Právě je 05.04.2025 - 00:01

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 388 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 26  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: zase drobet vážně ...
PříspěvekNapsal: 10.10.2011 - 00:35 
cepník
cepník

Jiří Motyčka píše:
Vladimír Volkmann píše:
Iohannes Cladis píše:
Vladimír Volkmann píše:
S tím velmi úzce souvisí další závažná skutečnost - nacházíme se v posledním soudu, v obratu světů a v nastolení tisícileté říše. ... - o tom pojednává Zjevení Janovo.
Bydlínský a Kániš by určitě měli radost ze zdatného pokračovatele :D
Narážky tohoto typu většinou svědčí o čisté nevědomosti. Nepsal jsem o konci světa ...
To je sice pravda, Vladimíre, ale psal jsi i o nastolení tisícileté říše, která byla fundamentem chiliasmu, jenž pochopitelně vychází ze Zjevení Janova (Zj 20, 1-10). No, a ať se nám to líbí či nikoli, oba Iohannesem jmenovaní byli mimo jiné chiliasti a adventisti. :wink:
Mám tomu tedy rozumět tak, že kdo se ztotožňuje se Zjevením Janovým, je automaticky pokračovatelem Bydlínského a Kániše?

Jiří Motyčka píše:
Vladimír Volkmann píše:
... Nacházíme se v sekci "Volná témata", nicméně ...
... i zde se můžeme bavit o husitství, jak napovídá popisek pod názvem této kapitoly.
Nicméně moje replika by už měla být spíše v tématech o historii.
:oops:
Slovo "můžeme" je zde zjevně namístě. Navázal jsem na diskuzi nesouvisející s husitstvím, která sem byla proto přesunuta. Až do mého příspěvku to nikomu nevadilo.

PříspěvekNapsal: 10.10.2011 - 00:57 
hejtman
hejtman

Vladimír Volkmann píše:
... Mám tomu tedy rozumět tak, že kdo se ztotožňuje se Zjevením Janovým, je automaticky pokračovatelem Bydlínského a Kániše? ...
Ne, to bys tomu rozuměl opravdu špatně, protože už můžeš sotva co nadělat s historickým faktem, že se chiliasti taky dovolávali Apokalypsy.

Vladimír Volkmann píše:
JM píše:
Vladimír Volkmann píše:
... Nacházíme se v sekci "Volná témata", nicméně ...
... i zde se můžeme bavit o husitství, jak napovídá popisek pod názvem této kapitoly.
Nicméně moje replika by už měla být spíše v tématech o historii.
:oops:
Slovo "můžeme" je zde zjevně namístě. Navázal jsem na diskuzi nesouvisející s husitstvím, která sem byla proto přesunuta. Až do mého příspěvku to nikomu nevadilo.
Tak tomuhle pro změnu zase nerozumím já. :? :?: Ani za mák, Vladimíre!
Nikdo nikomu přece nevytýká, že se i v "pokecu" bavíme o husitství. :roll: Já jsem si dovolil pouze nadhodit, že moje replika by spíše patřila do témat o historii, protože z naprosto nevinné poznámky Iohannese je debata málem jak z vysokoškolské posluchárny. Myslím, že ani on netušil, jakou vyvolá bouři ve sklenici vody ... :wink: 8)

P.S. Ona diskuse, kterou začal Erunamo a jež byla přesunuta sem, nesouvisela především s Husem.

PříspěvekNapsal: 10.10.2011 - 08:26 
cepník
cepník

Jiří Motyčka píše:
Vladimír Volkmann píše:
... Mám tomu tedy rozumět tak, že kdo se ztotožňuje se Zjevením Janovým, je automaticky pokračovatelem Bydlínského a Kániše? ...
Ne, to bys tomu rozuměl opravdu špatně, protože už můžeš sotva co nadělat s historickým faktem, že se chiliasti taky dovolávali Apokalypsy.
Ano...

