Právě je 04.04.2025 - 18:36

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 388 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 26  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Archeologický výzkum
PříspěvekNapsal: 16.02.2011 - 23:33 
velitel vozu
velitel vozu

David píše:
Kdybych neměl geofyzikálně zjištěnou přítomnost obvodového příkopu (není vidět), před valem (je vidět), tak bych to nevydával za opevnění.
Ani to nestačí, aby to bylo považováno za polní opevnění. :!: :twisted:
Jaké rozměry měl val a příkop? Jaká byla konstrukce vlastního ohrazení? Jaká byla předpokládaná doba výstavby a jaký měl být jeho účel? Do jaké doby objekt datují nálezy? Proč by měl souviset právě s bitvou u Sudoměře? ...

Předmět příspěvku: Zbytky polního opevnění
PříspěvekNapsal: 17.02.2011 - 18:12 
velitel vozu
velitel vozu

Ještě bych zde rád vyjádřil svůj názor na charakter pozůstatků polních opevňovacích prací.
Nadzemní zbytky opevněných táborů se ve volném terénu nacházejí dosti výjimečně, protože Čechy jsou úrodnou zemí a krajina zde byla využívána poměrně kultivovaným způsobem a dostávalo se jí také přiměřené péče. Nejvýraznější pozůstatky tedy bývají v zalesněném terénu, který ovšem ve středověku zalesněn být nemusel. Pokud šlo o obléhací opevnění, tam se dochovalo pozůstatků relativně více, než u ležení budovaných na polích a pastvinách, protože ve využitelných polohách zemědělci záhy po válce takovéto objekty odstranili.
Kterak dopadlo mohutné polní opevnění z doby daleko mladší, než husitská, a sice z r. 1813 můžeme vidět zde:
http://www.primaplana.net/txt/studie/op ... -1813.html
Velice dobře je tady znát, že opevňovací práce vůbec nekorespondovaly se současnými krajinnými prvky (remízky, meze, sady, aleje atd.).

Když jsem ještě za bolševika hledal dvě tvrze v lesích u Č. Brodu - Dolánky a Lažany, tak jsem toho prochodil opravdu hodně a na základě různých "strategických" míst a výrazných terénních vln jsem tyto dvě tvrze několikrát lokalizoval chybně. Nakonec jsem je našel, ale úplnou jistotu jsem získal až z novější literatury. A zvláště na základě archeologických nálezů, které obě sídla časově zařadily.
V případě okolí Sudoměře je prakticky nemožné, aby tento lesík http://krabicovydrak.rajce.idnes.cz/Sud ... 190760.jpg byl pozůstatkem středověkých opevňovacích prací. Jde o jeden z typických remízků, které jsou nezbytné pro život zvířat, zvláště polního ptactva, jako jsou koroptve apod. Hrázky a příkopy jsou na okrajích lesů a lesíků celkem běžné a snad souvisí s odvodňováním či naopak se zadržováním vody.

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 17.02.2011 - 18:55 
cepník
cepník

Platnost vypršela

Naposledy upravil David dne 24.02.2011 - 17:55, celkově upraveno 1

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 17.02.2011 - 22:10 
velitel vozu
velitel vozu

Dobře, vzdávám to, nemá to cenu.
Bláboly typu:" Lokalita Sudoměř není z větší části polní, proto nemohu souhlasit, že zemědělci vše srovnali se zemí." nejsem schopen komentovat. Zjevně je jedno, zda jde o rok 1420, 1520 nebo 1820, zemědělci byli stejní před 50 i 600 lety, rozložení polí, lesů, remízků, cest, škarp asi taky atd. ... :evil: Akorát v našich lesích kolem Českého Brodu je to zřejmě výjimka, protože tady je mnoho zaniklých vesnic, hradů a tvrzí, rybníků apod. v lesích, které tam ve středověku nebyly. A my dnes tedy nemůžeme říci, že tahle oblast byla polní či nějaká jiná ....

K článku o opevnění z r. 1813 bych jen dodal, že letecká prospekce byla pouze jedním z nástrojů pro lokalizaci zaniklých opevnění. Stěžejní informace byly čerpány z písemných pramenů a odborných studií . ... asi proto nebyl žádný z nalezených objektů dáván do souvislosti s husitskými válkami. :roll:

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 18.02.2011 - 19:28 
cepník
cepník

Platnost vypršela

Naposledy upravil David dne 24.02.2011 - 17:56, celkově upraveno 1

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 19.02.2011 - 00:00 
desátník
desátník

Hoši já mám obavu, že si zbytečně trháte občanky. Koneckonců vás znám oba osobně, tak mi to přijde zbytečné. Chápu Davidovo nadšení ze spousty objevů neznámých skutečností z husitského válečnictví, které byly uskutečněny pomocí solidních vědních metod, tedy letecké (drakové) archeologie a geofyzikálního průzkumu (snad to říkám správně - budu se Tě Davide příležitostně muset zeptat na to, co to vlatně přesně je). Na druhé straně ale také chápu Martinovu neochotu přijmout nové teorie, které nejsou potvrzeny z dalších zdrojů (archeologické nálezy, dobové zprávy, či vyobrazení). Já osobně také na toto potvrzení čekám. Takže hoši, sraz na Lipanech u piva!

