Právě je 03.04.2025 - 07:10

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 190 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 13  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Historie.cs
PříspěvekNapsal: 08.08.2008 - 10:05 
hejtman
hejtman

Včera na ČT2 byl uveden další díl pravidelné cyklu Historie.cs na téma "Češi - národ ateistů?". Možná jste ho někteří z vás viděli.

Nechci tento pořad komentovat, pouze si neodpustím jednu malou, avšak podstanou poznámku. Očekával jsem, že se od účastníků diskuze dozvím, co je příčinou toho, že Češi jsou nejateističtějším národem v Evropě. Bohužel odpovědi na tuto ožehavou otázku jsem se nedočkal, pouze se obecně diskutovalo podobně jako v diskuzi v tomto tématu. Takže stále musím trvat na stanovisku autora tohoto příspěvku ... :wink:

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 11.08.2008 - 07:38 
kazatel
kazatel

Přiznám se, že mě tento dokument také zklamal. Byly to více méně takové "odborné pindy o ničem". :lol:
Ateisté maji věřící za pošetilce, bloudy, přinejlepším za ničitele kulturních památek. Když s nimi ale diskutuješ, tak zjistíš, že oni čtou horoskopy, chodí ke kartářkám, druidům apod. Někteří dokonce omdlévají když rozbijí zrcadlo a nebo jim přejde přes cestu černá kočka a nebo ztratí králičí pacičku. :lol:
95% ateistických Čechů, Moravanů a Slezanů věří v "něco mezi nebem a zemí". Dobře vědí, že to vše kolem nás nevzniklo samo, ale mají v sobě jakýsi blok, aby se přihlásili k Bohu, k víře, případně k církvi. Pro některé je to moderní postoj, pro některé princip, pro některé slaboštství.
Pokud jde o mě, tak prvopočátek tohoto odporu k církvi vidím v brutální rekatolizaci po Bílé hoře. To trvalo 300 let. Následovala 1.světová válka ve které papeženci opět stála proti Česku. Během 1.republiky papeženci využila nacionalismu na Slovensku a opět šli proti nám. Tohle všechno když si pak člověk sečte, tak asi ztratí všechny iluze a raději se obrátí do sebe.

Předmět příspěvku: politika
PříspěvekNapsal: 11.08.2008 - 07:54 
hejtman
hejtman

... A k tomu ještě farizejská politika jediné "klerikální" strany v Parlamentu v čele s různými čun(í)ky, domodra zbarvenými ptáčky kalousky a málem držitelkou Zlatého slavíka na postu jednoho ze silových ministerstev, atd. ...
Uvěř potom v nějakého boha.

Naposledy upravil Jiří Motyčka dne 11.08.2008 - 16:50, celkově upraveno 1

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 11.08.2008 - 08:28 
kazatel
kazatel

Ámen! :wink:

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 12.08.2008 - 16:49 
cepník
cepník

Sabin píše:
Pokud jde o mě, tak prvopočátek tohoto odporu k církvi vidím v brutální rekatolizaci po Bílé hoře. To trvalo 300 let. Následovala 1.světová válka ve které papeženci opět stála proti Česku. Během 1.republiky papeženci využila nacionalismu na Slovensku a opět šli proti nám. Tohle všechno když si pak člověk sečte, tak asi ztratí všechny iluze a raději se obrátí do sebe.

Tak u nás se především manipuluvalo s vírou odjakživa (ze shora, ze strany vládců).
-Misie Cyrila a Metoděje, moravské arcibiskupství, slovanská liturgie (v Sázavě a jinde). Pozdější likvidace "slovanské víry" Přemyslovci
-Násilná christianisace - jako konec pohanství lze připomenout zákony Břetislava II. z r. 1092.
-Násilné obracení na "pod obojí", nebo naopak "pod jednou", poté represe ze strany papeže (zrušení Kompaktát)
-Habsburkova rekatolisace, která možná nebyla nejbrutálnější, ale rozhodně nejzáludnější,netrvalejší a proto nejhorší.
-Vznik CČSH na politické přání vládnoucích elit (Češi se měli stát národem nejenom sv. Václava, ale i Husa). Ten se převratným neukázal, s posicí katolické církve to neotřáslo.

K víře se přichází jinak než nuceně ...

No a pak také nedůvěra v katolickou církev, která nedokázala být oporou a útěchou pro obyvatele Československa během nacistické a komunistické okupace (rozhodně ne v takové míře, jako třeba v Polsku, nebo i jinde).

Ale, u nás není 1/3 až 1/2 lidí, kteří si myslí, že Kristus je zavřený v kostele.

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 13.08.2008 - 09:23 
kazatel
kazatel

Ježek píše:
-Vznik CČSH na politické přání vládnoucích elit (Češi se měli stát národem nejenom sv. Václava, ale i Husa).

