Registrován: 19.05.2005 - 10:48 Příspěvky: 8872 Bydliště: Athény východních Čech
|
Vážení přátelé, zítra, tj. 26. března 2021 bude profesor Petr Čornej slavit významné životní jubileum, totiž 70. narozeniny. A s ním si v tento den bude tyto kulatiny připomínat česká - a věřím, že i zahraniční - husitologie a všichni příznivci jeho velice čtivé odborné literatury.Milý Petře, dovol mi tedy, abych Ti co nejsrdečněji POGRATULOVAL k Tvým sedmdesátinám! A do mnoha dalších let Ti upřímně popřál jménem tohoto webu, jménem realizačního týmu projektu "Bojovníci boží - 600 let", jménem facebookového profilu "husitstvi.cz" i jménem svým především co nejvíce zdraví. Oba moc dobře víme, že toto přání není v našem věku a v této nelehké době ani frází, ani otřepaným klišé.Také Ti přeji hodně dalších badatelských úspěchů a nám, co Tě tak rádi čteme, ba i studujeme, přeji ještě nějakou tu odbornou publikaci, kterou pro nás napíšeš. Ve skrytu své „sobecké“ duše doufám, že se ještě dočkám té, kterou jsi již dříve anoncoval, a já se na ni tolik těšil. Protože se s Petrem znám velmi dobře, tak mi dovolte malou osobní vzpomínku. Prof. Čorneje jsem pochopitelně znal hodně dlouho především prostřednictvím jeho odborné literatury. Z očí do očí jsme si však pohlédli až v r. 2011 v České televizi na Kavkách v jeden vysílací den, který byl věnován husitství. Moje maličkost se účastnila vysílání pořadu „Televizní akademie“, který se už bohužel nevysílá. Před natáčením ve studiu jsem seděl v předsálí a najednou asistentka ke mně bez varování přivedla prof. Čorneje, který pochopitelně náš web znal, a nyní měl potřebu osobně poznat jeho administrátora a moderátora diskusního fóra tohoto webu. Mě lehce zaskočilo, že slovutný pan profesor mne chtěl vůbec vidět i oslovit a jeho zase to, že před ním stál generační vrstevník a nikoli nějaký "mlaďoch". Dnes vím, že nejen pro Petra je obtížně představitelné, že takový stařík, jakým je moje maličkost, je administrátorem a moderátorem tohoto webu, kam zároveň přispívá, a to vč. jeho diskusního fóra, a ještě k tomu je správcem na výše uvedeném facebookovém profilu. Pak jsme se viděli ještě jednou v Praze a pro mne to byl úžasný zážitek. Začali jsme si pravidelněji dopisovat elektronickou poštou, až jsme si nakonec i potykali. A já si toho stále moc vážím! Tím se hodně zjednodušila komunikace, která je pochopitelně převážně písemná, zaměřená na odbornou tématiku z oblasti husitologie. Při mnoha různých příležitostech jsme se do vypuknutí pandemie setkávali a 3x jsem měl možnost zprostředkovat jeho přednášky na téma východočeské husitství, Jeroným Pražský a Jan Žižka u nás v Chrudimi. Realizační tým našeho projektu "Bojovníci boží - 600 let" je prof. Čornejovi velice vděčný za to, že přijal naši nabídku a stal se odborným garantem tohoto dlouhodobého projektu. Petře, vážíme si toho a budeme se nadále snažit, seč nám budou síly stačit, aby ses nemusel za náš projekt stydět!Ale tento příspěvek není o mně, ale o Tobě, tak ještě jednou vše NEJ a své 70. narozeniny si hezky užij! Díky! Příloha:
Petr Čornej-Žižka.jpg [ 135.85 KiB | Zobrazeno 10165 krát ]
Příloha:
Čornej70.jpg [ 88.87 KiB | Zobrazeno 10165 krát ]
_________________ Super omnia vincit veritas (3Ezd 3, 12) Ego sum via veritas et vita (J 14, 6)
|
|