trener píše:
Prohlédl jsem si pouze fotografie, takže mohu hodnotit pouze oděvy, zbroje a výpravu. Svůj celkový dojem shrnu těmito slovy: Ještěže se toho nedožil Otakar Vávra!

Je to škoda, že tak velké téma a navíc při takto výrazném výročí bylo zpracováno tak lajdácky. Přitom herecké obsazení nevypadá špatně, rovněž i vybrané lokality nabízí přijatelné prostředí. Podle fotek to vypadá, že kostýmovému vybavení nebyla věnována patřičná pozornost a že byly ignorovány elementární poznatky o dobových zbrojích. U historického filmu s přesnou datací jde bohužel o nedostatek velmi výrazný.
Přijde mi, že u některých postav se nejedná o prohřešky zásadního charakteru a spravila by to poměrně nenáročná úprava. Na fotkách je vidět několik ozbrojenců s podivnými kroužkovými límci, které nejen že nemohou plnit svou ochrannou funkci, ale nedrží na svém místě, krčí se a překáží.

Stačilo by pořídit kroužkové límce v ceně cca 3 tis. Kč za kus (např. takovéto:
http://www.lorica.cz/images/zbozi/limec2.jpg) a postava by vypadala zcela jinak.
Bohužel jsou na fotkách i ozbrojenci, na kterých je špatně všechno a kteří rozhodně do historických filmů nepatří:

Asi jako bychom vojákovi Wehrmachtu oblékli blůzu vz. 60 přepásanou sovětským opaskem, montérkové kalhoty, gumáky a na hlavu rádiovku s německou orlicí, do ruky mu dali americkou M1 a řekli si, že divákovi jde stejně hlavně o děj a drobné kostýmové nedostatky promine. To jsem trochu přitáhl za vlasy

... ale ti hoši mají výbavu spadající do kategorie "fantasy", která se hojně vyskytovala mezi šermíři 90. let minulého století.
Osobně na tento film nepůjdu, protože mne na historických filmech zajímají hlavně kostýmy, zbroje, stavby, rekvizity a obecně zachycení dobové atmosféry. O. Vávra, Eduard Wagner a M. V. Kratochvíli v r. 1954 odvedli nesrovnatelně kvalitnější práci.