátů vyhrál ten třetí vzadu. (Reflex, 23.1.2013)
http://www.reflex.cz/clanek/jine-volba-prezidenta-2013/49279/duel-kandidatu-vyhral-ten-treti-vzadu.html

PříspěvekNapsal: 24.01.2013 - 13:39 
hejtman
hejtman

Theodor píše:
... Samozřejmě si dovedu představit, že se Stránskému příčí cokoli, co by si zadalo s komunismem - ostatně má na to právo - ale překvapilo mne i to, jak moc si jej spojuje se Zemanem. Snad kvůli aférám "Bamberg" a "Olovo"? Nevím ...
... pokusím se to vysvětlit. :oops:

V české kotlině se nedílnou součástí volební kampaně obou kandidátů stal vášnivý a nesmiřitelný boj mezi příznivci a odpůrci jednotlivých kandidátů. Jakoby šlo o život! :roll: A tento "boj" není postaven na věcné obhajobě kandidáta, kterého onen dotyčný chce volit, ale na zavilé NENÁVISTI k protikandidátovi a jeho příznivcům. :idea: A o tom to celé je ...

PříspěvekNapsal: 24.01.2013 - 14:56 
pavézník
pavézník

Jiří Motyčka píše:
... pokusím se to vysvětlit. :oops: V české kotlině se nedílnou součástí volební kampaně obou kandidátů stal vášnivý a nesmiřitelný boj mezi příznivci a odpůrci jednotlivých kandidátů. Jakoby šlo o život! :roll: (...)
Já Ti, bratře Jiří Motyčko, rozumím; v obecné rovině máš jistě pravdu a já s Tebou souhlasím, ale v tomto konkrétním případě by to měl objasnit spíše Jiří Stránský, proč vidí Zemana tak silně nepřijatelně, protože o jeho názor jde.

Lidé to zkrátka namnoze vnímají jako ztělesnění souboje Dobra se Zlem, jen se liší v mínění která strana je která. Nemohu popřít, že i já mám dojem, že jde o zápas toho, co je podstatně lepší s tím, co je podstatně horší, jen bych to nenazíral tak absolutně, téměř apokalypticky. Kromě toho si člověk musí uvědomit, že se jednak může mýlit, jednak že tu bude muset nějak žít i s těmi ostatními, lhostejno, zda jako příslušník "strany vítězné" či "poražené". Vidět ty druhé jako buď úspěšné, nebo neúspěšné vyslance Pekel, Ďáblem svedené či přímo najaté, za příliš moudré nepokládám.

Předmět příspěvku: Ke třem poznámkám bratra JM
PříspěvekNapsal: 24.01.2013 - 15:20 
pavézník
pavézník

Chtěl bych se sice debatě o vhodnosti obou kandidátů vyhnout, jelikož si myslím, že každý si již musel nějaký svůj názor učinit, bylo by tedy poněkud zpozdilé snažit se něco objasňovat či dokonce někoho přesvědčovat, ale přece jen jsem si řekl, že toto byly poznámky přímo k mému příspěvku, tak by se slušelo, abych na ně reagoval, mám-li k nim co podotknout.
Jiří Motyčka píše:
Jen tři poznámky:
1) Nemám ten dojem z knížecí volební kampaně, že by se její protagonista dral o funkci presidenta, který je údajně jen "kladečem věnců", méně než jeho protikandidát. (...)

2) Schwarzenberg slíbil, že když bude zvolen prezidentem, "svlékne stranický kabát", čímž se nám pan kníže snaží sugerovat představu, že bude nadstranickým prezidentem. (...)

3) Nemohu souhlasit se Schwarzenbergovým obojetným postojem ke Klausovu poslednímu "majstrštyku". Nejprve amnestii jako místopředseda vlády (!) omlouval (...)

Ad 1) Já si rozhodně nemyslím, že by byl prezident pouhým „kladečem věnců“ (a ani že by jím být měl). Lidé obecně podceňují sílu moci plynoucí z autority a gest. Rozumí pouze tvrdé donucovací síle moci výkonné, popř. soudní. To je však chyba. Paradoxně se jí dopouštějí jak ti, kteří prezidentský úřad přeceňují, tak ti, kteří jej podceňují. U obou je totiž v základu ono poměrné přecenění moci výkonné. Jedni však správně vidí, že ji prezident nemá, proto úřad podceňují. Druzí se zase mylně domnívají, že ji má, a představují si v něm spasitele. Obě skupiny však nedoceňují moc autority, kterou jakýkoli jeho držitel dostane navíc ke své vlastní, osobní.

Ad 2) Právě že příznivci KS jej často nevidí jako „předsedu strany“, nýbrž vnímají jej spíše jako solitér. Nemusí se tedy v jejich očích z ničeho svlékat. To je ovšem pravdou jen v určité míře. Neřekl bych, že dosavadní politické působení KS bylo projevem nějaké jeho „bezpáteřnosti“, která mu dovolovala proplouvat, a že by snad strany, ke kterým se přidal, volil z kariérismu či ziskuchtivosti. (Tuším, že to byl Churchill, který o sobě prohlásil, že zásadní názory neměnil on, nýbrž strany, jejichž byl postupně členem.) Na druhé straně, jeho spojenectví s rozličnými pochybnými existencemi nedůvěru právem budí. Pro mne je ovšem těch „strašidel“ na Zemanově straně víc a nebezpečnějších. A kromě toho v těch zmiňovaných aférách „Bamberg“ a „Olovo“ se také stihla projevit.

