Dáša Nová píše:
Tohle je moc povedený článek:
http://www.uspesne.eu/clanek-cesko-duch ... evropy/29/Také jste se tam poznali? ...
No, já jsem se v něm spíš kamsi ztratil.
Nechci páně Trpišovy názory na duchovno, víru a český ateizmus jakkoli bagatelizovat a brát mu jeho mladický entuziazmus - toho jsem opravdu dalek -, ale ono je to všechno přece jenom poněkud složitější, když nechci rovnou napsat poněkud jinak.
Každý má nezadatelné právo na svůj názor, takže i tento je třeba respektovat a ocenit to, že ho dal takto veřejně "do placu". Nemohu se však se vším zcela ztotožnit a to je zase moje nezadatelné právo.
Přestože se považuji za vlastence, nejsem si zcela jist, zda pan Jakub Trpiš nemá přehnaně pozitivní náhled na duchovno tohohle ateistického národa. Ale nerad bych mu bral iluze, a to ani ty, které se týkají "něcistů". Já jsem v tomto ohledu přece jenom poněkud větší skeptik nebo chcete-li pesimista.
pan Trpiš v odkazovaném textu píše:
... Často říkají, že věří v Boha, ale ne v toho křesťanského. Věříme prostě ve svého Boha. Nemusí to nutně být Bůh, může to být čistě pragmaticky založená víra. Například v to, že jak se chováš ty k ostatním, chovají se ostatní k tobě. Nebo, že není produktivní oplácet zlo zlem ...
Tady cítím jakýsi protimluv, neboť to mnou zvýrazněné v citaci jsou právě ony
křesťanské zásady, které z "pragmatických" Čechů v týhle "pragmatický" době málokdo vyznává. A "
čistě pragmaticky založená víra" u mě evokuje cosik sobeckého. Např. právě křesťanská víra je i synonymem vztahu k bližnímu, není zdaleka jen o niterném vztahu k Bohu. I to jsem měl na mysli, když se zmiňuji o protimluvu.
dále pan Trpiš píše:
... V každém z nás je v podstatě takový malý husita, který neposlouchá vnější autority a věří si v to, co chce ...
... ale husiti nevěřili v co chtěli, protože věřili přesně v to samé, v co věřily ty autority, které neposlechli. Ten rozdíl spočívá v něčem úplně jiném - je toho tady plné fórum!
Dále pak se obávám, že po
listopadu '89 zůstal husita v málokterém z Čechů, ba dokonce ani ten malý ...