Jan v tématu o kompaktátech píše:
... když Kapistrán přišel r. 1454 do Olomouce, poslali na něj moravští husitští páni zemskou hotovost ...
Tomu se zase vůbec nedivím já a s odstupem 5 a půl století to schvaluju.
Navíc právě v tomto roce 1454 s jeho další misí nesouhlasil ani český
katolický král Ladislav Pohrobek a to už je co říct. Že by se "svatouškem" Giovanim byly ňáký špatný zkušenosti? ...
Jan v tématu o kompaktátech píše:
... když Kapistrán přišel r. 1454 do Olomouce, poslali na něj moravští husitští páni zemskou hotovost. Já se mu docela nedivim, že pak s husity už nechtěl mít moc co společnýho.
No, zkrátka srab, bojící se veřejné ale i soukromé debaty.
To prostě nezamluvíš, protože jestli jsi četl opravdu pozorně
můj příspěvek, tak já psal o Kapistránově
první misi z r. 1451(!), kdy mu byly nabízeny ony disputace a setkání.
Jinak se mu ale nedivím, avšak z jiného důvodu než ty. Debatovat s husity totiž nechtěli jinačí teologické kapacity tehdejšího světa než byl Kapistrán a trvalo jim to celých dlouhých 14 let, než se s nimi sešli v Basileji jako rovný s rovným.
Jan píše:
... V roce 1456 se přičinil o vítězství nad Turky u Bělehradu ...
... se zanícením sobě vlastním se s holí v holých rukách vrhl na Turka a svým příkladem strhl i ostatní. Možná i samotného Jana Hunyadiho. Nevšední odvaha, které se mu však v husitských Čechách nedostávalo ...
Jan píše:
... Svatořečen byl r. 1690 ...
Kapistránova štvavá mise v
r. 1454 byla zaměřena taky proti Židům, podobně jako ve
slezské Vratislavi. Je opravdu hodno podivu, kolik toho tenhle vitální stařec, jenž byl jistě pevně přesvědčen, že slouží Bohu, stíhal.
Nedivme se proto, že i pro tehdejší katolickou církev byl Kapistrán kontroverzní persónou. Tady na fóru několikráte zmiňovaný humanista Aeneas Silvius Piccolomini, takto papež Pius II., se stavěl ke Kapistránovi v mnoha ohledech skepticky a je známo, že např. Kapistránovým teatrálně zinscenovaným "zázrakům" nikdy tento pontifik neuvěřil. Jak by mohl taky uvěřit třeba v uzdravování nemocných krví z nosu svatého Bernardina. Na to byl Aeneas Silvius příliš vzdělaný.
Nic z toho však nebylo na překážku tomu, aby byl Jan Kapistrán ve výše uvedeném roce kanonizován. Ale to už je úplně jiná story.