Ad 3) Pro mne byla amnestie skutečným šokem (a to přesto, že si o VK nemyslím nic moc hezkého), ovšem až poté, co jsem si uvědomil dosah kritizovaného čl. 2. Chceme-li spravedlivě hodnotit postoj KS, měli bychom si proto ujasnit: (1) Jaká je přesně úloha místopředsedy vlády při kontrasignaci, pokud vůbec nějaká, přesněji: (1a) jaká je obvyklá a (1b) jaká skutečně byla v tomto případě. (2) Zda se KS ve svém původním prohlášení vyjadřoval k principu amnestie a prezidentovu oprávnění ji vyhlašovat obecně, anebo hodnotil její konkrétní obsah. – K tomu prvnímu je dobré přečíst si rozhovor s Pavlem Rychetským v HN*, v němž se zmiňuje nejen o roli prezidenta, ale i předsedy vlády, ministra spravedlnosti a jeho ministerstva, potažmo celé vlády při tomto aktu – jednak jak je obvykle chápán a jak také býval v naší vlasti aplikován, jednak jaký byl pravděpodobný průběh přípravy a schvalování té nynější. – K tomu druhému poznamenávám za sebe, že s principem amnestie obecně souhlasím, jelikož výkon práva skutečně někdy nemůže postihnout spravedlnost náležitě, kvůli jedinečnosti lidských osudů. Kromě zákona je nám zkrátka zapotřebí i milosti. Jedná se ovšem zpravidla o konkrétní případy, kdežto nějaké plošné uplatnění milosti, pokud jej vůbec připustíme, musí být velmi uvážené a dobře zdůvodněné, což tento poslední případ rozhodně nebyl. U oné nehoráznosti jen váhám, do jaké míry to byla u koho hloupost a do jaké darebáctví.

*ZDROJ: http://www.sucr.cz/Monitor.html (Citoval Hospodářské noviny http://hn.ihned.cz/ )

PříspěvekNapsal: 24.01.2013 - 15:43 
pavézník
pavézník

Nedostal jsem se k žádnému e-zdroji, kde by ten rozhovor P. Rychetského s redaktorem HN byl, tak alespoň kopíruji úryvek, který mi poslal přítel, aby mne na něj upozornil.
Citace:
* HN: Přeme se o podpisy prezidenta pod mezinárodními smlouvami i o kontrasignaci premiéra pod prezidentskými rozhodnutími. Je kontrasignace jen formalita?

Jsem rád, že vaše otázka nesměřuje k tomu rozhodnutí prezidenta republiky Václava Klause z 1. ledna tohoto roku, kterým rozhodl o amnestii, ale že se ptáte v obecné rovině, jaký je ústavní model ve vztahu k rozhodnutí o amnestii. A tady musím říci, že není nejmenších pochyb, že u amnestie, což jest hromadné rozhodnutí, kterým se někomu promíjejí uložené tresty nebo jejich zbytky, u někoho dokonce cestou agraciace se zakazuje pokračování v trestním stíhání, není institut kontrasignace formální akt. Není to nahodilé, není možné o něm hovořit tak, že když to chtěl prezident, tak to musí premiér podepsat. To je takový diletantismus, že jej může vyslovit jen někdo, kdo nemá ani tušení o historii institutu kontrasignace v Československé republice od roku 1920. Náš ústavní systém je systém, ve kterém i přes všechny nedostatky stále ještě dominuje forma zastupitelské demokracie. Je to parlamentní forma vlády, nikoli prezidentská. Ústava hovoří o nutnosti spolupodpisu předsedy vlády nebo pověřeného člena vlády pod amnestii. Tradice je ale úplně opačná, než jak je to v ústavě napsáno. Nikdy se nestalo, že by prezident rozhodl (a to mluvím o období od roku 1920 do dneška) a pak běžel se svým rozhodnutím za předsedou vlády, aby mu to podepsal. Praxe se vžila taková, aby nemohla vzniknout trapná situace, že prezident rozhodl a někdo jiný jeho rozhodnutí odmítnutím podpisu anuloval, že napřed jednala vláda a přijala usnesení, že doporučuje premiérovi, až prezident rozhodne, spolupodepsat to a to rozhodnutí. Při amnestii je role vlády nikoli banální či formální, ale rozhodující. Z tohoto hlediska se mně zdá, že jsme svědky neuvěřitelného diletantismu. Od roku 1920 všechny amnestie připravovala vždycky vláda v čele s ministrem spravedlnosti, nikoli Hrad. Neexistuje, že by to rozhodnutí viděl ministr spravedlnosti pár dní před jeho publikováním. Naopak, ten by na tom měl půl roku předtím pracovat. V kultivované zemi je v okamžiku, kdy se vyhlásí amnestie, už dávno připravený kompletní seznam lidí, kteří mají být propuštěni. To je náročná práce na řadu měsíců pro řadu specialistů z ministerstva spravedlnosti, případně z kanceláře prezidenta. Kontrasignace tam je proto, aby vláda mohla mít amnestii nejen připravenou, ale aby také posoudila její dopady. Není v kompetenci prezidenta to posoudit, ani v kompetenci premiéra, to musí udělat armáda úředníků ministerstva spravedlnosti. Pokud chtějí premiér a prezident použít v masovém měřítku model agraciace, pokynu k zastavení stíhání, tak musí dlouho dopředu požádat nejvyššího státního zástupce, aby jim řekl, kolik případů by do toho spadlo, jakého druhu to jsou věci, jaký dopad by to mohlo mít. Myslím, že jsme svědky nikoli zlého úmyslu, ale diletantismu.

