Právě je 14.04.2025 - 14:19

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 619 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 42  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Lidové noviny - pátek 9. 11. 2012
PříspěvekNapsal: 10.11.2012 - 17:11 
desátník
desátník

Jiří Motyčka píše:
...článek překladatele Zdeňka Zacpala...
...je zavádějící a manipulativní. A proto je zbytečné mu nějakou pozornost věnovat. Tento publicistický břídil, použiju-li familiérní rétoriku, vytrhává skutečnosti z kontextu a dosazuje je do nepatřičného prostředí, čímž vytváří abstraktní realitu v níž je běžný čtenář zmaten a tudíž zděšen sdělením, aniž by mu rozuměl.
Kdo se však nad tím pozastaví, tak se bude smát příměrům typu "největšího pozemkového vlastníka v zemi" který "zesílí ideologickou manipulaci." Autor nejspíš přehlédl, že feudalismus už svůj vliv, založený na pozemkové rozloze, ztrácel už před několika staletími.
Avšak kdo by se chtěl pozastavovat nad jednotlivými výroky, bude jeho demagogii opravovat do dalšího dne.

Předmět příspěvku: dezinterpretace
PříspěvekNapsal: 10.11.2012 - 17:36 
hejtman
hejtman

Kolssteyn píše:
JM píše:
...článek překladatele Zdeňka Zacpala...
...je zavádějící a manipulativní ...

Přesto, nebo právě proto na tom, co jsem zvýraznil (+ můj komentář) v předchozím mém příspěvku, si musím trvat, neboť důkazy leží v mé knihovně v sekci odborná literatura. :wink:
(Ostatní jsem úmyslně nekomentoval.)

Předmět příspěvku: Postavení muže a ženy v Bibli ...
PříspěvekNapsal: 20.11.2012 - 18:14 
hejtman
hejtman

Mgr. Lucie Zormanová, PedF MU Brno, Katedra psychologie:
http://www.rovne-prilezitosti.cz/clanky/clanek-1.html ...

Paní magistra si dala nepochybně velkou práci s tím, aby vyzobala ty příklady z Bible, které se hodí její feministické argumentaci. Ale např. na tohle - jistě nedopatřením - zapomněla. A obdobných pasáží by se v Bibli našlo více, viz také vztah Ježíše k ženám.
A jak katolící vykládají svůj vztah k ženám, je v těchto souvislostech naprosto irelevantní a paní Zormanová to ví také (aspoň doufám). Bible totiž zdaleka není jen pro katolíky!

Naposledy upravil Jiří Motyčka dne 25.11.2012 - 00:06, celkově upraveno 1

PříspěvekNapsal: 24.11.2012 - 14:12 
desátník
desátník

Jiří Motyčka píše:
Mgr. Lucie Zormanová, ...Paní magistra si dala nepochybně velkou práci s tím, aby vyzobala ty příklady z Bible, které se hodí její feministické argumentaci.
Také se jednalo o genderově pojatý článek a feministický úhel pohled nepřipouští nějaké rozvláčnělosti tvořené výjimkami. Ani obecná historicko-biblická data by z odbornějšího posouzení neobstála, tudíž článek je nutno hodnotit právě z onoho předestřeného genderového spektra (o němž je skoro zbytečné polemisovat).
K dobru paní magistry je nutno přičíst její zohlednění apokryfních evangelií a také to, že křesťanská společnost posledních dvou tisíciletí je opravdu patriarchální. Navíc jsou tam plně uvedeny její nacionále (ví-li o nich vůbec), tedy je otevřena jakékoli debatě a nepředkládá svůj text jako biblické dogma.
(Lilith se většinou spojuje v moderní době s démonickými spojitostmi, je vůbec v oficiální bibli zmiňována?)

