pipek píše:
Nemyslím, že by to nějak souviselo s tím,že v čele státní církve stále formálně žena ...
Tak jsem to nemyslel.
Chtěl jsem pouze připomenout, že v čele anglikánské církve stojí od dob Tudorovce Jindřicha VIII. anglický panovník. To, že jím je v současné době žena, je věc zcela jiná a s tímto základním faktem nijak nesouvisí.
pipek píše:
... Papežovu roli v pedofilních skandálech bych nepřeceňoval, ten člověk může v církvi všechno a často nic ...
S tím si dovolím polemizovat.
Papež katolické církve je velice vlivný člověk, ať se nám to líbí, či nikoli. Podle toho mu je prokazována i úcta, je také hlavou církevního "státu" a podle toho vlastně také žije. Jezdí v papamobilu s neprůstřelnými skly. Například!
A na základě toho musí mít i adekvátní zodpovědnost, navíc umocněnou křesťanskou dimenzí, kterou z něho nikdo nesejme, leda tak on sám. Je totiž papežem, i když spí! Není-li schopen s pokorou nejvyššího duchovního pastýře v katolické církvi této nemalé zodpovědnosti dostát, měl by z toho pro sebe i pro církev vyvodit důsledky.
Manažeři ve vyspělých společenských systémech odstupují za daleko menší manažerská selhání, za něž mohou nést zodpovědnost taky "pouze" zprostředkovaně. (Pokud by mi někdo náhodou chtěl naznačit, že toto srovnání pokulhává, stroze to odmítnu.)
Zároveň jedním dechem připouštím, že k podobným skandálům bohužel došlo/dochází i v nekatolických křesťanských církvích a je bohužel taky "ticho po pěšině". Tady lze namítnout, že katolící jsou jaksi "v nevýhodě" co do velikosti jejich církve a rozšíření jejich konfese po světě; je na ně nejvíc vidět. Ano, to je pravda. Avšak chce-li se někdo neustále stavět do role té nejvýznamnější křesťanské církve a chce-li neustále své mladší sestry (kterými jsou církve, jež zrodila světová reformace) mentorovat, pak také musí jít příkladem a nést nejvyšší díl zodpovědnosti a to nejen před Bohem ...