K tomu Ondřej
v Dialogu poznamenává:
"
ROZUM: Slyšel jsi o klamném smýšlení mnohých, kteří tvrdili, že prý ten, koho zajmou husité, i kdyby ústně prohlásil, že se chce přimknout k jejich sektě, nehřeší, pokud v jeho srdci zůstane pevná víra.
DUCH: Slyšel jsem o tom a také jsem řekl, že tento názor je jako hereze elchesaitů*, která se rozmohla na Východě za časů Origenových a kterou Origenes potlačil, když viděl, jak bují.
ROZUM: To si myslíš správně. Tento klamný názor však pominul tehdy, když husité, jimž pozoruhodnou prozíravostí Boží přálo štěstí, napříště požadovali od katolíků nikoli víru, nýbrž peníze. Říkali totiž: 'Dej mi peníze a věř, čemu chceš.'"
Ti, kteří se na oko přihlásili ke kalichu, tak mohli požádat o pardon od papežské kurie a taky ho samozřejmě dostali. Takže poněkud nechápu, o čem si to tady DUCH s ROZUM
em povídají.
To, že by si někdo ponechání konfese podjednou vykupoval penězi mi také není známo. Leda snad v dobách vrcholné profesionality husitských žoldnéřských vojsk, tedy pokud vůbec.
*)
Elchesaité či elkesaité byli židokřesťanskou asketickou sektou s pohanskými prvky, která se řídila knihou proroka Elchesaie, jež byla sepsána v aramejštině. Svědectví o elchesaitech podal církevní otec Órigenés.zvýraznění: autor příspěvku