Jiří Motyčka píše:
... Tak tomuhle pro změnu zase nerozumím já. :? :?: Ani za mák, Vladimíre!
Nikdo nikomu přece nevytýká, že se i v "pokecu" bavíme o husitství. :roll: Já jsem si dovolil pouze nadhodit, že moje replika by spíše patřila do témat o historii, protože z naprosto nevinné poznámky Iohannese je debata málem jak z vysokoškolské posluchárny. Myslím, že ani on netušil, jakou vyvolá bouři ve sklenici vody ... :wink: 8)
Nikomu nic nevytýkám.
Nechť se v "pokecu" rozebírají jakákoliv témata - husitská, či nehusitská, od toho je tato sekce. Nemyslím, že bych vyvolával jakoukoliv bouři, byl jsem přirovnán k lidem, jejichž ideologii nesdílím, tak jsem se proti tomu ohradil. Mimochodem, předchozí příspěvek Iohannese k tomuto tématu se také netýkal husitství. Ohledně VŠ posluchárny: nemyslím, že by mých pár řádků vydalo za přednášku, navíc je mým názorem, že víra v Boha na vysoké školy nepatří.

Jiří Motyčka píše:
P.S. Ona diskuse, kterou začal Erunamo a jež byla přesunuta sem, nesouvisela především s Husem...
...ani s husitstvím...

PříspěvekNapsal: 10.10.2011 - 08:47 
hejtman
hejtman

Vladimír Volkmann píše:
Nikomu nic nevytýkám.
Nechť se v "pokecu" rozebírají jakákoliv témata - husitská, či nehusitská, od toho je tato sekce ...
O.K.

Vladimír Volkmann píše:
... Nemyslím, že bych vyvolával jakoukoliv bouři ...
Já vím, já spíš měl na mysli Dášinu repliku.
A když použila 2. osoby mn. čísla, tak jsem se zapojil i já. Měl jsem být raději "zticha", ale když se k tomu Iohannes neměl, tak jsem to prostě nevydržel. Asi jsem neměl mluvit za něj, ale především za sebe. :oops: :)

Vladimír Volkmann píše:
... Ohledně VŠ posluchárny: ... je mým názorem, že víra v Boha na vysoké školy nepatří ...
:shock: :o Tak to si opradu nemyslím. To platilo snad za ateistickýho bolševika.
Nezapomínejme na filosofické fakulty, ale především na teologické ... :wink:

Naposledy upravil Jiří Motyčka dne 10.10.2011 - 12:02, celkově upraveno 4

PříspěvekNapsal: 10.10.2011 - 09:07 
cepník
cepník

Jiří Motyčka píše:
Vladimír Volkmann píše:
... Ohledně VŠ posluchárny: ... je mým názorem, že víra v Boha na vysoké školy nepatří ...
:shock: :o Tak to si opradu nemyslím. To platilo snad za ateistickýho bolševika.
Nezapomínejme na filosofické fakulty, ale především na teologické ... :wink:

Za bolševika platily různé věci, nicméně za svým názorem si stojím. Víra v Boha je osobní a hlavně citovou záležitostí každého člověka. Citům žádná škola naučit nedokáže a to ostatní už je předávání názorů někoho jiného. Ani Ježíš nevolil učedníky z učených farizeů, kteří se "zuby nehty" drželi svého naučeného, ale z prostých neučených lidí, kteří byli schopni přijmout ho svým citem.

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 10.10.2011 - 09:26 
velitel vozu
velitel vozu

Dnes se husitským chiliastům obvykle nasazuje psí hlava, což je však naprosto nehistorický pohled. V počátcích Tábora totiž měli naprostou převahu a převládali ještě ve vojsku, které v květnu 1420 přispěchalo na pomoc Praze. Zpočátku k nim patrně náležel i Prokop Holý!

