JM píše:
Ve čtvrtek 15. února 2007 v 11. hod. bude na slavnostním shromáždění v aule Arnošta z Pardubic Univerzity Pardubice udělen čestný doktorát profesorovi Františku Šmahelovi...
Díky nezištnému pozvání pana prof. PhDr. Petra Vorla, CSc, promotora akce jsem měl tu čest se dnes zúčastnit slavnostního zasedání Vědecké rady Univerzity Pardubice a její Filozofické fakulty v Aule Arnošta z Pardubic, jehož jediným bodem programu bylo udělení titulu
doctor honoris causa profesoru PhDr. Františku Šmahelovi, DrSc jako výraz ocenění jeho dosavadní vědecké práce a odborné pomoci při zakládání FF Univerzity Pardubice.
Úvodní projev přednesla děkanka FF prof. PhDr. Milena Lenderová, CSc. V něm položila akcent na Šmahelovo uznání v zahraničí jako předního medievalisty a proslulého husitologa respektovaného odbornou vědeckou veřejností doma i v zahraničí. Rovněž připomněla i jeho činnost v době, kdy mu byl osud nepříznivý a minulý režim s arogancí a ignorantstvím sobě vlastními ho posadil za řídicí pult pražské tramvaje.
Následovala slavostní promoce.Poté se ujal svého promočního projevu prof. Šmahel. Jeho projev byl provázen nejen zajímavými postřehy týkajícími se disciplíny, kterou mistrně ovládá, ale i jeho typickým laskavým humorem. Protože se ocitl na akademické půdě univerzity, která vzešla z Vysoké školy chemicko-technologické a na jejíž tradice navázala, zajímavým způsobem do svého projevu zakomponoval chemii. Obor, který velkou měrou přispěl např. k tomu, aby byla odhalena pravda o Rukopisech. Také se zmínil o
Čáslavské kalvě a připomenul svůj podíl na stanovení přibližného věku slepého a neporazitelného husitského hejtmana...
Když jsem po slavnostní promoci prof. Šmahelovi pogratuloval a krátce s ním promluvil, poprosil jsem ho při té příležitosti o zpracování stručné recenze našeho serveru o husitství. Slíbil mi, že se určitě ozve...
Příloha:
P2150003.JPG [ 3.15 MiB | Zobrazeno 17507 krát ]
Pohled do auly Arnošta z Pardubic při slavnostním zasedání Vědecké rady Univerzity Pardubice a její Filozofické fakultyPříloha:
P2150012.JPG [ 3.09 MiB | Zobrazeno 17507 krát ]
Čerstvě dekorovaný prof. F. Šmahel s děkankou Filosofické fakulty UP