Právě je 21.11.2024 - 22:10

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 142 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 10.03.2010 - 07:20 
desátník
desátník

Ke vzdělanosti Václava IV. viz Petr Čornej, Tajemství českých kronik. Je tam popsána vzpomínka nějakého italského vyslance, kterak Václav plynně komunikuje v několika jazycích...

Předmět příspěvku: Václavův život
PříspěvekNapsal: 11.03.2010 - 00:01 
hejtman nad řádem
hejtman nad řádem

Děkuji, bratře Iohannesi, za doporučení krásné knihy. Také by se sem z ní třeba mohl dát Václavovo znak ledňáčka.

V knize Předhusitské Čechy od Zdeňka Fialy je psáno, že ...Václav byl v intencích Karlových vychováván jako syn císařův a jako budoucí císař. To znamenalo, že mu byla odepřena výchova rytíře-bojovníka. Václav nikdy v životě osobně nebojoval!
To se mi v době gotiky, kdy u mužů byla samozřejmostí chrabrost, zdá divné.

Václav ale bojoval jinde...při schůzce v Remeši v březnu 1398 francouzský zpravodaj poznamenal, že český král vzdával burgundskému takovou poctu, že byl teprve třetí den po příjezdu schopen účasti na slavnostním obědě, uspořádaném na jeho počest.

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 11.03.2010 - 02:10 
velitel vozu
velitel vozu

Ledňáček pochází z Ovidiových proměn. Je to symbol manželské věrnosti, podle starořecké báje se královně Alkyoné zjevil její utonulý manžel Keyx a ona se v zoufalství vrhla ze skály do moře. Dojatí bohové pak oba proměnili v párek ledňáčků.

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 11.03.2010 - 02:14 
velitel vozu
velitel vozu

A já myslím, že Václav IV. musel mít stále před sebou odstrašující příklad svého otce, který byl za mlada velmi těžce zraněn u Kresčaku a ještě na stará kolena se zmrzačil na rytířském turnaji.
(Ale o tom, že Václav byl notorik, dnes již nikdo nepochybuje.)

Předmět příspěvku: lovec
PříspěvekNapsal: 11.03.2010 - 11:03 
hejtman
hejtman

Dáša Nová píše:
... V knize Předhusitské Čechy od Zdeňka Fialy je psáno, že ...Václav byl v intencích Karlových vychováván jako syn císařův a jako budoucí císař. To znamenalo, že mu byla odepřena výchova rytíře-bojovníka. Václav nikdy v životě osobně nebojoval!To se mi v době gotiky, kdy u mužů byla samozřejmostí chrabrost, zdá divné ...
Iohannes Cladis píše:
A já myslím, že Václav IV. musel mít stále před sebou odstrašující příklad svého otce, který byl za mlada velmi těžce zraněn u Kresčaku a ještě na stará kolena se zmrzačil na rytířském turnaji ...
Ale pozor, přátelé, neměli bychom zapomínat, že Václav byl vášnivým lovcem.
Do hlubokých hvozdů se utíkal před svými vladařskými povinnostmi a když ho někdo nebo něco naštval/o. Lov u Václava nepochybně fungoval jako adrenalinový sport. Druhá věc s tím spojená hraničila až s patologickmi projevy. Byla to záliba související s lovem, totiž chov loveckých psů v celých smečkách. Patologičnost této záliby spočívala mj. v tom, že nebudu daleko od pravdy, když napíšu, že psy měl zřejmě raději než svoji choť, která mu nedala následníka trůnu. To, že tato skutečnost mohla být jen a pouze jeho "vinou", král-kapoun vůbec neřešil, jak to v oněch dobách bylo obvyklé. Nebo snad víte o nějakém historicky relevantně doloženém jeho levobočkovi, který by nebyl produktem "bulvární" zprávy? ... :wink:

Naposledy upravil Jiří Motyčka dne 11.03.2010 - 14:10, celkově upraveno 1

Předmět příspěvku: gay?
PříspěvekNapsal: 11.03.2010 - 12:22 
desátník
desátník

Jiří Motyčka píše:
...víte o nějakém historicky relevantně doloženém jeho levobočkovi, který by nebyl produktem "bulvární" zprávy?
O nikom takovém se moc nemluví, ale o to víc se začínají vynořovat spekulace o Václavově homosexualitě. V nevěrohodném bulvárním plátku Epocha se nedivím, ale teď nedávno jsem narazil dokonce i na takový článek z odborného pera.

Předmět příspěvku: Re: gay?
PříspěvekNapsal: 11.03.2010 - 14:07 
hejtman
hejtman

Kolssteyn píše:
JM píše:
...víte o nějakém historicky relevantně doloženém jeho levobočkovi, který by nebyl produktem "bulvární" zprávy?
O nikom takovém se moc nemluví, ale o to víc se začínají vynořovat spekulace o Václavově homosexualitě ...
Ano, ale to jsou všechno spekulace(?), nevím, čím podložené.
Já bych spíš sázel na jeho aféry a aférky s lazebnicemi a jinými lehčími děvami, které on naopak "omlouval" údajnou frigiditou zbožné manželky a její neschopností mu dát potomka. Tyto i Spěváčkem doložené story by jeho homosexualitu spíš popíraly.
Pokud by jakési poslední věrohodné badatelské závěry podávaly relevantní důkazy o jeho homosexualitě, já bych se spíše přikláněl vzhledem k výše uvedenému max. k bisexualitě, aniž bych z toho chtěl vytěžit jakýsi laciný kompromis ...