Naposledy upravil Iohannes Cladis dne 10.10.2011 - 10:27, celkově upraveno 1

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 10.10.2011 - 09:58 
cepník
cepník

Ano. Dokonce "mé" město patřilo k těm vyvoleným, která měla být zachována.

PříspěvekNapsal: 10.10.2011 - 10:53 
hejtman
hejtman

Vladimír Volkmann píše:
... Víra v Boha je osobní a hlavně citovou záležitostí každého člověka. Citům žádná škola naučit nedokáže a to ostatní už je předávání názorů někoho jiného ...
Souhlasím!
Víra buď je nebo není. A když je, tak je buď upřímná, neokázalá a svědečná, nebo povrchní a přesto dávaná na odiv a v podstatě nic nedosvědčující ...
O těch školách jsem to myslel spíš tak, že do nich mohou chodit i věřící a může se na nich svobodně debatovat, ba dokonce i přednášet o Bohu.

Naposledy upravil Jiří Motyčka dne 10.10.2011 - 11:42, celkově upraveno 3

Předmět příspěvku: chiliasti, adamiti a tak ...
PříspěvekNapsal: 10.10.2011 - 10:58 
hejtman
hejtman

Iohannes Cladis píše:
Dnes se husitským chiliastům obvykle nasazuje psí hlava, což je však naprosto nehistorický pohled ...
Ano.
Je třeba si uvědomit, že i dobová svědectví mohou být tendenční, už jsem o tom tady psal. Je to obdobné, jako když čteme např. o politických procesech z 50. let minulého století v tehdejším Rudém právu. Jinými slovy - k takovým pramenům je třeba přistupovat velice obezřetně.
Avšak poněkud jiné to je např. s adamity, když už jsme se tohoto tématu dotkli. Dnes již víme, že opravdu pěstovali volnou lásku a dopouštěli se nepřijatelných násilností. A je úplně jedno z jakých pohnutek! ...

Předmět příspěvku: Re: Něco pro rozumáře
PříspěvekNapsal: 18.10.2011 - 09:26 
hejtman nad řádem
hejtman nad řádem

Vladimír Volkmann píše:
Víra v Boha je osobní a hlavně citovou záležitostí každého člověka. Citům žádná škola naučit nedokáže a to ostatní už je předávání názorů někoho jiného. Ani Ježíš nevolil učedníky z učených farizeů, kteří se "zuby nehty" drželi svého naučeného, ale z prostých neučených lidí, kteří byli schopni přijmout ho svým citem.

Teď je velká móda studovat VŠ a opovrhovat obyčejnými lidmi. ''Ty nemáš vejšku?'', jsem od nich slyšela už tolikrát.
Víru v Boha tam ale nezískáš, vždyť i v bibli je napsáno, že kdo by nepřijal Království Boží jako dítě, tak do něho nevejde. :idea:

Tak to chápal i učený oxfordský mistr Petr Payne v románu Česká pře. Ze str. 105 - 106 o tom něco zkráceně opíšu:
''A náhle vpadla do jeho rozjímání divná nota. Mnohohlasý prostý nápěv velkého zástupu mužů, žen, starých i mladých, ba i dětí a robátek. Zastavil koně, očarován pravzpomínkou na jakési biblické dění. Nepohnul se, kůň pod ním strnul, za ním se zastavil bakalář Jíra, kolejní fámulus. Petr nerozuměl slovům, ale melodie ho skrznaskrz prolnula. Nuž, křesťané víry pravé, poučil ho Jíra. To jsou oni! Jejich víra je pravá, jsou o ní přesvědčeni. Nepravidelně seřazený houf, vedený venkovským kazatelem s červeným kalichem na prsou, s monstrancí na vysoké žerdi.

Poprvé vlastně vidím tento lid...
To je český národ, můj hostitel a chlebodárce! Setkal jsem se s ním až dnes. Napil jsem se živé vody a občerstvil se. Zalila mě odvaha. Tito lidé nedají zahynout pravdě, kterou už přijali. Nezabývají se synodními články, nikdy nečetli knihy Jana Viklefa, nic nevědí o idejích ante rem. Ale věří, že je na zemi možný lepší život než ten, jímž byli až doposud drceni, a že mu jdou společně vstříc pod znamením kalicha. V tom je ta síla, ten vzdor!

