Zdravím všechny bratry, zvláště hejtmana Jirku a velitele vozu Kolssteyna. Po dlouhé odmlce se k Vám rád vracím...však to znáte, práce a cesty Páně jsou......
Ale k tématu, jak napsal hejtman je pravda, že se Zikmundovi věnovalo zatím málo prostoru a on to napravil hlasovací anketou, tak já bych si dovolil toto téma rozšířit o jednu zajímavost, která mne v této souvislosti doslova ohromila.
Myslím, že jste již viděli portrét Zikmunda, pokud ne shlédněte jej zde ze zdroje Wikipedia
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... o_024b.jpg
Napadlo vůbec někoho, že se skutečně díváme do reálné tváře Zikmunda?
Mne ano ( až mě zamrazilo ) a tak jsem se podíval na autora obrazu, ač je u této podobizny v češtině uváděno, že autor je neznámý, tak autorem byl vynikající italský malíř Pisanello.
O malířství se zajímám a tak jen na okraj, tento umělec nemaloval žádné abstrakce, ale snažil se jako jeden z prvních propracovat detail a zachytit co nejvěrněji skutečnost, která v jeho dílech dominuje. V jeho době toto dokázal např. další genius Johan Van Eyck.
Další otázku jsem si položil, zda mohl Zikmunda spatřit ve skutečnosti? Odpovídám si, že jako Ital a Evropan určitě mohl.
Proč jej namaloval?
Asi to nebylo na přímou objednávku Zikmunda, ale byl to i jeho císař římský a jeho osobnost a tvář jej zaujala natolik, že cítil potřebu jej vypodobnit...samozřejmě s maximální invencí k realitě, která z toho obrazu doslova čiší.
Proč jsem přesvědčen o vysoké autenticitě potrétu?
Ano, ale někdo by mohl namítnout, že když Zikmunda např.jednou zahlédl, zda byl schopen třeba za měsíc na to, věrně jeho tvář vypodobnit.
Samozřejmě, protože již v oněch časech měli tito geniové malířství fotogenickou paměť a nebyl to žádný problém.
Já Pisanellovi naprosto věřím!....a proto mě znovu mrazí....zmizelá tvář rodu Lucemburků na nás hledí...pravděbodobná podoba na Karla IV....fantastická představa.
Všimli jste si jistě malířem zvýrazněných, chladných očí za kterými se skrývala bestie....na portrétu ma asi 50 let....malíř zde zdůraznil jeho majestát bez šperků a královských atributů a tak dal vyniknout jeho skutečné, prosté lidské podobě. Tímto odproštěním do jeho tváře vnesl téměř výraz svaté čistoty....ostrými tahy štětce podtrhl jeho šediny "moudrosti", ke kterým mu však výrazně napomohl právě Jan Žižka.
Ano jsem přesvědčen, že se díváme do očí Zikmundových, stejně jako do nich hleděl např. Jan Hus...samozřejmě v jiné dimenzi, ale přesto je to nesmírně vzrušující...
Na závěr mě i přes pokročilou noční hodinku napadá, jaká škoda, že mistr neztvárnil portrét našeho milého Jana Žižku....nemyslíte?
A teď už dobrou noc bratři.