PříspěvekNapsal: 11.03.2010 - 21:22 
křižák

Nu...snad tu nikdo nepracuje z vedení ČD nebo dopravního ministerstva... :lol: :lol: :lol:

Jinak ta teroie o homosexualitě Václava IV. Může mi někdo dát odkaz, kde bych si i já mohl něco přečíst?Epochu nečtu, protože už nejezdím metrem a na záchod si beru lepší čtení :twisted:

Stejnak tomu moc nevěřím.S tímhle jste možná na tenkém ledu.

PříspěvekNapsal: 11.03.2010 - 23:46 
desátník
desátník

odpurce paleni v sudech píše:
...S tímhle jste možná na tenkém ledu.
Tím "jste" myslíš koho? Tady tuto teorii asi nikdo nezastává. Já jsem si to před časem přečetl v Epoše a nestačil jsem se divit, jakým způsobem jde historie vytrhat z kontextu a překroutit. Opravdu mě jímal vztek, ale co jinýho čekat od takového plátku, který si s bulvárem nezadá?
Rozhodně mě překvapilo, že i v seriozním odborném sborníku Ve znamení Koruny české.
Říhová, Milada: Byl Václav IV. homosexuál? Příspěvek k dějinám středověké každodennosti. s. 489-498.

Pro pobavení text z Epochy 2005

PříspěvekNapsal: 12.03.2010 - 13:31 
hejtman
hejtman

Kolssteyn píše:
Ano, to jsou vskutku srandovní spekulace. :roll:
Nejpádnějším "argumentem" (ty ostaní nestojí ani za opotřebení klávesnice kompu) pro Václavovu homosexualitu je jeho neplodnost. Kdybychom se však zcela vážně měli o tento argument opřít, tak rázem ze čtyřprocentní mešiny je dvouciferné číslo ...

PříspěvekNapsal: 12.03.2010 - 17:05 
křižák

Větší hovadinu jsem snad nikdy nečetl.Takovou debilitu může vyplodit jen novinář, když nemá co psát...
Jak píše Jirka.Žádný přímej důkaz nemaj.A pokud by novinář nebyl takový neskutečný hlupák, věděl by, že poslední Lucemburci mají trochu potíže s plozením potomků(synů) a místo obviňování z homosexuality, by mohl napsat článek, co stálo za tím, že Lucemburkové po měči zanikají.

A co je ještě horší.. Loni jsem četl Epochu, a byl tam článek o Václavovi IV.Přímo v tom článku se psalo o jeho pověstné náklonnosti k ženám a obvzlášť lazebnicím...Proto jsem se zajímal o odkaz, abych to porovnal.Co si z toho chaosu má čtenář vybrat, se nikde nepíše.

PříspěvekNapsal: 12.03.2010 - 21:55 
desátník
desátník

Citace:
Ještě jednou jsem si ověřoval Epochu, protože jsem měl dojem, že jsem musel číst ještě něco trochu jinýho...
Nyní tedy jen tak pro úplnost:

Homosexuální panovníci Evropy - Utajení gayové na trůnech, Epocha 12/2005
Vládl Čechám gay? - Proč neměl syn Karla IV. děti?, Epocha speciál 2/2008

(Jak je vidět, pro Epochu je to téma poměrně dlouhodobé.) 8)

PříspěvekNapsal: 13.03.2010 - 00:16 
křižák

Kolssteyn píše:
... (Jak je vidět, pro Epochu je to téma poměrně dlouhodobé.) 8)

Ne tak úplně.Doma mám článek o jeho vztahu k lazebnicím.

Předmět příspěvku: Amnestie pro Žižku
PříspěvekNapsal: 14.03.2010 - 22:49 
hejtman nad řádem
hejtman nad řádem

Tím nejlepším, co Václav IV. za své vlády udělal, byl příkaz k propuštění na smrt odsouzeného Jana Žižky. Jak se o Žižkovi vůbec král dozvěděl? Myslím, že někdo se za Žižku musel přimluvit. Hlavně, že byl králův glejt včas doručen!

Naposledy upravil Dáša Nová dne 14.03.2010 - 23:23, celkově upraveno 1

Předmět příspěvku: Re: Amnestie pro Žižku
PříspěvekNapsal: 14.03.2010 - 23:22 
hejtman
hejtman

Dáša Nová píše:
Tím nejlepším, co Václav IV. za své vlády udělal, byl příkaz k propuštění na smrt odsouzeného Jana Žižky ...

... a on byl Žižka někde uvězněn? ... :roll:

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 142 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]