Citace:
... Městská část Praha 2 proto připravila na pátek 31. července 2009 ojedinělou akci, která poprvé v historii připomene tuto významnou historickou událost z roku 1419 ...
Tak jsem se včera
této rekonstrukce – nebo jak to nazvat – zúčastnil. Z příznivců husitství jsem se setkal pouze s bratrem trenerem. No, je čas dovolených a navíc pátek vpodvečer. Přesto se domnívám, že doba byla zvolena vhodně, a to i přesto, že tato událost před 590 lety proběhla o den dříve a během dopoledne, přesněji někdy po 10. hodině.
Nechci se pozastavovat nad historickou (ani jinou) věrohodností rekonstrukce, tyto ambice opravdu nemám. Spíš bych v této
polistopadové době ocenil, že si vůbec někdo vzpomněl na toto kulaté výročí události, která se stala signálem k zahájení revoluce, a připomenul ji touto akcí.
Bratr Želivský se tentokrát stal i moderátorem akce. Velice jsem ocenil, že mluvil spatra, aniž by ztrácel nit hovoru, "kázal" hlasitě, úderně a také v angličtině, neb mezi přihlížejícími bylo hodně cizinců, z nichž drtivá většina ale stejně nevěděla "vo co go". Zřejmě by bylo stylovější, kdyby mluvil "angličtinou středověku" - latinou, ale tomu by taky málokdo rozuměl.
Takže poděkujme pořadatelům za tuto vcelku zdařilou akci.
Myslím, že více než moje zdlouhavé povídání, napoví
další fotky ...
Příloha:
pd1.jpg [ 26.2 KiB | Zobrazeno 12846 krát ]
hrozivě zející okno nachystané na vyhození ...Příloha:
pd2.jpg [ 64.19 KiB | Zobrazeno 12846 krát ]
"moderátor" a kazatel Želivský v jedné osobě s Janem ŽižkouPříloha:
pd3.jpg [ 34.58 KiB | Zobrazeno 12846 krát ]
jeden z kaskadérů v akci ...