PříspěvekNapsal: 24.11.2012 - 23:15 
hejtman
hejtman

Kolssteyn píše:
... křesťanská společnost posledních dvou tisíciletí je opravdu patriarchální ...
:shock: :roll:
Můžeme-li do křesťanské společnosti přiřadit i společenství věřících protestantských konfesí - a já věřím že ano -, tak s výše ocitovanou tezí nemohu souhlasit, dokonce kategoricky.
Mj. také proto jsem v předchozí replice napsal: "A jak katolící vykládají svůj vztah k ženám, je v těchto souvislostech naprosto irelevantní a paní Zormanová to ví také (aspoň doufám). Bible totiž zdaleka není jen pro katolíky!" ... :wink:

Kolssteyn píše:
... Navíc jsou tam plně uvedeny její nacionále (ví-li o nich vůbec), tedy je otevřena jakékoli debatě a nepředkládá svůj text jako biblické dogma ...
... ano,
a proto jsem jí napsal mail, v němž jsem místo dlouhého povídání uvedl odkaz na moji repliku z tohoto fóra. Odpovědí na tento můj mail bylo strohé: "Děkuji za reakci." To je vskutku slovo do pranice. :roll:

Kolssteyn píše:
... Lilith se většinou spojuje v moderní době s démonickými spojitostmi, je vůbec v oficiální bibli zmiňována?
Pokud si vzpomínám, tak ne.

PříspěvekNapsal: 25.11.2012 - 13:00 
desátník
desátník

Jiří Motyčka píše:
Mj. také proto jsem v předchozí replice napsal: "A jak katolící vykládají svůj vztah k ženám, je v těchto souvislostech naprosto irelevantní...
Proto já jsem mírně ironicky poznamenal, že "nepřipouští nějaké rozvláčnělosti tvořené výjimkami." Ano, ne všude je vliv patriarchátu nekompromisně dominantní. Ale stejně tak evangelická žena se v obecném prostředí musí potýkat s rozdělováním "genderových" úloh a v případě platů se taky nikdo nikoho jistě neptal, jestli náhodou není protestantského vyznání, ale hodnotil ji za stejnou práci odlišným platem bez ohledu na víru. Prostě tato společnost tak funguje, i mezi běžným lidem. V optice rozdělení podle pohlaví, s tím moc nenadělá ani skutečnost, že "faráře" může u některých "menších" církví dělat žena. :)
Poslední dobou se rozdíly podstatně smývají a to ne vlivem jakéhokoli náboženství, ale spíš změnou pohledu na člověka ve smyslu unisexu.
JM píše:
...a proto jsem jí napsal mail, v němž jsem místo dlouhého povídání uvedl odkaz na moji repliku z tohoto fóra. Odpovědí na tento můj mail bylo strohé: "Děkuji za reakci." To je vskutku slovo do pranice. :roll:
Hezké, že se's aspoň ozval, teď je otázkou, jestli bych já vůbec reagoval na mail, v němž by mi někdo napsal jen tři slova. Doufám, že's jí aspoň popřál hezkého dne! :D

JM píše:
Kolss píše:
... Lilith ...je vůbec v oficiální bibli zmiňována?
Pokud si vzpomínám, tak ne.
Děkuji. 8)

PříspěvekNapsal: 25.11.2012 - 23:43 
hejtman
hejtman

Kolssteyn píše:
JM píše:
Mj. také proto jsem v předchozí replice napsal: "A jak katolící vykládají svůj vztah k ženám, je v těchto souvislostech naprosto irelevantní...
Proto já jsem mírně ironicky poznamenal, že "nepřipouští nějaké rozvláčnělosti tvořené výjimkami." Ano, ne všude je vliv patriarchátu nekompromisně dominantní. Ale stejně tak evangelická žena se v obecném prostředí musí potýkat s rozdělováním "genderových" úloh a v případě platů se taky nikdo nikoho jistě neptal, jestli náhodou není protestantského vyznání, ale hodnotil ji za stejnou práci odlišným platem bez ohledu na víru. Prostě tato společnost tak funguje, i mezi běžným lidem. V optice rozdělení podle pohlaví, s tím moc nenadělá ani skutečnost, že "faráře" může u některých "menších" církví dělat žena ...
... o to se nepřu, i když bych právě tohle v žádném případě nebagatelizoval ani nepodceňoval.
Ale já reagoval na to, že křesťanská společenost je dva tisíce let patrirchální, což není IMHO pravdivý výrok, jinak řečeno, že podle jedné křesťanské círve - byť té největší - nelze generalizovat.
Nejde jen o to, že reformované církve ordinují do pastýřské služby ženy, ale jde pochopitelně i o rodiny křesťanů, v nichž by žena 21. století neměla hrát submisivní roli. Jaká je realita, je věc jiná. I muž křesťan může být velkým hříšníkem vedle své ženy trpitelky.