* HN: Považujete to od premiéra za alibismus?

Neřekl bych, že jde o alibismus. Podle mě to je neznalost. Nikdy v životě nebyl konfrontován se situací amnestie a zřejmě kolem sebe nemá člověka, který by byl pamětníkem toho, jak se amnestie dělají. To bohužel platí i o ministrovi spravedlnosti. Premiér ani prezident nemusí být odborníkem v této věci, ale musí existovat odborníci, kteří včas signalizují, že takto se to nedělá. Už od Franze Josefa se to dělá v opačném sledu, než jak je to napsáno do ústavy - napřed to posvětí vláda. Ale u amnestií nejde ani tak o posvěcení jako o posouzení.

P.S.: Pro mne bylo významným zjištěním též to, že se tu hovoří o úloze prezidenta, premiéra a jeho vlády, ministra spravedlnosti a jeho ministerstva, ale o odpovědnosti místopředsedy vlády pouze nepřímo coby řadového člena vlády.

PříspěvekNapsal: 24.01.2013 - 16:38 
hejtman
hejtman

Citace:
"... Z tohoto hlediska se mně zdá, že jsme svědky neuvěřitelného diletantismu. Od roku 1920 všechny amnestie připravovala vždycky vláda v čele s ministrem spravedlnosti, nikoli Hrad. Neexistuje, že by to rozhodnutí viděl ministr spravedlnosti pár dní před jeho publikováním. Naopak, ten by na tom měl půl roku předtím pracovat. V kultivované zemi je v okamžiku, kdy se vyhlásí amnestie, už dávno připravený kompletní seznam lidí, kteří mají být propuštěni. To je náročná práce na řadu měsíců pro řadu specialistů z ministerstva spravedlnosti, případně z kanceláře prezidenta. Kontrasignace tam je proto, aby vláda mohla mít amnestii nejen připravenou, ale aby také posoudila její dopady. ..."
Nemohu si pomoci, ale v tomto duchu je za uvedený "diletantizmus" místopředseda vlády spoluzodpovědný. Nezbavujme ho shovívavě jeho zodpovědnosti jako člena vlády a předsedy TOP09!
Pokud bychom nepoužili tak vyhraněný výraz, jakým bezesporu "diletantizmus" je, pak se jedná, co se amnestie týče, minimálně o špatně odvedenou práci vlády. Pokud byli prezidentovou amnestií členové vlády v čele s premiérem zaskočeni (opět v duchu citovaného), měli kompetentní ministři upozornit premiéra na to, že kontrasignace bude v tomto případě velice sporná a že by s ní neměl tolik chvátat. Suma sumárum - všichni se na to prostě vyflákli. Bylo po Novym roce, hrozila demise ministrů pidistrany LIDEM a vláda by se tak mohla státi menšinovou. Všichni tedy měli poněkud "jiné" starosti. Taky dobrý alibizmus, že! ... :twisted:

Theodor píše:
Neřekl bych, že dosavadní politické působení KS bylo projevem nějaké jeho „bezpáteřnosti“, která mu dovolovala proplouvat ...
Tato prokorupční vláda (ne, to není překlep!) odměnila své rebely, kteří se nejprve postavili proti daňovému zákonu, trafikami ve státní sféře za to, že nebudou při schvalování dělat potíže. A jak se k tomu postavil vládní kandidát na prezidenta v tv duelu se Zemanem? No, omlouval to svým svérázným způsobem, někdo by mohl řící "bezpáteřním". :mrgreen:
A to už vůbec nemluvím o tom, jak se postavil ke kauze "Čunek" při svém působení v Topolánkově vládě. :(

ad Zeman: Ano, aféry "Bamberk" a "Olovo" nejsou jistě těmi, kterými by se kdokoli mohl chlubit. Souhlasím. Ale na druhou stranu neustálé připomínání opoziční smlouvy mi přijde jako obsese z důvodu argumentační nouze.

Naposledy upravil Jiří Motyčka dne 25.01.2013 - 14:54, celkově upraveno 1

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 183 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 13  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]