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 19.02.2011 - 00:06 
desátník
desátník

Zkusím se u nás v práci někoho zeptat na ty lesní příkopy a hrázky, jak je to s jejich výstavbou, údržbou apod. Odkdy se v lesích vlastně budují, atd. V tom článku o opevněné linii z roku 1813 je ovšem zajímavá teorie o vzniku remízků a lesíků z polních opevnění, která by bylo pro zemědělce (alespoň před běžným používáním buldozerů) neekonomické zasypávat. To by podle mne mohlo potvrzovat dochování některých reliktů zemních prací i z dob husitských (ale i jiných). Na druhou stranu, proč například v dobře informovaném Vavřincovi jsou rozsáhlé zemní práce zmiňovány pouze při obléháních a ne u polních bitev?

Předmět příspěvku: pomníky ...
PříspěvekNapsal: 21.02.2011 - 23:14 
hejtman
hejtman

Martin Picek píše:
... Na českobrodském náměstí je sice už pomník Prokopa Velikého, ale jistě by se našlo i místo pro pěknou sochu Jana Čerta .... a mohla by být jezdecká .... v životní či nadživotní velikosti :P ?? A mohlo by se na ni vybrat veřejnou sbírkou od občanů města. .... pardon, nechal jsem se trochu unést a poněkud si spletl dobu :roll: .
Ale jen si to řekněme na plnou hubu - teda pardon - naprosto otevřeně. :!:
Za bolševika se postavilo hodně husitských pomníků - nechme stranou důvody, prosím. :roll:
A kapitalista? Úplný prd! :evil:
Až na čestný výjimky. BTW - tahle výjimka bude stát pouhou jednu desetinu promile(!) z částky, o kterou je navýšen rozpočet tunelu Blanka - to jen tak pro zajímavost ...

Předmět příspěvku: Re: pomníky ...
PříspěvekNapsal: 21.02.2011 - 23:24 
křižák

Martin Picek píše:
... Na českobrodském náměstí je sice už pomník Prokopa Velikého, ale jistě by se našlo i místo pro pěknou sochu Jana Čerta .... a mohla by být jezdecká .... v životní či nadživotní velikosti :P ?? A mohlo by se na ni vybrat veřejnou sbírkou od občanů města. .... pardon, nechal jsem se trochu unést a poněkud si spletl dobu :roll: .

Stím Čertem jsem to nějak nepochopil.Myslíte suchého Čerta z Kunštátu nebo třeba Jima Čerta? :lol:

Předmět příspěvku: Jim
PříspěvekNapsal: 21.02.2011 - 23:32 
hejtman
hejtman

No, myslím, že Jim Čert si jestě ňákej pátek na svůj pomník musí posečkat ... :lol:

Předmět příspěvku: Re: Jim
PříspěvekNapsal: 21.02.2011 - 23:35 
křižák

Jiří Motyčka píše:
No, myslím, že Jim Čert si jestě ňákej pátek na svůj pomník musí posečkat ... :lol:

Časem taky bude... :D

Předmět příspěvku: Re: pomníky ...
PříspěvekNapsal: 21.02.2011 - 23:48 
křižák

Jiří Motyčka píše:
BTW - tahle výjimka bude stát pouhou jednu desetinu promile(!) z částky, o kterou je navýšen rozpočet tunelu Blanka - to jen tak pro zajímavost ...

Blanku mi ani nepřipomínej.Skoro čtyři léta jsem díky tý díře nemohl jezdit normálně do práce.Nepočítám fušerskou práci, která se pod tuto stavbu podepsala.
Otevření v nedohlednu.A teď chtěj ještě ty peníze.Už dávno jsem říkal, že Blanka na svůj skandál teprve čeká.Jako obvykle mohu říct, že jsem se zase nespletl. :D

Jinak můžete nadávat na bolševika.Ale v době totality, se stavělo tak, že to mělo punc věčnosti.Bohužel, někde ten punc je smutná připomínka na léta minulé...
Nedávno jsem se díval na staré fotky a doslova jsem čuměl, jak soudruzi dokázali mezi barákama protáhnou tramvaje a deset metrů ve vzduchu, když se budoval Můstek.To si v dněšní době ani raději nechci představit-ani finačně a ani po stavební stránce...

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 24.03.2011 - 14:32 
kazatel
kazatel

Už dva kamáradi mi volali, že se o mne mluvilo na ČT2, ale nedokázali mi řici bližší detaily než-li to, že to bylo v nějaké souvislosti s husitstvím. Nevíte někdo o co vlastně šlo?

Předmět příspěvku: ???
PříspěvekNapsal: 24.03.2011 - 14:55 
hejtman
hejtman

Sabin píše:
... Nevíte někdo o co vlastně šlo?
Jsem přesvědčen, že o tom vědí všichni aktivní přispěvatelé tohoto fóra.
K citovanému dotazu viz tady a následující příspěvky ...

Předmět příspěvku: Re: ???
PříspěvekNapsal: 24.03.2011 - 23:03 
kazatel
kazatel

Jiří Motyčka píše:
Sabin píše:
... Nevíte někdo o co vlastně šlo?
Jsem přesvědčen, že o tom vědí všichni aktivní přispěvatelé tohoto fóra.
K citovanému dotazu viz tady a následující příspěvky ...

Jestli to ví aktivní přispěvatelé tohoto fóra jsem se sice neptal, ale děkuji alespoň za odkaz stránky ČT.

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 388 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 26  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]