Kolssteyn píše:
Hezké, že se's aspoň ozval, teď je otázkou, jestli bych já vůbec reagoval na mail, v němž by mi někdo napsal jen tři slova ...
Však já už na něj taky nereagoval. Nebylo na co. :wink:

Předmět příspěvku: trocha statistiky ...
PříspěvekNapsal: 21.12.2012 - 19:14 
hejtman
hejtman

Podle aktuálního průzkumu společnosti STEM považuje církve za užitečné pouhých 36 procent Čechů a s církevními restitucemi souhlasí jenom 29 procent respondentů. Oba údaje jsou nejnižší od r. 1995, kdy se podobný průzkum prováděl poprvé ...

Zdroj: LN z 21. 12. 2012

Předmět příspěvku: Co se děje v postní době
PříspěvekNapsal: 05.03.2013 - 15:27 
hejtman nad řádem
hejtman nad řádem

I letos daruje naše město symbolických 2013 lahví piva Pilsner Urquell Svatému stolci ve Vatikánu.
http://www.prazdroj.cz.cname.cz/cz/medi ... er-urquell

PříspěvekNapsal: 06.03.2013 - 18:13 
hejtman
hejtman

bez komentáře (protože by bylo třeba slyšet i kritizovanou stranu):
http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa ... -duku.html ... :|

Předmět příspěvku: To je příští papež
PříspěvekNapsal: 06.03.2013 - 20:59 
hejtman nad řádem
hejtman nad řádem

Jiří Motyčka píše:

Podle Malachiášova proroctví, které zatím na všechny papeže vycházelo, má být budoucí papež posledním a bude se jmenovat Petr, to asi bude ten sympatický černoušek - kardinál na fotce v článku!

Předmět příspěvku: Re: To je příští papež
PříspěvekNapsal: 07.03.2013 - 01:41 
hejtman
hejtman

Dáša Nová píše:
... Podle Malachiášova proroctví, které zatím na všechny papeže vycházelo, má být budoucí papež posledním a bude se jmenovat Petr ...
... tak to jsem tam při nejlepší vůli nenašel. :( :?

Předmět příspěvku: Malachiášovo proroctví
PříspěvekNapsal: 07.03.2013 - 02:07 
hejtman nad řádem
hejtman nad řádem

Ten poslední papež by se měl jmenovat Petrus Romanus, Petr Římský, on asi přijme to jméno když ho jmenují do funkce. Možná v tom mám zmatek, necháme se překvapit koho zvolí Duka a spol...

Předmět příspěvku: rozhovor s V. Malým
PříspěvekNapsal: 12.03.2013 - 10:34 
hejtman
hejtman

Dovoluji si doporučit ctěné pozornosti i k zamyšlení našich čtenářů a přispěvatelů tento zajímavý rozhovor s bývalým disidentem a nyní katolickým biskupem Václavem Malým - Nový papež musí mít odvahu naslouchat:
http://aktualne.centrum.cz/zahranici/ev ... ?id=773453 ...

Předmět příspěvku: nový papež
PříspěvekNapsal: 13.03.2013 - 21:55 
hejtman
hejtman

Katolická církev má nového a prvního mimoevropského papaže Františka. Velkolepé divadlo skončilo a začíná další epocha v dějinách římské církve
http://aktualne.centrum.cz/zahranici/ev ... ?id=773871 .
Bohužel papež opět není z nejmladších a bude-li sloužit minimálně tak dlouho jako jeho předchůdce, tj. 8 let, bude mu 85(!) let. :roll:

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 619 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 42  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]