Toho večera se Petr v pokoře, pocházející z osvícení, po dlouhé době vrátil k pečlivým řádkům svého životního díla, Specula mundi. Musel jsem se s těmito lidmi setkat, abych se dobral k odpovědi, kterou od počátku znám, ale dosud nikdy tak zřetelně jako dnes. I ten nejprostší člověk zná pravdu alespoň v její jednoduchosti, v nejzákladnějším vědění o své pozemské touze. Život sám je vyjádřením této pravdy a sloužit ostatním lidem v jejím odkrývání je nejvyšším smyslem mého usilování.
Dej mi, Bože, tolik víry jako těm, které jsem dnes potkal!
''

Předmět příspěvku: to není vtip
PříspěvekNapsal: 22.10.2011 - 16:40 
hejtman
hejtman

Přátelé, nepřipomíná vám tenhle příběh jeden starý fousatý vtip z totáče o tom, kolik je třeba policajtů na výměnu prasklé žárovky? :lol: Že ho neznáte? Tak tady je ... :wink:

Víte kolik je potřeba policajtů na zašroubování žárovky? Přece 6. Jeden stojí na stole, ten bude žárovku měnit. 4 policajti drží stůl, každý za jeden roh. Ti budou stolem se stojícím policajtem otáčet. Nejprve jedním směrem, aby nefunkční žárovku vyšrouboval a pak obráceně, až bude novou zašroubovávat. No, a ten šestej? Ten přece hlídá, jestli nejde proud.

Předmět příspěvku: Výměna žárovky
PříspěvekNapsal: 23.10.2011 - 12:14 
hejtman nad řádem
hejtman nad řádem

Ještě kolem stolu chodili další čtyři poldove v protisměru, aby se těm se stolem netočila hlava. Takže celkem 10, což je pořád míň, než v tý Anglii.

Předmět příspěvku: petice
PříspěvekNapsal: 28.10.2011 - 15:35 
hejtman
hejtman

Zajímavá iniciativa Moravskokrumlovských, aby Muchova epopej zůstala v jejich městě:
http://www.novinky.cz/domaci/248364-mor ... pesky.html ...

P.S. Je přinejmenším neobvyklé, aby tento ucelený projekt od jednoho autora byl umístěn ve dvou městech. Partikulární zájmy tak byly nadřazeny těm ekonomickým o kulturních nemluvě.

Předmět příspěvku: Kališník obecný a běločerný
PříspěvekNapsal: 07.11.2011 - 22:47 
hejtman nad řádem
hejtman nad řádem

Mezi kališníky, kteří mají s těmi středověkými stejný jen název dále patří například ještě tyto dva:
http://tapety.superhry.cz/flora/kalisnik-obecny/
http://www.receptyonline.cz/kalisnik-be ... -1701.html

Předmět příspěvku: Co se ti líbí? ...
PříspěvekNapsal: 13.11.2011 - 23:35 
hejtman
hejtman

Kolssteyn píše:
... Myslím, že ti dřevosochaní husité byli celkem příjemní (oproti velké, ošklivé soše Žižkově) ...
Žižkova socha u Sudoměře se ti nelíbí, Husova socha v Krakovci taky ne ... :? :o

A co třeba namátkou tohle? ...
http://www.husitstvi.cz/g66.php
http://www.husitstvi.cz/g85.php
:mrgreen: Ano, vím, jsou to pomníky postavené za bolševika. Polistopadový kapitalista však husitům žádný pomník nepostavil, pokud vím. Snad jen ten Krakovec! Proto jsem uvedl ty odkazy, jejich uměleckou stránku nehodnotím.

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 388 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 26  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]