S tímto nemohu souhlasit. Čeští, moravští a slezští (ale i slovenští) věřící už měli dost té papeženecké nadřazenosti a povyšování německého a maďarského národa. Sami (spolu s osvícenými duchovními) tedy spontálně vytvořili vlastní Církev československou.
http://www.ccsh.cz/view.php?id=18

Ježek píše:
Ten se převratným neukázal, s posicí katolické církve to neotřáslo. No a pak také nedůvěra v katolickou církev, která nedokázala být oporou a útěchou pro obyvatele Československa během nacistické a komunistické okupace

S tímto mohu souhlasit, protože kolaborace a bezpáteřnost je v jejich vedení snad vrozená. Jejich někteří řádový věřící a i někteří duchovní trpí a bojují a oni si přitom v klídku užívají desátků a nevěstek.

Ježek píše:
Ale, u nás není 1/3 až 1/2 lidí, kteří si myslí, že Kristus je zavřený v kostele.

Toto je asi také bohužel pravda.

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 13.08.2008 - 09:29 
cepník
cepník

Sabin píše:
S tímto nemohu souhlasit. Čeští, moravští a slezští (ale i slovenští) věřící už měli dost té papeženecké nadřazenosti a povyšování německého a maďarského národa.

Ta nadřazenost skončila řekněme 28. 10. 1918 - CČSH vznikla později ...

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 13.08.2008 - 09:40 
kazatel
kazatel

Vzniku Církve československé husitské připravoval cestu český reformní katolicismus, počínaje činností osvícenských a obrozeneckých kněží, a memorandem, předaným v Římě jménem části českého duchovenstva v létě roku 1919 papeži Benediktu XV., konče. Pokusy o dosažení reformy v náboženské oblasti však byly v té době v rámci stávajících církevních struktur neúspěšné. Kolem kněze ThDr. Karla Farského, vůdčí osobnosti reformistů, se proto shromáždilo radikální křídlo kněží z Jednoty katolického duchovenstva - sdružení Ohnisko, které se následně změnilo v Klub reformních kněží.
Za bezprostřední podnět, vedoucí k zahájení činnosti nové církve, je možno považovat nebývalý ohlas věřících na půlnoční mši, konanou katolickými reformními kněžími o vánocích roku 1919, krátce po vzniku Československé republiky, v českém jazyce, tedy ne latinsky, jak bylo ještě v té době předepsáno. Klub reformních kněží, cítě se poté povolán inspirovat vytvoření samostatné nové církve, nezávislé na Římskokatolické církvi, se sešel ke svému valnému sjezdu 8. ledna roku 1920 v Praze na Smíchově a učinil tento radikální krok. Vznik nové církve byl vyhlášen provoláním „Národu československému“ datovaným 10. ledna, které bylo veřejně čteno při bohoslužbách 11. ledna roku 1920 v kostele sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí v Praze.

Výše uvedené jsem si vypůjčil zde: http://www.ccsh.cz/view.php?id=18

Pokud jde o datum vzniku ČSR, tak bohužel jím se neudělala tlustá čára a začalo se nanovo. Ještě dlouho trvalo než utichla střelba v pohraničí, uznali se hranice nové republiky, uklidnila se ekonomika, vrátili se legionáři z Rusy apod. To už by jsme ale mluvili o jiném tématu. :wink:

Předmět příspěvku: OT
PříspěvekNapsal: 13.08.2008 - 14:12 
hejtman
hejtman

Ježek píše:
...Habsburkova rekatolisace, která možná nebyla nejbrutálnější ...
...myslíš že nebyla jako proto, že ty desetitisíce protestantů, kteří museli odejít do exilu, Habsburk rovnou nepovraždil?... :?

Sabin píše:
Vzniku Církve československé husitské připravoval cestu český reformní katolicismus ...
A to je asi ten největší paradox církve, která nese jméno hlavního protagonisty české reformace... :idea:

Sabin píše:
...Pokud jde o datum vzniku ČSR, tak bohužel jím se neudělala tlustá čára a začalo se nanovo...
Jak by taky mohla, když do čela státu byl postaven protestant, jehož heslem bylo „Tábor je náš program“... :D

Přátelé, ale neměli bychom odbíhat od tématu, jehož snahou je rozkrýt příčiny českého ateizmu. To byl hlavní důvod jeho založení.

Předmět příspěvku: Re: OT
PříspěvekNapsal: 16.08.2008 - 13:23 
cepník
cepník

Jiří Motyčka píše:
Ježek píše:
...Habsburkova rekatolisace, která možná nebyla nejbrutálnější ...
...myslíš že nebyla jako proto, že ty desetitisíce protestantů, kteří museli odejít do exilu, Habsburk rovnou nepovraždil?... :?
Ano.

Jiří Motyčka píše:
Přátelé, ale neměli bychom odbíhat od tématu, jehož snahou je rozkrýt příčiny českého ateizmu. To byl hlavní důvod jeho založení.
To není odbíhání. Já tvrdím jen, že za atheismus ve velké míře můžou zásahy vládců, nebo postup církví ve shodě s jejich zájmy. A zde uvádím Církev československou husitskou, jejíž vznik podmínil vznik Československa a zájem vládců o oslabení posic katolické církve v novém státě. Zklamání - onen výrazný odliv věřících od této církve (v řádech statisíců) vede k prohlubující nedůvěře v jakoukoliv církev (už se třeba věřící nechtěli vracet zpět ke katolíkům) a resignaci na věci mezi nebem a zemí. A pak zmíněné "nepostoje" během 2 okupací skepsi vůči církvím nijak nevyvrátily.

