vladimir píše:
...S tím Halíkem bych si dovolil víceméně souhlasit...
Ano, nic jiného jsem ani nečekal. A vidíš, přesto jsem Halíkův názor schválně uvedl, neboť se snažím o maximální vyváženost této diskuze.
vladimir píše:
...věta o možnosti výběru ze strany husitů byla jenom žertem. "výběr" byl opravdu standardní...
No, žertem snad ani ne, ale jak sis jistě všiml, dal jsem to do uvozovek.
Spíš bych očekával reakci na to, proč ti z druhé strany barikády nedávali na výběr vůbec nic a brali to všechno šmahem - kacíř, nekacíř. Na to jsem se odpovědi bohužel nedočkal...
vladimir píše:
...rozhodně bych neargumentoval tím, že menší zlo je lepší než větší zlo - obojí je špatné...
Ano, naprosto souhlasím.

Ale je třeba si plně uvědomit, že to "
větší zlo" bylo pácháno pod korouhvemi se znamením kříže. A v samém počátku revoluce vedli husiti
obrannou válku a velice delikátní záležitost týkající se použití světského meče k
tomutu účelu si přesto nechali posoudit univerzitou. Na to se velice často zapomíná!
Tato debata byla odstartována tím, žes označil husity za "
středoveké teroristy". Já to považuji za ahistorické a snažil se dokladovat, že toto označení, vytržené z kontextu - eufemisticky řečeno - je zavádějící a postrádá jakýkoli náznak objektivnosti. Nic víc, nic míň.
vladimir píše:
...když zikmund zde právoplatně bojoval proti povstalcům bránícím mu k přístupu k jeho království...
Ano, Čechy a Morava byly jeho dědičnými zeměmi, na něž měl nazadatelné právo dané i posloupností v Lucemburské dynastii dokonce v mužské linii. Nejsem si však zcela jistý, zda toto právo lze uplatňovat násilím prostřednictvím intervenční armády, která se chová jako v nepřátelské zemi a navíc, když ještě
zdaleka nebyly vyčerpány všechny možnosti, které skýtala politická jednání s představiteli nejvyšší šlechty (i kališnické), protože
zemský sněm Lucemburka jako českého krále dosud nepotvrdil. Zikmund se hned při prvním takovémto jednání ke svým poddaným choval velice neomaleně, arogantně i s despektem a kladl naprosto nepřijatené podmínky. Představoval si totiž, že si svoji zemi dobude ohněm a mečem, že toto tažení bude jedno jediné a že bude trvat velice krátkou dobu, protože ty proklaté kacíře zadupe do země kopyty koní své těžké jízdy. Jak hluboce mylný kalkul to byl, se ryšavý, svého dědictví dobyvatel přesvědčil definitivně za necelých 20 měsíců u Haber a Německého Brodu...