Siegfried píše:
... Bohužel většina zde aktivních přitakávačů celkem odborným názorům pana Motyčky nemá příliš hlubokou znalost dějiných souvislostí a poměrů za husitství a předhusitského období...
A jejich retorika pak vypadá jako z marxistické čítanky... což věci národa a husitství neprospívá protože diskuze zde pak vypadají jako skanzen z padesátých let plný rétoriky pánů Macka a Nejedlého, o revolucích, osvobozeneckém boji, či vzepětí pracujícího lidu...
Tos napsal pěkně Siegfriede, vůbec celý příspěvek se mi zamlouvá. Ano v obecném povědomí přežívají názory na husitství, které jako by vypadly z čítanek nebo učebnic dějepisu z doby bolševické diktatury. Už třeba vizáž husitských bojovníků je tak silně bagatelizována, že stačí plechový klobouk a kápě s kalichem a nikdo nepochybuje, že jde o pravého husitu. No a protikladem husity musí být zarytý křižák s velkým černým křížem na plášti, nejlépe v helmě "psí čenich".
Fakt, že kromě počáteční fáze, vypadali bojovníci (ze stejných vrstev) na obou stranách prakticky úplně stejně, je pro spoustu lidí nepřijatelný. On se totiž třeba prostý knecht z Rakouska dost odlišoval od rakouského korouhevního pána. Stejně tak se chám ze zapadlé české vísky (hrozící napřímenou kosou a prsící se kalichem na hrubé haleně) dosti lišil od městského střelce v polovičním odění a s drahou kuší. A hádejte, kdo z nich měl větší bojovou hodnotu? Stejně tak hejtmané šlechtického původu stěží odložili plátovou zbroj, jen aby se přiblížili Jiráskovské a marxistické představě. A spousta lidí stále nechce pochopit, že hybnou silou husitské revoluce byla města a ne venkov.
Ještě se mi líbí věta:
"A nehledat v tom "tajemné osudové zvraty, či utajené dejiny čech" a jiné bláboly".
Společensko-ekonomicko-politická situace se vyvíjí takovým způsobem, že čas od času dojde k radikálnímu řešení vzniklých krizí. Když někdo nezkoumá historické souvislosti, může snadno nabýt třeba dojmu, že se zde někdy v r. 1419-20 náhle zrodilo dokonale vyzbrojené a vycvičené husitské vojsko (z venkova?), kterému neváhá spousta autorů vložit do rukou vojenské výdobytky celého 15. stol.
Někteří lidé taky hledají vliv a ohlasy husitského hnutí v zahraničí. Kromě toho, že v obcích, ležících poblíž našich hranic se dodnes konají slavnosti, které připomínají drancování, loupení a vraždění konané při tzv. "spanilých jízdách" (např. Drachenstich ve Furthu im Wald), jsem na výrazný ohlas husitské revoluce nenarazil.
Husitské období mne velmi zajímá, ale snažím se ho chápat přes historická fakta a můj názor tedy nevychází z národně-obrozeneckých nebo marxistických představ.