Nejsem si jistý, ale nesetkal jsem se s diskusním fórem na naší internetové scéně, kde by se takto veřejně „analyzoval“ jeho neutěšený stav. Ale budiž.
Nejprve nekolik slov úvodem...
Husitství je vysoce kontroverzní téma, jemuž medvědí službou posloužil minulý režim. To je základní teze.
Po listopadu '89 se tady začala jaksi "pravicově" a módně preferovat Pekařova "katolická" koncepce pohledu na českou otázku (rozuměj hlavně husitství) proti řekněme "protestantské" koncepci pojetí českých dějin, husitství a České otázky reprezentované Palackým a posléze i Masarykem. To je druhá teze. V oblasti beletrie také minulý režim neskutečným způsobem zprofanoval a zdiskreditoval monumentální dílo klasika českého historického románu A. Jiráska. A to je třetí teze. Podtrženo a sečteno, bilance "nic moc". Nenapadá mě jiné historické období našich dějin, které by tento národ tak ostře rozdělovalo na 2 takřka nesmiřitelné tábory a na němž by se takovou měrou podepsal minulý režim. Navíc je husitství a česká reformace obdobím, které lze
opravdu do hloubky pochopit pouze studiem doplněným o ještě jednu disciplínu a tou je religionistika. Pouze sekulární pohled na tuto "
historickou anomálii", kterou husitství nepochybně je, totiž nemůže dostačovat.
No a nyní k fóru. Ta tam je jeho doba malin nezralých, kdy se tady vedly vlastenecké řeči a nezávazné povídačky v postatě ve smířlivém duchu nebo v duchu registrovaného přispěvatele "gp500". Omlouvám se těmto přispěvatelům, ale z pohledu "historika" a historie husitství se mnohdy mlátila prázdná sláma. Ale i to k fórům tohoto typu patří. Nic proti tomu. Ta doba je však v nenávratnu a z těchto přispěvatelů zůstal pouze Dorful. Co je možná daleko horší je to, že ze 2 otců zakladatelů zůstal "jen" Michal. Postupně sem začali přispívat také lidé z LH a jeden po druhém z různých důvodů zase postupně odpadali. K této éře se již nechci vracet. Diskuse o husitství je díky svému tématickému zaměření a vzhledem k důvodům uvedeným v úvodu mnohdy velice vypjatá, vyžaduje však o to víc vzájemný respekt ale i přiznání vlastní chyby či dokonce omylu. Kdo tohoto není schopen, může mít s tímto fórem problém a pak raději volí to "nejjednušší" řešení, kterým je opuštění fóra. Máme však také mezinárodní obsazení a to je jistě dobrá zpráva.
Shrnutí. Toto fórum si v poslední době velice těžko hledá své přispěvatele, přestože návštěvnost našeho serveru není úplně malá. Čím to je, nevím, pouze jsem se to snažil tímto obsáhlejším příspěvkem naznačit. Základním "handicapem" tohoto fóra je tedy "pouze" nízká účast nově zaregistrovaných v diskusi na fóru a ukončení účasti "skalních" a dalších v něm.
Ještě bych se asi měl krátce zmínit o roli mé maličkosti tady na tomto fóru. Možná na to dokonce někteří čekají. Musím je však zklamat. Kdybych ji (tuto roli) chtěl posuzovat já sám, byla by to sice kritika do vlastních řad, ale přesto veskrze subjektivní. Toto nechť případně posoudí jiní.