Sabin píše:
... Já vím, že to zní drsně, ale je to jenom obrana proti neustále omýlané lži, že ti prokatí sršatci husité systematicky vyhlazovali mírumilovné papežence jako na běžícím pásu. Kdyby to byla pravda, tak proč jsme v menšině? Po Době Temna se divím, že jsme tady vůbec nějací zbyli ...
O.K., vím, že to nemyslíš doslova.
Ale nejsme ani v první pol. 15. st., ani v době temna a pro víru nemusíme emigrovat. Žijeme na samém počátku třetího milénia.
Proti tomu, co naznačuješ, se dá "bojovat" jen silou a vahou pravdivého, relevantního argumentu a také trpělivostí okořeněnou aspoň špetičkou ekumenického porozumění. To samé pak můžeme nekompromisně požadovat i od našich oponentů. Ale do té doby? ...
Ty si budeš rozumět spíš s bratrem protestantem, budete si vzájemně přikyvovat, povzbuzovat a shodovat se v argumentaci i dikci příspěvků a moje nepatrnost bude mezi vámi lítat jak hadr na holi. Na to už jsem poněkud v letech ...
Jsem pevně přesvědčen, že kdybychom měli tu možnost si pohlédnot s některými našimi oponenty z očí do očí a popovídat si, bylo by vše úplně jinak. My se však musíme vypořádat především s úskalími a velkým handicapem, které s sebou přináší virtuální komunikace. Nebo se o to aspoň pokusit. Obávám se, že jiná cesta vede do pekel názorového kolotoče, tj. vzájemného a ustavičného napadání furt vo jednom a bez východiska.
Všimni si!
Většině našich oponentům, když chybí protiargument na daný dotaz, výzvu, citaci z Bible, či na vysvětlení, tak prostě neodpoví, nereplikují a patrně očekávají, že se na to časem zapomene. (
Nezapomene!) To někteří z nás radějí reagují na vše, i když mnohdy nazlobeně a s rozhořčením. Ale zloba není tím nejlepším rádcem.
Naznačil jsem dva extrémy v přístupu k věci. Moje nepatrnost se snaží obou vyvarovat, ale není to jednoduché, připouštím.
Je dobré si občas někde na českém internetu přečíst, co o našem serveru píší naši více či méně zavilí odpůrci. Vím, že tě to nezajímá, venkoncem vzato ani zajímat nemusí. Ale stojí to minimálně za zamyšlení ...
Již ale svižně kvačím k závěru. ...
Pro jakousi heslovitou zkratku, kterou bychom se v naší diskuzi v 9. roce 21. století měli všichni řídit, si vypůjčím hodně parafrázované Pekařova heslo: "Chelčický s Husem ano, militantní radikalizmus ne!". To, prosím, není nařízení, pouhé doporučení. A s ním už se musí popasovat každý sám.