Nahlédl jsem do chytré knihy a musím se ti omluvit! Kostel Panny Marie Sněžné je pro veřejnost otevřený. V čem jsem se ale nezmílil je to, že patří nějakým kuklíkům, konkrétně františkánům. Na Novoměstské radnici je prý přístupná i vyhlídková věž, ale když jsem tam byl já, tak jsem se marně dobíjel a bušil na okovaná vrata. Nikdo mě nepustil dovnitř, natož na věž. Tak jsem si "jenom" vyfotil pamětní desku. Národní památník na Žižkově je veřejnosti nepřístupný, ale za ty fotky a výhled to stojí vidět. Když jsem tam byl tak jsem se hned vžil do minulosti (stejně jako na Sudoměři) a popisoval jsem přítelkyni tak vehementně průběh bitvy až si kolemjdoucí mysleli, že mám asi epilepsii. No a pak samozřejmě Betlémská kaple, Vyšehrad, atd. Pokud budeš na Hradě, obejdi chrám sv.Víta a zezadu na zdi je vytesaný kalich asi 1 x 0,5m. Docela jsem byl překvapený, že tam ještě vydržel. No a jestli budeš na Staroměstském náměstí tak se podívej na Týnský chrám. V průčelí mezi věžemi je zlatá socha Panny Marie, která byla ulita v roce 1621 (po Bílé Hoře) ze zlatého kalichu, který byl z tohoto místa ztržen. Tak to by asi bylo všechno co ti může Krumlovák doporučit, aby jsi viděl v Praze.
gp500 píše:
Navštívim Prahu v tomto termíne, určite si pozriem a uctím Žižkov, Jana Žižku, Jana Husa a Jana Želivského na Staromestskom námestí a v Betlémskej kaplnke, pozriem Vyšehrad a tiež Nové mesto Pražské, radnicu a kostol Marie snežné (tam som ešte nebol). Ak má niekto záujem sa pridať budem rád. Ubytovanie v Prahe v železničnej ubytovni za 182czk.