Ale dnešní atheism, který je buď polovičatý, nebo nesmyslně nenávistný (zkušenosti s tím máte), nebo oboje žádná výhra není. To je stále lepší upřímně věřící.

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 25.09.2008 - 14:11 
mystifikátor/ka

Zjistil jsem ze CR je opravdu nejateistictejsi zemi. Jen 19% vericich, coz je strasne malo. Nechapu proc. Vzdyt v Posku take byli komuniste a presto je tam ted 90% vericich, prevazne katoliku. Co se v CR stalo? Ja neziji v CR jiz 20. rokem, a naposledy jsem byl v Praze asi pred 11let. Co se to u vas deje? Cim je to zpusobeno?
Takovy Grigulevic u vas muze vychazet- s jeho komunistyckymi lzimi, ale pokud jsem chtel udelat preklad praci B.Guie do cestiny a vydat to u vas, tak jsem narazil.

Předmět příspěvku: už jsem to psal
PříspěvekNapsal: 25.09.2008 - 14:27 
hejtman
hejtman

Bernard Gui píše:
Zjistil jsem ze CR je opravdu nejateistictejsi zemi. Jen 19% vericich, coz je strasne malo. Nechapu proc. Vzdyt v Posku take byli komuniste a presto je tam ted 90% vericich, prevazne katoliku. Co se v CR stalo?...
Ano, toť otázka. Jak ukazuje i diskuze v tomto tématu, odpověď na ní není vůbec jednoduchá. Český ateizmus je o to horší, že je navíc doprovázem až militantní intolerancí vůči věřícím.
Odpověď na toto otázku může dát pouze hluboká analýzy nezávislých historiků, sociologů, psychologů a možná i politologů.

Bernard Gui píše:
...pokud jsem chtel udelat preklad praci B.Guie do cestiny a vydat to u vas, tak jsem narazil.
Čeští editoři jsou patrně alergičtí na slůvko "inkvizitor". :idea: Někteří si ho možná okamžitě spojí a perzonifikují se jmémem Boblig, protože jiné neznají.

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 25.09.2008 - 14:35 
mystifikátor/ka

Boblig nebyl inkvisitorem!, ale svetskym soudcem.
Gui byl inkvisitorem v Toulouse 16 let. Zil v letech 1261-1331, napsal mm. "Practica Inquisitionis hereticae pravitatis, coz vyslo 2 krat v Parizi. Roku 1886, 1923. Dale napsal ruzne prace o Katarech (albigenskych), Beguinech, Valdenskych. Zajimam se o tohoto autora jiz moc let, prekladam jeho dila anglicky, a americane i mi to chteji vydat. Jsem ale napul Cech, tak jsem se zajimal pres net, ze bych chtel Cechy obeznamit s timto vynikajicim autorem, spravedlivym soudcem, vynikajicim dominikanskym myslitelem- ale narazil jsem, ze se pry jedna o velmi "kontroverzniho autora", a ze pry mi nikdo nevyda av ateistickem a silne proti katolicke cirkvi zamerene CR dilo zadneho inkvisitora. Jeste se mi moc libi autori jako Nikolau Eymeric ja Luis de Paramo, ale je jich hodne.
Proc u vas je takova nesvoboda? Vzdyt demokracie by mela byt a vychazet by meli knihy ne jen od tech kteri Inkvisici odsuzuji, ale i od jejich cinitelu. Nemyslite?

Předmět příspěvku: ještě o tom
PříspěvekNapsal: 25.09.2008 - 15:16 
hejtman
hejtman

Bernard Gui píše:
Boblig nebyl inkvisitorem!, ale svetskym soudcem...
Budiž.
Jeho jméno je však spojováno s největším a nejznámějším čarodějnickým procesem u nás.

Bernard Gui píše:
...Vzdyt demokracie by mela byt a vychazet by meli knihy ne jen od tech kteri Inkvisici odsuzuji, ale i od jejich cinitelu. Nemyslite?
Zkoušel jsi svoji nabídku učinit některému z mnohých křesťanských nakladatelství, zejména těm, kteří se zaměřují na dějiny katolické církve, resp. přímo katolickým vydavatelstvím?...
Jejich docela velký seznam najdeš např. tady.

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 25.09.2008 - 15:20 
mystifikátor/ka

Zkousel jsem prave v prvi rade v Krystalu OP, kteri vydavaji hlavne prace dominikanu. Ale je to pry "choulostiva zalezitost", a pry nemaji penize na vydani, a ze CR je ateisticke, a uzky jazykovy okruh, byl by i uzky okruh ctenaru. :( Je to složite, ja bych se chtel vynasnazit aby se na tohoto vynikajiciho autora nezapomelo.

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 190 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 13  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]